Ziua Logo
  Nr. 3826 de joi, 11 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Noul presedinte al CSM, ales la capatul unei sedinte cu scantei
 11 ianuarie, 16:38 
Aurel PANDREA, noul presedinte al CSM
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-au ales astazi, la capatul unei sedinte controversate, noua conducere. Judecatorul Anton Pandrea a fost numit, cu unanimitate de voturi, in functia de presedinte al Consiliului, in vreme ce procurorului Dan Chiujdea i-a revenit postul de vicepresedinte. In cadrul aceleiasi sedinte, prezidate de Traian Basescu, a avut loc prezentarea raportului de activitate al institutiei pentru anul precedent. Intrunirea a fost suspendata mai bine de o ora, la solicitarea lui Basescu, din cauza protestelor Asociatiei Victimelor Magistratilor, care, in opinia sefului statului, au facut imposibila desfasurarea lucrarilor.
Anton Pandrea, noul presedinte al CSM
Magistratul Anton Pandrea, care a fost ales in fruntea consiliului cu unanimitate de voturi, a fost singurul membru al CSM care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al acestui for. Numele sau a fost, de altfel, singurul mentionat de presedintele Basescu, in sedinta de astazi, ca unul despre care seful statului ar fi auzit ca intentioneaza sa candideze la functia de conducere.
Noul presedinte al CSM este de parere ca 2007 este un an greu pentru Justitie, sistem in care sunt multe nereguli care trebuie indreptate, conform Realitatea TV. Acesta a declarat ca vrea sa imbunatateasca relatiile dintre CSM si Ministerul Justitiei. "Relatiile cu ministrul Justitiei, el este o voce critica... ti-e teama sa nu gresesti. Ministrul Justitiei va fi respectat si inteles de CSM", a incheiat Pandrea.
Pandrea este membru CSM si presedinte al Sectiei Penale din cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Anton Pandrea a fost numit judecator pe viata la ICCJ in perioada ministeriatului Rodicai Stanoiu.
Mandatele presedintelui CSM Iulian Galca si al vicepresedintelui Cristian Deliorga expira maine. Conform legii, mandatul conducerii CSM este de un an si nu poate fi reinnoit.
CSM are in prezent 18 membri, insa doar 14 din acestia au dreptul de a candida la functia de presedinte sau vicepresedinte. Membrii de drept (cum sunt procurorul general, ministrul Justitiei si presedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie) nu pot sa candideze pentru cele doua functii, conform NewsIn.
Basescu: Politicienii trebuie sa redea credibilitatea acestui domeniu
"E extraordinar faptul ca foarte multi oameni din sistem recunosc slabiciunile din Justitie", si-a inceput Basescu discursul in fata magistratilor din CSM. Seful statului a declarat ca, dupa evenimentele din acest an, priveste la Justitie "ca la o speranta".
Traian Basescu crede ca membrii CSM au facut un progres fata de anul trecut, deoarece acestia au inceput sa recunoasca faptul ca exista deficiente. El a subliniat faptul ca oamenii continua sa nu aiba incredere in Justitie si ca in acest sens "trebuie lucrat".
In aceesi directie, presedintele Romaniei a afirmat ca "prioritatea zero" pentru Justitie trebuie sa o constituie dimensionarea corecta a activitatii unui procuror, intrucat un dosar facut rau va afecta si activitatea judecatorului.
"Justitia trebuie sa fie perceputa la valoarea ei reala iar politicienii trebuie sa redea credibilitatea acestui domeniu", a declarat Basescu.
Seful statului le-a cerut procurorilor si judecatorilor sa aiba un comportament exemplar in viitorii trei ani, cat timp Romania va fi monitorizata de Uniunea Europeana. El a mai precizat ca nu este ingrijorat de perioada de monitorizare pe domeniul justitiei de catre UE atat timp cat in rapoartele pe care le-a citat se vorbeste despre corectitudine si profesionalism.
Basescu a cerut intransigenta fata de magistratii care primesc mita sau fac greseli procedurale. "Sunt cele noua situatii in care procurori si judecatori au fost surprinsi de DNA in flagrant, in situatii de luare de mita la niveluri foarte mici", a afirmat seful statului.
Seful statului a aratat ca se numara printre cei care considera ca actul de justitie este mai credibil decat este perceput public. "Va trebui sa punem Justitia la adevarata ei valoare, fara a o face mai mica decat este, pentru ca nu serveste nimanui", a spus seful statului.
De asemenea, Basescu a cerut CSM sa accepte ca procurorii tineri sa preia dosare, chiar daca nu sunt experimentati, afirmand ca o astfel de situatie este preferabila celei in care "un procuror priceput astepta cu 1.000 de dosare in dulap".
