Ziua Logo
  11:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Viitorul energetic al planetei, amanat cu patru luni

Cele sase monarhii din zona Golfului vor castiga, in 2008, 636 de miliarde de dolari de pe urma aurului negru

Viitorul energetic al planetei a fost luat in discutie, duminica, la Jeddah, in Arabia Saudita. Sefi de stat si de guvern din 36 de tari, presedintii a 22 de companii petroliere si liderii mai multor organizatii internationale au cautat o solutie la scumpirea continua a barilului. Concluzia? Nu exista, discutiile fiind amanate pentru luna octombrie, anunta Reuters, citat de Rompres. Marile puteri nu au identificat nici o masura pentru a stopa cresterea preturilor, din proiectul de declaratie comuna lipsind pasii care ar trebui urmati pentru calmarea pietelor. ''Declaratia este una de preocupare pentru acest subiect, insa probabil nu va satisface cerintele sau asteptarile nimanui'', au spus surse din cadrul discutiilor. Tot ce se stie sigur este ca setea de petrol a lumii va aduce celor sase monarhii din zona Golfului venituri cu 75% mai mari fata de anul trecut. Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar au castigat, in 2007, 364 de miliarde de dolari din vanzarea aurului negru. In 2008, veniturile vor atinge 636 miliarde dolari, o suma suficient de mare pentru a te face sa te gandesti ca solutiile mai pot astepta.

''Acesta a fost inceputul unei initiative... La Londra, in octombrie, va avea loc o a doua intalnire'', a declarat, la sfarsitul reuniunii, ministrul petrolului din India, Murli Deora.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, ca participantii la aceasta intalnire nu au inclus in declaratia comuna pe care o vor prezenta la finalul reuniunii nicio masura pentru a stopa cresterea preturilor pe aceasta piata. In schimb, premierul britanic Gordon Brown va solicita statelor mari consumatoare de petrol sa isi deschida pietele pentru investitii in resurse alternative de energie, potrivit unei copii a discursului pe care il va sustine oficialul britanic, dupa summit. ''Astfel, vom avansa de la un vechi conflict de interese intre producatori si consumatori catre indeplinirea necesitatilor mondiale'', va spune oficialul britanic, conform Reuters.

Potrivit copiei discursului, Brown va dezvalui planurile tarii sale de a colabora cu Arabia Saudita pentru tehnologii privind capturarea emisiilor de dioxid de carbon din centralele electrice, si cu Emiratele Arabe Unite, pentru tehnologie nucleara.

De asemenea, Marea Britanie si Qatarul urmaresc infiintarea unui fond comun pentru investitii in industria energetica engleza, iar discutiile cu autoritatile de la Abu Dhabi privind oportunitatea de investitii in regatul britanic au avansat.

O afacere de sute de miliarde de dolari

Veniturile petroliere ale membrilor Consiliului de Cooperare din Golf (Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar) s-au cifrat la 364 miliarde de dolari in 2007. Pentru 2008 aceste venituri vor atinge 636 miliarde dolari, potrivit unui raport prezentat de un ziar kuweitian. Patru din cele sase tari (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite Kuweit si Qatar) sunt membri ai Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Potrivit studiului, realizat de un grup de experti ai cabinetului kuweitian, anul viitor veniturile se vor apropia de 1.300 miliarde dolari.

Din cele sase state, Arabia Saudita, primul exportator mondial, va inregistra venituri de 700 miliarde dolari din petrol in anii 2008 - 2009, jumatatea din totalul veniturilor celor sase state, care detin jumatate din rezervele mondiale certe de titei si au o productie de 16 milioane barili pe zi, acoperind o cincime din consumul mondial.

Pretul petrolului continua sa creasca in conditiile in care mai multi producatori din OPEC au respins solicitarile de a creste productia de titei. Inainte de summitul din Arabia Saudita, chiar presedintele organizatiei a anuntat ca o crestere a productiei este ilogica si irationala. Cu toate acestea, Arabia Saudita s-a aratat dispusa sa creasca totusi productia cu 200.000 de barili pe zi. Chiar si asa pretul barilului a fost de 136 de dolari la New York, si de 134 la Londra. Unii analisti avertizeaza ca pretul petrolului va ajunge in curand chiar si la 200 de dolari.

Adrian ENCULESCU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00411 sec.