Ziua Logo
  16:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Banca Nationala a prelungit pana la 31 iulie termenul de consultare asupra noului regulament de creditare

Banca Nationala a prelungit, pana la 31 iulie, termenul de consultare publica asupra Regulamentului privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, in care se propune provizoriu un nivel maxim de indatorare de 40 la suta din venit, in cazul contractarii unui credit.

Decizia de prelungire a termenului urmareste sa acorde timp bancherilor, pentru ca acestia sa-si poata prezenta pozitia oficiala in legatura cu noua masura a Bancii Centrale de inasprire a conditiilor de creditare, informeaza Rompres.

Asociatia Romana a Bancilor a avut o sedinta tehnica, vineri, in urma careia presedintii de banci vor elabora un punct de vedere oficial, ce urmeaza sa fie prezentat BNR pe 22 iulie.

Articolul 6 din Regulamentul modificat prevede ca 'pana la indeplinirea conditiilor din noul regulament, in cazul imprumutatorilor care la data intrarii in vigoare a documentului desfasoara activitatea de creditare a persoanelor fizice in baza normelor interne de creditare, nivelul maxim al gradului de indatorare este limitat la 40 %.

In Regulamentul BNR nr.3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice a fost introdus un nou capitol, numit

'Dispozitii privind practici de creditare sanatoase', care prevede ca imprumutatorii trebuie sa isi organizeze activitatea de creditare astfel incat sa

asigure separarea clara si efectiva a functiei de promovare si vanzare a produselor de creditare de functia de analiza a riscului de credit si monitorizare a expunerii.

Potrivit noilor reglementari, decizia de acordare a creditului trebuie sa aiba in vedere preponderent concluziile analizei de risc.

Potrivit Art. 42 , imprumutatorii analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor certe cu caracter de permanenta care nu poate depasi cu mai mult de 20 la suta pe cel declarat fiscal in anul anterior, documentate. Prin exceptie, imprumutatorii pot lua in calcul niveluri ale veniturilor ce depasesc cu mai mult de 20 % veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa dovedeasca caracterul de continuitate a acestora. Potrivit Art. 43, imprumutatorii realizeaza pentru fiecare potential client analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale inclusiv in cazul creditelor indexate si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de imprumutator in respectiva perioada. Imprumutatorii vor informa clientul si ii vor pune la dispozitie, inainte de semnarea contractului de credit, doua scadentare, in moneda nationala, ale sumelor totale de plata aferente creditului solicitat, unul intocmit luand in considerare conditiile avute in vedere pentru semnarea contractului de credit si unul luand in considerare modificarile ce pot surveni prin aplicarea

prevederilor alin.(1), precum si evolutia gradului de indatorare pentru cele doua situatii. Imprumutatorii trebuie sa detina evidente din care sa rezulte ca au informat clientul.

Articolul 44 prevede ca nivelul maxim al creditului acordat trebuie determinat de imprumutator cu luarea in considerare a analizelor de tip stress test pentru conditii nefavorabile, prevazute la art.43. Art.45 arata ca imprumutatorii trebuie sa se asigure ca tertele parti utilizate in promovarea produselor de creditare aplica aceleasi proceduri pentru atragerea clientilor si ca imprumutatorii urmaresc calitatea portofoliului de credite aferent clientilor atrasi de fiecare terta parte, comparativ cu cea a portofoliului de credite aferent clientilor atrasi direct de imprumutatori.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00457 sec.