Ziua Logo
  05:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romania va asigura asistenta tehnica Iordaniei in domeniul nuclear

Agentia Nucleara din Romania va asigura asistenta tehnica Iordaniei in cadrul unui program nuclear care va incepe in acest an si va propune acestei tari sa realizeze teste in reactorul de cercetare de la Pitesti, a declarat, vineri, presedintele Agentiei Nucleare, Valica Gorea, citat de Rompres. "Iordania nu detine zacaminte de hidrocarburi, astfel ca Guvernul acestei tari a decis sa demareze un amplu program de producere a energiei in reactoare nucleare cu tehnologie de tip CANDU, similara cu cea de la Cernavoda, avand in vedere ca acest stat detine unele dintre cele mai mari zacaminte de uraniu din lume", a precizat Gorea.

Potrivit acestuia, Comisia de Energie Nucleara din Iordania a cerut asistenta tehnica Romaniei pentru intregul program, care include atat fabricarea combustibilului nuclear, cat si realizarea reactorului de cercetare si a centralei de putere.

"Am semnat un memorandum cu aceasta comisie, care a fost aprobat de Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Afacerilor Externe si urmeaza sa fie adoptat de catre Guvern", a mai spus oficialul Agentiei Nucleare.

Potrivit acestuia, primul-ministru al Iordaniei va efectua o vizita la Bucuresti, in iulie sau august, in cadrul careia se va semna un acord cadru de cooperare in acest domeniu intre cele doua state. "Iordania vrea sa demareze cat mai repede acest program, chiar din acest an. De asemenea, vom propune oficialilor iordanieni sa realizeze cercetarile pentru uraniul lor in reactorul nostru Triga de la Pitesti", a punctat Gorea.

Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nucleare a precizat ca, saptamana trecuta, a fost adoptata o Hotarare de Guvern privind cooperarea cu Federatia Rusa, prin care se stabileste in mod concret repatrierea in aceasta tara a combustibilului ars de pe platforma Magurele.

"Peste aproximativ un an, combustibilul ars de la Magurele va fi transportat in totalitate in Federatia Rusa, iar deseurile slab-radioactive care raman vor fi prelucrate, astfel incat acea zona sa devina un camp verde si sa fie suta la suta sigura, fara a mai exista niciun pericol de iradiere", a conchis Gorea.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00408 sec.