Ziua Logo
  17:22, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CE va cere explicatii Italiei despre planul de amprentare a romilor

Comisarul european pentru afaceri sociale Vladimir Spidla va trimite o scrisoare Guvernului italian, pentru a cere explicatii in privinta programului de amprentare a romilor. Comisia Europeana (CE) va cere un raport detaliat despre situatai taberele de romi, iar daca raspunsurile nu vor fi satisfacatoare, Italia risca sanctiuni, anunta cotidianul L'Unita, in editia electronica, citat de NewsIn. Acestea pot varia de la lansarea procedurii de infringement, o pedeapsa usoara, dar cu un impact puternic asupra imaginii unui stat, in cazul in care se refera la incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, pana la sesizarea Curtii Europene de Justitie pentru incalcarea articolului 6 din Tratatul UE, ceea ce ar fi o premiera istorica, sau chiar aplicarea aticolului 7 din acelasi tratat, care cuprinde proceduri foarte stricte, dar aplicabile, pentru suspendarea unui stat din UE. Folosirea articolului 7 este insa putin probabil in situatia actuala. Una dintre principalele conditii pentru a suspenda un stat din UE este ca trei sferturi dintre europarlamentari sa fie de acord. Celelalte optiuni sunt, insa, deschise si ar putea fi aplicate in cazul in care ministrul italian de interne, Roberto Maroni va continua sa aplice masurile vizand romii, avertizeazacotidianul de centru-stanga L'Unita.

Potrivit cotidianului italian, initiativa lui Maroni contravine mai multor dispozitii europene, in special directivei 43 din anul 2000, care interzice expres aplicarea unor tratatmente speciale cetatenilor pe baza "originii lor etnice". Maroni a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca proiectul de amprentare a romilor are la baza o directiva europeana 280 din aprilie 2008 si este deja in vigoare de aproape o luna. Directiva "prevede obligatia de a preleva amprentele pentru cetatenii din state terte, incepand de la varsta de sase ani", a explicat ministrul, precizand ca in taberele de romi nu se stie cine este cetatean comunitar si cine nu. 80% dintre romii din Italia sunt fie cetateni italieni, fie europeni si nu sunt vizati, in concluzie, de aceasta norma.

Romii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale.Comisia Europeana nu s-a pronuntat deocamdata oficial in legatura cu programul de amprentare a romilor, dar comisarul european pentru libertati si securitate Jacques Barrot a avertizat luni Guvernul italian in legatura cu eventuale discriminari la adresa romilor. La randul sau, Pietro Petrucci, purtatorul de cuvant al comisarului Leonard Orban, declarase vineri ca Bruxelles-ul nu poate comenta declaratiile politice referitoare la proiectul de amprentare a ocupantilor taberelor de romi. "CE nu comenteaza aceasta masura inainte de adoptarea unei legi si a notificarii executivului european in acest sens", a spus el, subliniind insa ca Uniunea acorda o mare importanta respectarii drepturilor omului, a valorilor fundamentale si luptei impotriva discriminarii. Intrebat daca o astfel de masura este in conformitate cu normele europene, Petrucci a declarat: "Raspunsul este nu".

ZIUA ONLINE
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00432 sec.