Ziua Logo
  03:21, marti, 9 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cosmar pentru unii si vis pentru altii

Fabrica de creiere artificiale pentru roboti

Robotii dotati cu un "creier" asemanator celui al oamenilor ar putea deveni realitate mai devreme decat s-a crezut

Intr-un laborator din SUA, Subutai Ahmad deseneaza un patrat pe o tabla virtuala. Ii ataseaza un "L" si un "T". "Ce este acesta?", intreaba vicepresedintele companiei Numenta. "Este o cana cu lapte? Este un tir?", continua cercetatorul. "Nu", raspunde computerul, si indica forma cea mai apropiata de realitate: "un elicopter". Scenariu SF? Deloc. Se intampla in zilele noastre. Desi seamana cu un joc pe calculator "din epoca de piatra", scrie The Guardian, demonstratia de la Numenta indica nivelul la care s-a ajuns in domeniul inteligentei artificiale. In prezent, computerele performante au devenit adevarati maestri in sah si ajuta meteorologii in realizarea prognozelor meteo. Din pacate, diferenta dintre o pisica si un caine este, inca, o problema complicata pentru calculatoare. Creierul uman lucreaza "in paralel", fata de calculatoare, care proceseaza informatia "in serie". "Calculatoarele pot ajunge sa foloseasca tipul de procesare al creierului uman, daca programele se vor baza pe arhitectura cortexului", spune Ahmad.

Chiar daca asa-zisele "retele neuronale", construite in anii '90, obtineau rezultate similare, cei de la Numenta cred ca "este vorba despre o noua revolutie in industria informatica, similara celei de acum 50 de ani". La sfarsitul anilor '80, unui absolvent de la Universitatea Berkley, California, i se refuza dreptul de a construi un soft care sa copieze modul de functionare al creierului omenesc. Studentul, nemultumit, s-a indreptat catre Silicon Valley. Cativa ani mai tarziu, Jeff Hawkins a inventat Palm Pilot si Treo. Acum are 50 de ani, e bogat si, printre altele, proprietarul Numenta. Scopul cel mai important al firmei este, deocamdata, realizarea unui algoritm care sa il copieze pe cel care "guverneaza" capacitatile noastre cognitive. Proiectul lui Hawkins se bazeaza pe ideea - emisa de neurobiologul Vernon Mountcastle - potrivit careia, in neocortex, toti neuronii sunt organizati in acelasi fel, chiar daca regiunile cortexului indeplinesc functii diferite. Pe orizontala, sunt pozitionati pe doua straturi iar vertical, pe coloane. Mountcastle a conchis ca este folosit acelasi algoritm, in ambele cazuri, singura diferenta fiind ca se proceseaza informatii diferite.

Plecand de la aceasta idee, Hawkins sugereaza ca neocortexul functioneaza astfel: gandirea oamenilor - asemenea programului elaborat de Numenta - se bazeaza pe previziuni, care sunt legate strict de informatia memorata. "Memoria", care ne ajuta sa facem predictii, este creata in timp, prin analizarea informatiei primite de la senzori, nivel cu nivel, pana cand o "matrice" este extrasa din multitudinea de date cu care este bombardat creierul. Desi anunturi similare au loc aproape in fiecare zi in Silicon Valley, sperantele celor de la Numenta sunt impartasite de multi cercetatori din domeniul inteligentei artificiale, scrie The Guardian.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00435 sec.