Ziua Logo
  Nr. 3826 de joi, 11 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Nu voi retrage trupele nici chiar in situatia in care singurii mei sustinatori vor fi Laura si Barney" - sotia si cainele - ar fi declarat Bush in fata Parlamentului
Bush ramane aproape singur cu strategia sa de suplimentare a trupelor in Irak
 11 ianuarie, 16:37 
George W. BUSH
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, se angajeaza de unul singur, fara sprijinul opiniei publice, al majoritatii parlamentare si chiar al multor congresmeni republicani, sa continue, cu ultimele resurse, eforturile pentru stabilizarea Irakului, comenteaza AFP. Margaret Beckett saluta noua strategie a presedintelui Bush privind Irakul, dar confirma ca Londra nu are intentia de a trimite trupe suplimentare in Irak.
Cu doi ani inainte de incheierea mandatului prezidential si la circa doua luni de la victoria democratilor la alegerile legislative (considerata o respingere a politicii sale in Irak), George W. Bush a ridicat miza in cadrul unui discurs televizat, anuntand suplimentarea efectivelor americane din Irak cu 21.500 de militari, intr-o operatiune de mare risc ce are rolul diminuarii incidentelor violente din aceasta tara. Astefel, 17.500 de soldati vor asigura securitatea in regiunea capitalei irakiene si 4.000 in provincia Anbar. Primul contingent este programat sa ajunga in Irak in urmatoarele cinci zile. George W. Bush a cerut cresterea efortului financiar cu 6,8 miliarde de dolari. Din aceasta suma, 5,6 miliarde reprezinta costurile cu personalul, iar restul sunt banii necesari pentru investitiile in infrastructura Irakului.
"Se gandeste la propria posteritate si nu doreste sa fie un Lyndon Johnson al razboiului din Irak", apreciaza analistul politic Ned Barnett. Presedinte SUA intre 1963 si 1969, Lyndon Johnson a lasat in urma imaginea unui sef de stat marcat de razboiul din Vietnam, obsedat de numarul victimelor, mergand singur noaptea pe culoarele Casei Albe, incapabil sa doarma.
Potrivit analistilor, in discursul de miercuri Bush a parut ca este preocupat mai mult de istorie decat de politica americana, dand o lovitura indrazneata si probabil finala razboiului tot mai impopular ce va defini mostenirea mandatului sau de presedinte.
Tom Baldino, profesor la Universitatea din Wilkes (statul Pennsylvania), este de parere ca Bush va avea sarcina dificila de a-i convinge pe membrii Partidului Republican sa ramana de partea lui. Se pare ca, de partea liderului de la Casa Alba raman doar cativa membri ai Congresului, aliati ai senatorului John McCain, favorit in cursa prezidentiala republicana din 2008. Dar George W. Bush a dat asigurari ca ignora criticile. In cartea "Starea de Negare", jurnalistul Bob Woodward evoca "incapatanarea" presedintelui de a afirma ca Irakul se indreapta in directia cea buna.
"Nu voi retrage trupele nici chiar in situatia in care singurii mei sustinatori vor fi Laura si Barney" - sotia si cainele - ar fi declarat Bush in fata Parlamentului, potrivit lui Woodward.
Cu toate acestea, Bush va reusi cu greu sa ii convinga pe cetatenii americani sa sustina suplimentarea trupelor din Irak si cheltuirea a miliarde de dolari. Daca in 2003, la intrarea triumfala a trupelor americane in Bagdad, Bush beneficia de o sustinere de 76 %, in prezent strategia militara in Irak este agreata de doar 26 % dintre americani.
Alte reactii: republicanii si Anglia
CNN sustine ca nu numai democratii s-au impotrivit vehement acestei noi strategii. Surse din culisele politicii americane spun ca multi dintre republicani nu sunt deloc multumiti de strategia lui Bush. Ei cred ca riscul pe care si l-a asumat presedintele american, prin alegerea solutiei radicale de a suplimenta trupele, va afecta si mai mult credibilitatea politica pierduta de republicani in ultimii trei ani.
Senatorul democrat Ted Kennedy, un vechi critic al razboiului din Irak, a propus un proiect de lege prin care presedintele ar avea nevoie de acordul Congresului pentru a obtine fondurile necesare desfasurarii de noi trupe, relateaza Realitatea Tv.
Democratii au condamnat propunerea si au anuntat ca nu o vor sustine in Congres, punandu-i pe republicani in situatia de a alege intre retragerea sprijinului acordat presedintelui si sustinerea unei politici impopulare chiar inaintea cursei electorale pentru Casa Alba din 2008.
