Ziua Logo
  09:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Flacara mica la aragaz si becuri economice, solutia supravietuirii dupa 1 iulie

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) trebuie sa decida daca si cu cat se vor scumpi gazele de la 1 iulie. O majorare a tarifelor cu peste 10 procente ar putea duce la un nou varf al inflatiei, iar o crestere a pretului sub 10% poate declansa o criza a gazelor in tara, distribuitorii fiind pusi in imposibilitatea de a importa gaze din lipsa banilor, relateaza The Money Channel. Din acest motiv, ANRE ia in calcul mai multe variante printre care si o scumpire esalonata. De la 1 iulie, romanii vor plati mai mult si pentru energia electrica. La fel ca in cazul tarifelor la gaze, ANRE doreste o majorare de maxim 10 procente, in timp ce producatorii cer pana la 24 de procente pentru a-si acoperi pierderile.

"Noi nu putem influenta pretul petrolului. Intre dorintele noastre ca romani, consumatori de gaze, si ce se intampla pe pietele internationale este o mare diferenta", a declarat directorul general al Departamentului de tarife si Preturi din ANRE, Gabriel Sarbu. El atrage insa atentia ca, daca pretul nu va creste indeajuns, Romania s-ar putea trezi in imposibilitatea de a importa gaze. In prezent, tara noastra importa aproape o treime din gazele pentru consumul intern din Rusia.

Pretul de import stabilit pentru primul trimestru al anului a fost de 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel aferent trimestrului al doilea este de aproape 420 dolari pe mia de metri cubi. Estimarile facute arata ca pretul gazelor ar putea atinge si chiar depasi 470 de dolari pe mia de metri cubi la 1 iulie.

Cea mai recenta modificare a preturilor la gaze a fost facuta la 1 februarie, cand acestea s-au scumpit cu 8,5 la suta pentru populatie. La acea data, pretul gazelor din productia interna a crescut cu 5 procente, iar cel al gazelor din import cu circa 17 la suta.

ELCEN: Am cerut 24 de procente

Conducerea ELCEN a declarat, pentru The Money Channel, ca a solicitat ANRE o crestere de 24% a pretului la electricitate pentru a-si acoperi pierderile. "Din discutiile pe care le-am avut personal cu producatorii, solicitarile sunt ingrijorator de mari pentru ca li s-a refuzat continuu majorarea pretului", a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii al Camerei Deputatilor. ELCEN Bucuresti are de incasat datorii de peste 14 mii de miliarde de lei vechi.

ANRE recunoaste ca multi producatori se confrunta cu probleme dar nu a avansat un procent exact al majorarii de pret.

Ultima modificare a tarifelor la populatie pentru energia electrica a fost la 1 aprilie 2007, cand pretul a crescut in medie cu 3,95%. In urma secetei din vara trecuta, care a dus la cresterea costurilor de productie, mai multi producatori de electricitate au cerut majorari de preturi. Nu au obtinut un tarif mai mare deoarece conectarea la sistemul energetic national a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda, in toamna lui 2007, a compensat cresterile.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00398 sec.