Ziua Logo
  Nr. 3830 de marti, 16 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Romanii raman euro-optimisti, in timp ce presa britanica e ingrijorata ca Romania aduce intariri extremei-drepte
 8 ianuarie, 16:49 
foto: EPA
Conform Eurobarometrului 66, romanii continua sa fie foarte increzatori in constructia europeana, 38% dintre ei afirmand ca o vor duce mai bine in urmatoarele 12 luni. UE este vazuta ca solutie pentru un trai mai bun, 47% dintre romani avand increderea ca lucrurile se indreapta in directia cea buna. In timp ce romanii raman euro-optimisti, presa internationala se arata ingrijorata de preconizata alcatuire, saptamana viitoare, a primei organizatii politice transnationale a extremismului de dreapta. Cotidianul ''The Guardian'' noteaza in editia sa de luni, preluand o tema lansata de ziarul ZIUA, ca aderarea Romaniei la UE permite crearea acestui grup extremist in Parlamentul European.
Raportul National al Eurobarometrului releva faptul ca 48% dintre romani sunt multumiti de viata, cifra semnificativ mai mica decat in restul statelor europene unde procentul cetatenilor multumiti de viata, din statele care au aderat in 2004, este de 72% iar pentru statele membre UE inca dinainte de 2004, procentul cetatenilor multumiti este de 85%. Totodata, la momentul aderarii la UE, 67% dintre romani continua sa aiba o mare incredere in comunitatea europeana, fata de doar 42% dintre europenii din statele membre. Uniunea Europeana este vazuta ca o solutie pentru un trai mai bun, pentru rezolvarea problemelor socio-economice carora institutiile nationale nu le-au putut gasi solutii. Optimismul romanilor este legat si de dezvoltarea economica viitoare a tarii, 30% dintre ei considerand ca din punct de vedere economic Romania o va duce mai bine in urmatoarele 12 luni, spre deosebire de ceilalti cetateni UE - 20% dintre ei cred acelasi lucru despre economia tarii lor.
Romanii au in schimb mai putina incredere in institutiile nationale decat in cele comunitare, fapt explicat de profesorul Dumitru Sandu - autorul raportului national din seria Eurobarometrelor - printr-o ''raportare mai exigenta a cetatenilor la institutiile romanesti. Este un semnal in legatura cu ceea ce vom trai impreuna in 2007, cand romanii se vor raporta mai exigent la institutii si cand aspiratiile lor vor fi mai mari in privinta acestora''. Uniunea Europeana este perceputa ca o imensa sursa de schimbare, 47% dintre cei intervievati afirmand ca lucrurile se indreapta in directia buna. ''E mult, e foarte mult'', declara profesorul Dumitru Sandu, care compara procentul cu media UE, care este de 27.
Eurobarometrul demonstreaza ca Romania nu este o tara omogena, ci exista o "Romanie a starilor de spirit regionala, puternic structurata pe regiunile de dezvoltare", cea mai buna stare de spirit inregistrandu-se in regiunea Bucuresti, unde increderea in UE este de 75% fata de 67% la nivel national. Potrivit aceluiasi sondaj, romanii au pastrat o atitudine constanta de incredere in constructia europeana. ''Este extrem de important ca stabilitatea s-a pastrat pana la incheierea procesului de aderare. Va fi interesant de vazut cum vor sta lucrurile peste sase luni'', a declarat Giorgio Ficcarelli, insarcinatul cu afaceri din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.
The Guardian: Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE consolideaza pozitia grupului de extrema-dreapta din PE
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a facut posibila formarea unui grup in cadrul Parlamentului European, unde regulamentul stipuleaza ca alcatuirea unui grup politic presupune reprezentanti din cel putin cinci tari si un numar minim de 19 europarlamentari. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, aceasta conditie este indeplinita, comenteaza ''The Guardian''. Daca dintre cele 18 fotolii de eurodeputati alocate Bulgariei, numai unul apartine partidului extremist Ataka al lui Volen Siderov - care a facut campanie impotriva tiganilor si turcilor -, Romania a adus intariri semnificative extremei-dreapte obtinand cinci locuri pentru Romania Mare, partidul antimaghiar, antisemit si antirromi al lui Corneliu Vadim Tudor, scrie cotidianul britanic. Potrivit ''The Guardian'', momentul de cotitura a intervenit saptamana trecuta, cand Vadim Tudor a anuntat ca delegatii sai se vor alatura noului grup parlamentar, care se va numi "Europa Strabunilor" sau "Identitate, Suveranitate, Traditie". Extrema-dreapta din Europa se straduieste de ani de zile sa-si sporeasca influenta comasand bunuri si resurse.
Reamintim ca ZIUA a publicat in premiera un material in trei parti, in incercarea de a realiza o panorama cat mai comprehensiva asupra perceptiei fenomenului extremist pe scara europeana. Totodata, serialul a incercat sa sintetizeze datele despre prezenta, doctrinele si principalele pozitii politice caracteristice formatiunilor extremiste si nationaliste din Europa, asa cum apar in Raportul UNCHR din 2004 sau in alte surse din presa. Textele pot fi consultate la:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-03&id=213549
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-04&id=213608
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-05&id=213645
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Cotidianul britanic The Guardian observa un paradox ironic: aderarea Romaniei la Uniunea Europeana permite crearea unui grup parlamentar de extrema dreapta in care se regasesc tocmai partidele care au votat impotriva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Ironia va continua si in anii viitori: noul grup nu are sanse foarte mari de supravietuire cata vreme sefii partidelor care il alcatuiesc nu dau semne ca se vor iubi foarte mult''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-16
 16:48 
Vladimir Tismaneanu l-a dezmagit, totusi, pe Iliescu  2007-01-08
 15:57 
Taxa de tranzit de la Vama Giurgiu, tot suspendata... temporar  2007-01-08
 Top afisari / comentarii 
 Suveica avocatilor (4962 afisari)
 Orgiile magnatilor rusi in Alpi (3919 afisari)
 Harta noii Romanii (3512 afisari)
 Elena Udrea, intre Coana Joitica si "Cabinetul Doi" (3353 afisari)
 Miscari bizare la Phenian (3131 afisari)
 Ping-pong cu legile sigurantei (160 afisari)
 Glob de Aur pentru un film produs in Romania (63 afisari)
 Consiliului Judetean Brasov vrea cu orice pret castelul Bran (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01155 sec.