Basescu a suspendat sedinta CSM pentru o ora
Sedinta CSM a fost suspendata la solicitarea lui Traian Basescu, vizibil deranjat de protestele a zece oameni din fata cladirii CSM.
"Nu se poate sa vorbim doi simultan - unul de dupa geam si unul inauntru. Suspendam lucrarile CSM pana se termina efectul autorizatiei de miting. Va invit sa luam o pauza, din respect pentru noi", a argumentat Basescu.
In fata cladirii CSM s-a desfasurat timp de o ora un miting al Asociatiei Victimelor Magistratilor, autorizat de primarul general Adriean Videanu pana la orele 11.30.
"Noi am mai facut actiuni de protest, dar cei din CSM inchideau geamurile si niciodata nu au vrut sa stea de vorba cu noi", a mai spus vicepresedintele asociatiei, Rodica Neagu, citata de Rompres.
Reactii la decizia presedintelui
Initiativa presedintelui de a suspenda sedinta CSM a fost perceputa diferit de oamenii politici si reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale. Unii sustin ca obligatia institutiilor statului este aceea de a asculta nemultumirile cetatenilor, indiferent daca acestia protesteaza legal sau nu. Pe de cealalta parte, au fost voci care au afirmat ca Basescu a procedat corect, deoarece avea dreptul de a lua decizii cu privire la desfasurarea unei sedinte pe care o prezideaza.
"Solutia este corecta de suspendare a lucrarilor. Presedintele poate prezida lucrarile si atunci dumnealui poate lua decizii cu privire la desfasurarea lor", este de parere Norica Nicolai, senator PNL.
"Este obligatia institutiilor statului sa poarte un dialog cu cei nemultumiti, chiar daca la un moment dat, actiunile acestora par intemeiate sau nu", a spus deputatul PSD Cristian Diaconescu.
"Mie, gestul presedintelui Traian Basescu imi spune ca a obosit sa fie popular. Altadata ar fi coborat in strada, ar fi stat de vorba cu protestatarii, s-ar fi intors apoi la cei de la CSM si ar fi spus ca exista nemultumiri legate de justitie", este de parere Alecu Racoviceanu, director "Gardianul".
"Sigur ca asa constatam noi ca se intampla in Romania, o organizatie nerecunoscuta juridic obtine aprobare pentru intrunire de la Primarie pentru miting. In clipa de fata asistam la o decontare a politelor care s-au platit in tot acest timp in triunghiul presedinte, Ministerul Justitiei, CSM", a spus Adrian Ursu, redactor sef "Gandul", citat de Realitatea TV.
Basescu catre Macovei: "Sunt convins ca o sa treaca si draga ta ANI"
Traian Basescu a anuntat, in cadrul aceleiasi intruniri, ca ii va acorda ministrului Justitiei, Monica Macovei, "tot sprijinul, fara rezerve". "O sa trecem si prin draga ta ANI", a declarat presedintele, adresandu-se ministrului Justitiei.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departamentul Investigatii
"Noua conducere a CSM pe anul 2007 este compusa din judecatorul Aurel Pandrea -presedinte, si procurorul Dan Nicolae Chiujdea -vicepresedinte. Alegerile de la CSM s-au desfasurat sub presiunea protestelor Asociatiei Victimelor Magistratilor, care, de pe trotuarul de vis-a-vis al cladirii Institutului National al Magistraturii a acuzat institutia ca protejeaza infractorii din magistratura. Basescu a reactionat in mod nefericit, suspandand , de la sine putere, sedinta CSM, timp de o ora, cat a durat mitingul de protest".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 389  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-11
 16:37 
Bush ramane aproape singur cu strategia sa de suplimentare a trupelor in Irak
 15:45 
Maryl Streep canta Abba
 15:35 
Flushed away (Aruncat la canal)
 Top afisari / comentarii 
 Basescu: Rusii nu pot iesi din logica de tipul "cine nu este cu noi este impotriva noastra" (4095 afisari)
 Cine frange gatul cui? (3970 afisari)
 Razboi energetic Rusia-UE (3213 afisari)
 S-a nascut fara amprente (3026 afisari)
 Macovei il ameninta pe Rosca (2779 afisari)
 Noul presedinte al CSM, ales la capatul unei sedinte cu scantei (389 afisari)
 Maryl Streep canta Abba (111 afisari)
 Flushed away (Aruncat la canal) (70 afisari)
 Bush ramane aproape singur cu strategia sa de suplimentare a trupelor in Irak (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01523 sec.