Ziua Logo
  14:16, luni, 8 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Seful Comitetului militar al Uniunii Europene cere adoptarea unei strategii de securitate comune

Tarile membre ale Uniunii Europene sunt pe ultimele locuri in lume la capitolul fonduri pentru fortele armate

Seful Comitetului militar al Uniunii Europene, generalul francez Henri Bentegeat, a subliniat necesitatea adoptarii unei strategii de securitate comune pentru a raspunde problemelor cauzate de ascensiunea militara a Rusiei, de cresterea puterii Chinei si Indiei si de reducerea accentuata a resurselor naturale si a apei potabile. Generalul a explicat ca in prezent nu se mai poate vorbi despre aparitia de imperii, pentru ca lumea se indreapta spre globalizare, dar lupta pentru resurse se va accentua in urmatorii ani si statele europene trebuie sa aiba o abordare conuna fata de aceste probleme.

"Consider ca notiunea de imperiu este o notiune a secolului XIX-lea, care s-a mentinut doar pentru scurt timp in secolul XX. In prezent, globalizarea face imposibile astfel de "vise" si "devieri", a sustinut generalul in fata reporterilor Le Temps, transmite Agerpres.

Henri Bentegeat a declarat ca sustine ideea infiintarii unui nou parteneriat intre Uniunea Europeana si Rusia. "Este important sa intelegem cum am putea recrea si restabili conditiile pentru un parteneriat strans si sigur cu Rusia", a mentionat Bentegeat.

Lupta pentru resurse ar putea duce, in opinia generalului, la conflicte pentru controlul zonelor care nu se afla sub suveranitatea nici unui stat: Polul Nord si spatiul cosmic. Uniunea Europeana trebuie sa aloce repede mai multe fonduri armatei, pentru a se asigura ca va obtine macar o parte din resursele ce se gasesc in aceste zone. Tarile membre ale Uniunii Europene sunt pe ultimele locuri in lume la capitolul fonduri pentru fortele armate, bugetul militar din aceste state rare ori depasind 2 la suta din produsul intern brut, aceasta in conditiile in care Israelul aloca in medie 10-15 la suta iar Coreea de Nord este deja undeva la 38 la suta. Datorita acestor cifre, Henri Bentegeat crede ca statele membre au capacitatea de a marii fara probleme fondurile alocate armatei, daca va exista vointa politica necesara. Generalul atrage atentia ca aviatia strategica de transport a structurilor militare ale Uniunii Europene este depasita tehnic, iar pregatirea tactica a personalului este deficitara in cel mai bun caz.

Bentegeat cere conducerii politice sa aprobe crearea unei unitati multinationale si sa infinteze Aviatia militara si maritima a Uniunii. "Daca toate statele vor depune macar un minim de efort, aceste probleme ar putea fi rezolvate foarte repede", a subliniat generalul francez.

S. GALAI
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00495 sec.