Ziua Logo
  20:25, luni, 8 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Atentie mame!

Indemnizatia de crestere a copilului: ce acte sunt necesare la dosar si unde trebuie sa le depuneti

Ca la orice lege noua, normele de aplicare nu sunt nici de aceasta data foarte clare pentru functionarii care primesc dosarele

Mamele cu venituri mari pot depune actele pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, mai mare de 600 de lei cat se acorda pana anul trecut. Femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa mearga la Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor. In schimb, cele care sunt deja in plata se pot adresa Agentiilor locale de Prestatii Sociale, fostele Directii de Munca, anunta hotnews.ro.

Normele de aplicare ale noii legi nu sunt inca foarte clare nici pentru functionarii care primesc dosarele. Ei au fost informati ca parintii trebuie sa completeze o cerere pentru a beneficia de indemnizatie mai mare, sa depuna o copie dupa buletin, dupa certificatul de nastere al copilului si sa aduca de la serviciu o adeverinta cu veniturile nete pe ultimele 12 luni. Nu este nevoie de formulare tipizate la dosar.

Daca veniturile din ultimele 12 luni anterioare nasterii provin de la mai multi angajatori, este nevoie de o adeverinta vizata de Agentiile fiscale pentru a arata ca veniturile au fost impozate. Daca reusiti sa depuneti dosarul pana in data de 15 ianuarie ar urma sa primiti indemnizatia marita chiar din februarie. In caz contrar, veti primi banii retroactiv.

Conform noii legi, de la 1 ianuarie 2009, mama sau tatal, poate primi 85% din veniturile nete obtinute in ultimele 12 luni dinaintea nasterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei si nici mai putin de 600 de lei. Guvernul Boc a plafonat indemnizatia la nu mai mult de trei salarii medii pe economie, pentru a economisi la bugetul de stat circa 150 milioane euro. La stabilirea indemnizatiei vor fi luate in calcul toate veniturile realizate de persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit si cuprinse in Codul fiscal.

Pana acum suma era uniforma: 600 de lei.

Mamele cu venituri mari care ar urma sa primeasca mai multi bani pentru cresterea si ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, sunt circa 20.000. Masura a fost luata pentru incurajarea femeilor de cariera sa aiba copii si sa ramana cu ei acasa timp de doi ani, dupa cum declara fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00477 sec.