Ziua Logo
  11:14, miercuri, 24 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cetatea dacica de la Covasna-Voinesti ar putea intra, in sfarsit, in circuitul turistic

Localnicii spun ca in cetate s-ar afla o comoara, pazita de un spirit care ii pedepseste pe toti cei ce indraznesc sa se apropie de ea iar din sapte in sapte ani se deschide o poarta care arata drumul spre lada plina cu aur si care sta deschisa o noapte intreaga, pana la cantatul cocosilor

Muzeografii vor sa introduca in circuitul turistic cetatea dacica de la Covasna-Voinesti, despre care legenda spune ca ar ascunde comoara dacilor. In incercarea de a atrage atentia asupra acestui obiectiv istoric deosebit de valoros, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe au organizat o sesiune stiintifica prilejuita de implinirea a zece ani de cercetari arheologice la cetate, rezultatele acestora urmand a fi prezentate sambata, 22 noiembrie.

Directorul general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, dr. Viorica Crisan, a declarat ca unul dintre obiectivele de viitor il constituie atragerea autoritatilor locale si a societatii civile intr-un parteneriat care sa asigure restaurarea, protejarea, promovarea si introducerea cetatii in circuitul turistic, transmite Agerpres.

Cetatea dacica din Covasna dateaza, potrivit specialistilor, din sec.II i.H-I d.H, iar, in urma sapaturilor, aici s-au descoperit cinci terase fortificate cu ziduri din piatra si urme de locuire din epoca bronzului pana in Evul Mediu. Arheologii sustin ca cetatea este foarte bine conservata si ofera detalii importante despre modul de organizare a defensivei dacice.

In jurul cetatii s-au tesut, de-a lungul timpului, foarte multe legende. Localnicii spun ca in cetate s-ar afla o comoara, pazita de un spirit care ii pedepseste pe toti cei ce indraznesc sa se apropie de ea. Potrivit legendei, din sapte in sapte ani in cetate se deschide o poarta care arata drumul spre lada plina cu aur si care sta deschisa o noapte intreaga, pana la cantatul cocosilor. Din pacate, oamenii au pierdut socoteala anilor, iar comoara dacilor a ramas in continuare ingropata in pamant.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00422 sec.