"Evident ca exista un val de scepticism in cadrul opiniei publice in ceea ce priveste finalitatea acestui demers, iar republicanii vor fi cei care vor plati pretul", a explicat Andrew Taylor, un analist politic de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Potrivit analistilor, cel putin zece senatori republicani ar putea sa retraga sprijinul pentru presedintele Bush daca Senatul va organiza un vot pe aceasta tema, subminandu-i ultimii doi ai mandatului de presedinte al lui Bush.
Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Margaret Beckett, a salutat anuntul facut de presedintele Bush privind suplimentarea efectivelor americane din Irak cu 21.500 de militari, relateaza The Independent in editia electronica.
Beckett a declarat ca masurile adoptate de presedintele american demonstreaza ca administratia de la Washington este hotarata sa rezolve problemele de securitate, mai ales pe cele privind Bagdadul.
Beckett a confirmat ca Londra nu are intentia de a trimite trupe suplimentare in Irak si a salutat sprijinul pe care Guvernul condus de Nuri al-Maliki l-a acordat planurilor anuntate de liderul de la Casa Alba.
"Anuntul facut de presedintele Bush si acordul exprimat de Guvernul irakian demonstreaza faptul ca ambele parti sunt hotarate sa rezolve aceasta problema care este fara indoiala dificila, mai ales la Bagdad", a spus ea, adaugand ca spera ca aceste demersuri vor fi incununate de succes.
Cat despre presa americana, aceasta a reactionat cu scepticism la noua strategie a Statelor Unite in Irak anuntata de presedintele George W. Bush, subliniind ca liderul de la Casa Alba se confrunta cu un Congres controlat de opozitia democrata si cu o opinie publica reticenta, relateaza AFP.
In iunie 2006, Romania are in Irak un contingent de peste 800 de militari, situandu-se pe locul patru ca dimensiune a efectivelor, dupa Statele Unite, Marea Britanie si Polonia. La misiunea desfasurata in cadrul Coalitiei conduse de Statele Unite, tara noastra participa nu numai cu trupe de infanterie sau geniu, ci si cu o companie de politie militara, careia i se alatura 20 de cadre medicale.
In Irak, la Nasiriya este dislocat un batalion de infanterie alcatuit din 405 militari. Tot in aceasta regiune afla si un batalion de politie militara, compus din o suta de militari, un detasament de geniu cu 149 de militari.
La Al Hillah, se afla un detasament de informatii militare cu peste o suta de militari si peste 20 de medici si asistenti. Tot in Irak la Basrah, este dislocata si o compania de infanterie.
REACTII LA CALD
Ileana CORNEA, redactor Departament Externe:
"Noua strategie in politica americana fata de Irak, anuntata de presedintele George W. Bush, in special decizia de a suplimenta trupele detasate in aceasta tara, a declansat un val de proteste dinspre tabara democrata, acum majoritara in Congres. De asemenea, 10 dintre parlamentarii republicani, contestatari ai acestei solutii, si-ar putea retrage sprijinul fata de seful Casei Albe, la mai putin de doi ani inaintea prezidentialelor din 2008. Marea Britanie, principalul aliat al SUA in razboiul impotriva Irakului, este, de asemenea, impotriva majorarii contingentelor detasate in zona de criza. Mai mult, Londra a anuntat ca va retrage 3.000 dintre cei 7.200 de militari britanici mobilizati, in prezent, in zona de criza. Analistii americani au reactionat extrem de dur dupa discursul sustinut de Bush miercuri seara (joi dimineata, ora Romaniei), concluzionand, in majoritate, ca liderul republican a ridicat miza intr-un mod foarte riscant."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-11
 16:38 
Noul presedinte al CSM, ales la capatul unei sedinte cu scantei
 15:45 
Maryl Streep canta Abba
 15:35 
Flushed away (Aruncat la canal)
 Top afisari / comentarii 
 Basescu: Rusii nu pot iesi din logica de tipul "cine nu este cu noi este impotriva noastra" (4095 afisari)
 Cine frange gatul cui? (3970 afisari)
 Razboi energetic Rusia-UE (3213 afisari)
 S-a nascut fara amprente (3026 afisari)
 Macovei il ameninta pe Rosca (2779 afisari)
 Noul presedinte al CSM, ales la capatul unei sedinte cu scantei (389 afisari)
 Maryl Streep canta Abba (111 afisari)
 Flushed away (Aruncat la canal) (70 afisari)
 Bush ramane aproape singur cu strategia sa de suplimentare a trupelor in Irak (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01211 sec.