Ziua Logo
  Nr. 3824 de marti, 9 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Miron Cozma, eliberat
 9 ianuarie, 16:05 
Miron Cozma (Lucian CURELARIU - ZIUA foto)
Condamnat la 7 ani si 11 luni de inchisoare pentru mineriada din 1991 si la inca 10 ani pentru mineriada de la Costesti, liderul ortacilor, Miron Cozma, este la un pas de libertate. Judecatoria sectorului 5 a dat aviz favorabil propunerii comisiei speciale a Penitenciarului Rahova privind eliberarea fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Totusi, Cozma nu va fi eliberat automat, Parchetul avand posibilitatea sa declare recurs. Dupa repartizarea aleatorie a dosarelor, cel al lui Cozma a ajuns la acelasi judecator care anul trecut a respins propunerea de eliberare conditionata.
''Luceafarul huilei'' a cerut instantei punerea sa in libertate, motivand cererea prin comportamentul ''exemplar'' pe care l-a avut in ultimele sase luni de detentie. ''Ma intreb daca programul socio-educativ stabilit de lege reprezinta ceva pentru procurori'', a declarat Cozma, in replica la pozitia Parchetului, care considera ca activitatile artistice, religioase si sportive la care a luat parte fostul lider al minerilor in detentie nu ar fi relevante pentru eliberarea acestuia, relateaza Rompres. Chiar daca actele aflate la dosar confirma ca Miron Cozma indeplineste conditiile de punere in libertate, Parchetul se opune eliberarii conditionate si a solicitat ca dosarul sau sa fie completat cu acte privind intreaga perioada de detentie. Procurorul a mai invocat faptul ca Miron Cozma a avut antecedente penale si ca a savarsit fapte grave, cu violenta.
Pe de alta parte, Adrian Roseti, avocatul fostului lider al minerilor, a declarat ca judecatorii trebuie sa ia in considerare doar situatia din ultimele sase luni, cand Cozma a avut un comportament exemplar, cu opt evidentieri, din care sase cu recompensa. In plus, Roseti a subliniat faptul ca Miron Cozma a dovedit respect fata de lege in perioada cat a stat in libertate, in urma gratierii de catre fostul presedinte Ion Iliescu si ca nu s-a opus reincarcerarii.
Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania (AVMR) a facut cerere pentru a se constitui parte in acest proces, insa instanta a respins solicitarea pe motiv ca, in cazul unei cereri de eliberare conditionata, nu exista alte parti in afara de solicitant. Presedintele AVMR, Viorel Ene, si-a aratat nemultumirea fata de aceasta decizie, declarand ziaristilor ca va uza de toate caile legale pentru a impiedica eliberarea lui Cozma, inclusiv invocarea unor exceptii de neconstitutionalitate.
Potrivit avizului favorabil dat de membrii Comisiei speciale de la Penitenciarul Rahova, Miron Cozma a respectat regulamentele de ordine interioara si a avut un comportament decent in relatiile cu personalul. Totodata, fostul lider al ortacilor a avut ''relatii neconflictuale cu ceilalti detinuti pastrandu-si propriul sistem de valori. (...) Miron Cozma a manifestat interes deosebit pentru activitatile cu caracter religios dar si pentru cele sportive si recreative (sah). El a participat la activitati cu caracter educativ desfasurate pe sectia de detinere si la Clubul central, respectiv Cenaclul literar. Comportamentul lui Cozma s-a manifestat creativ in pictura, decoruri si artizanat'', se arata in avizul comisiei.
Fostul lider al minerilor a declarat ca va locui temporar la Timisoara, la domiciliul fiul sau, dupa ce va fi eliberat. El a mai spus ca este posibil sa plece si in strainatate, fiind membru al unei organizatii internationale a muncitorilor.
''Luceafarul huilei'' a intentat proces autoritatilor, cerand sa fie despagubit cu patru milioane de euro de catre statul roman, considerand ca este detinut ilegal dupa ce fostul sef al statului Ion Iliescu l-a gratiat, iar apoi a revocat decretul prin care i s-a acordat clementa. Cozma a executat noua ani si doua luni din cei 10 ani de detentie primiti pentru subminarea puterii de stat, sentinta data in dosarul Mineriadei de la Costesti.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect cititi si: http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-09&id=213831
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-04&id=213607
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Andrei GHICIUSCA, redactor Departament Anchete:
''Miron Cozma ramane o pata neagra in istoria recenta a Romaniei. Nu cred ca are o prea mare importanta ca a fost eliberat, el oricum avea sa fie eliberat anul acesta, conditionat sau nu, mai avand de ispasit 10 luni de pedeapsa''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-09
 16:02 
Adrian Nastase si Dan Iosif neaga implicarea in Dosarul "Aurul dacilor"
1 comentariu
 15:51 
Tariceanu: "Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei"
 Top afisari / comentarii 
 Jos taxele! (7744 afisari)
 Monica Macovei il ataca de la Bruxelles pe premierul Tariceanu si Guvernul sau (2222 afisari)
 Mostenirea Goga, ravnita de Guvernul maghiar (2191 afisari)
 Petrolistul diavolului (2153 afisari)
 Credinte obligatorii si adevaruri impuse de stat (1939 afisari)
 Miron Cozma, eliberat (281 afisari)
 Adrian Nastase si Dan Iosif neaga implicarea in Dosarul "Aurul dacilor" (94 afisari)
 Tariceanu: "Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei" (89 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01089 sec.