Ziua Logo
  06:20, marti, 9 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Analistii anunta o scadere a preturilor la terenuri

In conditiile in care preturile terenurilor au atins un nivel mult prea ridicat, indepartandu-i pe cumparatorii speculativi, analistii imobiliari se asteapta la o incetinire sau chiar la o scadere a valorii terenurilor din marile orase. In plus, pe langa criza financiara care afecteaza toate economiile lumii, piata romaneasca de profil pare sa se orienteze spre dezvoltarea de proiecte serioase, dand semne clare de maturizare. Analistii imobiliari, citati de Money Channel, sustin ca doar pretul la terenurile mici situate in zone centrale va continua sa creasca. De asemenea, si terenurile mari, de 5-6 hectare vor constitui oportunitati pentru investitori.

Daca din 2005 pana in prezent valoarea terenurilor din unele zone ale tarii a crescut de doua chiar trei ori, in 2008 analistii imobiliari anunta schimbari. Ei estimeaza ca in 2008 preturile vor stagna sau chiar vor scadea in principalele orase ale tarii. Specialistii mai spun ca lipsa lichiditatilor de pe pietele internationale se manifesta doar in mica masura la noi, singurul segment afectat fiind cel al terenurilor. "Ne asteptam la o incetinire sau chiar scadere la pretul terenurilor mai ales in marile orase. Bancile vor introduce polite de risc care vor avea citeva efecte. Terenurile mici situate in zone bune vor continua sa creasca ca pret si vor mai fi oportunitati cu terenurile mari, de 5-6 hectare", a declarat consultantul imboliar Ricardo Alcaine Uriate.

Pe termen lung, piata imobiliara ar putea fi afectata si de economia de scara, adica de tranzactionarea la preturi scazute a ofertei. Se va trece astfel de la o piata a vanzatorilor la una a cumparatorilor. Cu alte cuvinte, in viitorul foarte apropiat vom asista la o maturizare a sectorului de real estate, sustin consultantii internationali.

Daca pe pietele din Europa exista temeri cu privire la finantarile de proiecte, in Romania nu se prea poate discuta pe marginea acestei ipoteze. "Impactul acestei crize se va simti foarte putin pe piata din Romania. Romania este un caz special, bancile nu au oferit niciodata produse similare cu cele din UE. Astfel, criza este mai putin sesizabila", a mai spus acesta.

Criza de lichiditati va ajuta totusi Romania sa gaseasca pretul corect pentru produsele imobiliare destinate mai ales clasei de mijloc.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00442 sec.