Ziua Logo
  17:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Kievul acuza fostii lideri sovietici de foametea din anii '30 si de genocidul a peste 10 milioane de ucrainieni

Tensiunile dintre Kiev si Moscova par sa intre intr-o noua epoca, in care limbajul folosit este mult mai dur, unde istoria este folosita ca arma impotriva abuzurilor pe care, dupa cum sustin ucrainienii, fostii lideri sovietici le-ar fi comis impotriva Ucrainei. Guvernantii de la Kiev au scos din arhiva documente ce ar demonstra ca fostii lideri sovietici ar fi contribuit in mod deliberat la infometarea populatiei ucrainiene, fapt ce a dus la moartea a aproximativ 10 milioane de oameni si vor ca acum Moscova sa recunoasca ca genocid aceasta fapta. Rusia se apara spunand ca foametea a afectat si alte grupuri etnice, precum rusii si cazacii, si ca nu poate fi vorba de o actiune planuita.

Guvernul ucrainean i-a acuzat miercuri pe liderii sovietici de foametea care a ucis milioane de oameni in anii 1932-1933; actiunea face parte din campania Executivului de la Kiev, menita sa convinga comunitatea internationala sa recunoasca tragedia drept genocid, comenteaza AP. Milioane de ucraineni au murit de foame in anii 1932-1933, cand liderul URSS de atunci, Iosif Stalin, a decis nationalizarea bunurilor si a inceput colectivizarea fortata. Adevarata dimensiune a dezastrului a fost intotdeauna ascunsa in perioada Uniunii Sovietice, fiind adusa in atentia opiniei publice abia dupa castigarea independentei de catre Ucraina, in 1991. Se relateaza ca, in perioada foametei, canibalismul se raspandise la nivel national.

Agentia pentru siguranta nationala din Ucraina a publicat documente de arhiva care sustin ca Stalin si subordonatii sai sunt raspunzatori pentru foametea din anii '30. Desi unii istorici considera ca, in urma foametei au murit 3,5 milioane de persoane, oficialitatile ucrainene sustin ca numarul victimelor s-a ridicat la 10 milioane.

Chestiunea a devenit un subiect de disputa in cadrul relatiilor oricum tensionate dintre Ucraina si Rusia; Guvernul ucrainean a mai acuzat liderii sovietici in acest caz, dar este pentru prima oara cand acesta publica si documente care sa-i sustina acuzatiile. "Documentele de arhiva demonstreaza fara echivoc faptul ca genocidul" - pe care ucrainenii il numesc Holodomor (moarte prin infometare) - "a fost o consecinta a planuitelor actiuni criminale ale regimului comunist totalitar", se arata in comunicatul agentiei ucrainene mentionate.

Documentele prezentate de autoritatile ucrainene reprezinta ordine de pedepsire a celor care se opuneau colectivizarii si retinerii produselor agricole; altele prezinta detalii ale campaniilor pentru dezmembrarea organizatiilor ucrainene nationaliste. Foametea a fost planuita de autoritatile sovietice pentru a-i obliga pe toti taranii din fosta URSS sa-si predea terenurile si sa se alature gospodariilor colectivizate, sustin autoritatile ucrainene, apreciind ca masura a avut consecinte grave in Ucraina.

Moscova s-a opus incercarilor liderilor ucraineni de a califica tragedia drept un genocid impotriva natiunii ucrainene, argumentand ca in urma foametei au avut de suferit si alte grupuri etnice - cum ar fi rusii sau cazacii. Ca succesoare a fostei URSS, Rusia este evident preocupata de posibilitatea unei actiuni juridice, in cazul in care foametea din anii '30 ar fi recunoscuta drept genocid pe plan international, mai observa agentia de presa citata.

Istoricii ucraineni si occidentali deopotriva au pareri impartite cu privire la calificarea foametei drept genocid. Astfel, in vreme ce unii sunt convinsi ca foametea din anii '30 a fost consecinta unor masuri indreptate impotriva ucrainenilor ca grup etnic, altii sustin ca autoritatile sovietice doreau de fapt eliminarea intregii clase sociale a posesorilor de pamant. Ucraina a stabilit ca ziua de 26 noiembrie sa fie declarata oficial zi a comemorarii victimelor "Holomodor", dar si a victimelor altor masuri dure luate in acea perioada de puterea de la Moscova.

Stefan Buciuta: "Cea mai mare catastrofa din istoria poporului ucrainean"

Foametea (Holodomorul) din anii 1932-1933 este considerata cea mai mare catastrofa din istoria poporului ucrainean. Foametea din acei ani nu a fost un fenomen ocazional de origine naturala sau sociala, ci a fost consecinta terorii prin infometare, pe care puterea sovietica totalitara a folosit-o cu un scop bine determinat - genocidul.

"Distrugerea fizica in masa a plugarilor ucraineni prin foamete artificial provocata a fost un act constient de teroare al sistemului politic impotriva oamenilor pasnici, avand drept urmare nu numai pierderea unei importante parti a taranimii, intreprinzatorilor particulari, ci si a unei intregi generatii de populatie sateasca. Au fost subminate bazele sociale ale natiunii, traditiile sale culturale, spirituale si originalitatea", se arata intr-o declaratie politica a deputatului minoritatii ucrainene in Parlamentul Romaniei, Stefan Buciuta, postata pe site-ul divers.ro

"Prin orientarea sa antiucraineana si scara larga de aplicare, foametea din anii 1932-1933 a devenit cea mai cumplita arma de distrugere in masa si subjugare sociala a taranimii folosita de regimul totalitar in Ucraina. Cifrele sunt cutremuratoare: aproximativ 10 milioane de persoane au pierit din cauza foametei artificial provocate", a mai adaugat acesta.

Totusi, intr-o declaratie a Natiunilor Unite - care recunoaste foametea din Ucraina ca tragedie nationala - nu este folosit cuvantul genocid.

In septembrie 2005, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, s-a adresat participantilor la Sesiunea a 58-a a Adunarii Generale a ONU, cu rugamintea de a sustine initiativa Ucrainei privind condamnarea foametei din anii 1932-1933 din Ucraina, ca act de genocid.

In acest sens, a fost raspindita, in calitate de document oficial al ONU, Declaratia comuna a delegatiilor statelor membre ale ONU privind cea de-a 70-a comemorare a foametei din anii 1932-1933, in care, pentru prima data in istoria sa, Organizatia a apreciat foametea ca o tragedie nationala a poporului ucrainean, si-a exprimat compasiunea fata de victime si a invitat toate statele membre ale ONU, institutiile specializate ale Natiunilor Unite, organizatiile internationale si regionale, fondurile si asociatiile sa organizeze comemorari ale victimelor care au pierit in aceasta perioada tragica a istoriei.

Madalin NECSUTU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00464 sec.