Ziua Logo
  10:27, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romania, camp de bataie intre spioni si teroristi

Teroristii FARC au vrut sa cumpere uraniu de la Bucuresti

Apropierea summitului NATO ar fi trebuit sa transforme Capitala in unul dintre cele mai sigure orase din lume. Surprinzator, de la inceputul anului, Bucurestii sunt locul de desfasurare al unora dintre cele mai spectaculoase operatiuni impotriva terorismului si crimei organizate internationale. Cu sau fara ajutorul serviciilor secrete romane, agentii straini au actionat pe teritoriul Romaniei in incercarea de a prinde personaje importante din lumea traficului de armament si droguri. Mai mult chiar, teoristi au fost ademeniti la noi, filati si eventual indusi in eroare, tocmai pentru a se ajunge la capii organizatiilor din care fac parte. Anul trecut, Hussein Karimi, unul dintre cei mai mari traficanti de droguri, a fost prins cu ajutorul autoritatilor romane. Recent, a urmat prinderea, in Thailanda, a traficantului Victor Bout. Tot cu ajutorul serviciilor secrete romane. Acesta urma sa vanda armament organizatiei teroriste columbiene FARC. O parte a negocierilor ar fi trebuit sa se poarte si in Romania.

De asemenea, Raul Reyes, numarului doi al gherilei revolutionare columbiene FARC, ucis in urma recentelor raiduri asupra taberelor acestei organizatii din Ecuador, s-a aflat la Bucuresti, la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit agentilor britanici de la MI6, acesta incerca sa negocieze achizitionarea de uraniu pentru fabricarea unei bombe radiologice, de la mafia ucraineana.

Potrivit WorldNetDaily, care citeaza raportul unei expert in domeniul securitatii, Joseph Farah, FARC se pregatea sa cumpere "o cantitate importanta de uraniu care putea fi folosita pentru a produce o bomba radiologica". Un expert al Centrului pentru Energie Atomica din Marea Britanie a declarat ca "o bomba radioactiva este una cu risc letal ridicat (...) chiar daca nu are acelasi impact pe care il are o explozie de un kiloton, este relativ usor de fabricat iar detonarea sa poate provoca pagube mari si o si mai mare stare de panica".

Semion Iukovici Moghilevici, descris de Ministerul de Externe britanic ca fiind "unul dintre cei mai periculosi criminali din lume" si are mandate de arestare imediata emise de SUA si cateva tari europene. Reteaua sa, denumita "Rising Sun", se ocupa de prostitutie, trafic de droguri si trafic de fiinte umane. Odata cu destramarea Uniunii Sovietice, reteaua acestuia s-a dezvoltat in ceea ce un raport al MI6 eticheteaza ca "o grupare care are relatii cu Al Qaeda". Despre reteaua terorista a lui Osama ben Laden exista informatii cum ca aceasta ar fi deja prezenta in Venezuela si alte tari sud-americane conduse de formatiuni de stanga, opozante ale SUA" se spune in raport.

Reyes, la Bucuresti, cu pasaport venezuelean

Legatura dintre Al Qaeda si reteaua Rising Sun ia alertat pe ofiterii MI6 care se aflau la Bucuresti, acestia obtinand inofrmatii conform carora FARC se pregatea sa cumpere "o cantitate importanta de uraniu care putea fi folosita pentru a produce o bomba radiologica", a confirmat o sursa din cadrul serviciilor speciale britanice. Folosind un nume fictiv si un pasaport venezuelean, Reyes a sosit la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie cu intentia de a se intalni cu unul dintre locotenentii lui Moghilevici si capetenie a retelei Rising Sun.

Gruparea Rising Sun a fost asociata de catre agentii MI6 si ai altor agentii europene cu traficarea de uraniu imbogatit, sustras din prost-pazitele depozite cu materiale radioactive de pe teritoriul Rusiei. Unele materiale au fost identificate ca fiind furate dintr-un depozit de materiale radioactive, aflat in inima Muntilor Urali la Chelyanbik-70. Oamenii de stiinta de la Institutul European al Uraniului din Karsruhr, Germania, institutie menita sa monitorizeze circulatia materialelor radioactive pe teritoriul tarilor Uniunii Europene, sunt de parere ca exista o "crestere semnificativa in traficarea materialelor fisionabile in ultima jumatate de an". Agentii britanici au declarat ca sunt convinsi ca ambitiile lui Reyes de a creea o bomba il vizau pe Alvaro Uribe, un apropiat aliat al guvernelor englez si american.

Semion Moghilevici, mafiot cu 45 de capete de acuzare in SUA

Politia rusa l-a arestat pe Semion Moghilevici in data de 23 ianurie 2008. Considerat unul din capii mafiei ucrainene si dat in urmarire de Biroul Federal de Investigatii al SUA (FBI), relatau agentiile de presa ruse, preluate de AP.

Semion Moghilevici, cetatean rus de origine ucraineana, este cautat de multa vreme de FBI, impreuna cu doi complici pentru escrocheriile cu actiunile "YBM Magnex International Inc.", prin care i-a deposedat pe investitorii companiei de 150 milioane USD, companie cu sediul in Newtown, Pennsylvania dar si pentru spalare de bani si extorcare.

Moghilevici, care mai detine cetateniile ungara si israeliana, este cautat si de politiile din Rusia, Ucraina si Israel, sub acuzatiile de spalare de bani, trafic de arme si tranzactii energetice ilegale, precizeaza ITAR-TASS.

Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, Moghilevici folosea un alt nume, Serghei Shnaider. Circa 50 de politisti si membri ai trupelor speciale au participat la operatiunea ce a dus la arestarea omului de afaceri.

Sapte miliarde de dolari "spalati"

Citand informatii furnizate de Departamentul american al Justitiei, "The Financial Times" informa ca Semion Moghilevici era identificat inca din 2003 ca lider al unei bande de peste 300 de criminali dislocati in peste 30 de tari, implicati in "asasinate, extorcari, trafic de arme, trafic de prostituate, fraude la banci in mai multe state, coruperea unor oficiali".

Moghilevici si trei asociati ai sai au fost declarati vinovati de catre un juriu federal american, in 2003, pentru 45 capete de acuzare, inclusiv fraude, spalare de bani si coruptie. Moghilevici a fost implicat, de asemenea, intr-o operatiune de spalare a uriasei sume de 7 miliarde de dolari, in complicitate cu angajati ai Bancii din New York. Toate aceste grave acte criminale au provocat reactii in Congresul American, unde in 1999 s-a vorbit chiar de un pericol al crimei organizate rusesti pentru sistemul financiar american

Madalin NECSUTU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00429 sec.