Ziua Logo
  16:28, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Uniunea Europeana se gandeste sa taie din subventiile pentru agricultura

Comisia Europeana va prezenta, marti, un plan de restructurare a Politicii Agricole Comune (PAC), in incercarea de a controla mai bine subventiile de miliarde de euro pe care le acorda fermierilor europeni si de a majora productia alimentara intr-o perioada de crestere a cererii pe piata mondiala, transmite Rompres. Executivul comunitar va propune reducerea subventiilor pentru fermele mari si utilizarea banilor economisiti pentru dezvoltare rurala. Actualul plan este doar o versiune mai modesta a unei propuneri anterioare, prezentata la sfarsitul anului trecut, care s-a lovit de opozitia Germaniei si a altor state membre. Initial, Comisia dorea o reducere considerabila a subventiilor insa o serie de state, in special ex-comuniste, s-au opus de teama ca fermierii lor vor fi mult prea puternic afectati. Pe de alta parte, fermierii romani se plang ca diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care trebuie sa le suporte insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine.

In prezent, 20 de procente dintre fermierii comunitari primesc 80 la suta din subventiile agricole directe acordate in cele 27 de state membre. Peste 40 de procente din cele peste 100 miliarde de euro, la cat se ridica bugetul anual al UE, sunt alocate pentru subventiile agricole, iar Franta este principalul beneficiar.

Comisia urmareste reducerea subventiilor catre fermieri, in functie de sumele pe care le primesc, si directionarea banilor pentru salvarea si promovarea fermelor familiale traditionale. Pentru 2009 reducerile variaza intre sapte procente, pentru fermele care primesc pana la 99.999 euro pe an, si ajung pana la 16 procente, pentru fermele care primesc pana la 300.000 de euro pe an. De exemplu, o ferma care primeste subventii de 300.000 de euro ar urma sa piarda 16 procente din aceasta suma in 2009 si 22 de procente, sau 47.350 de euro, in 2012, potrivit propunerilor executivului comunitar.

Planul Comisiei, ce va fi prezentat Parlamentului European la Strasbourg, propune, de asemenea, cresterea suprafetei de teren pe care un fermier trebuie sa o posede pentru a putea primi subventii de la UE, de la 0,3 hectare in prezent, in ideea de a se asigura ca numai fermierii adevarati primesc subventii, iar costurile administrative nu sunt mai mari decat valoarea subventiilor.

Noile propuneri ale Comisiei intervin intr-un moment in care pe piata mondiala preturile la alimente inregistreaza cresteri semnificative. Ministrii europeni ai Agriculturi, care s-au reunit luni, au sustinut ideea cresterii productiei, insa majoritatea dintre ei nu au fost de acord cu ideea eliminarii subventiilor agricole promovata de Marea Britanie.

O treime din suma aferenta subventiilor UE este deja pierduta

Producatorii agricoli din Romania sustin ca diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine. "Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara, citat de hotnews.ro.

''Daca luam ca exemplu o suma de 100.000 de euro pe care producatorul trebuie sa-i primeasca, principala pierdere se refera la diferenta de curs valutar. Subventiile sunt calculate la cursul de 3,34 lei. (valoarea nominala medie fata de euro, anul trecut - n.r.) Fata de cursul de acum, (circa 3,6 lei - n.r.) se pierd circa 26.000 de euro. Aceasta este numai o parte a pierderilor. Pentru fermierii care au avut cererea de plata aprobata, au primit credit bancar in valoare de 70% din suma cuvenita. In exemplul nostru: 7.000 de lei. Daca adaugam dobanzile, de pana la 15%, si comisioanele bancilor, rezulta alti 10.000 de euro'', a explicat directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), Daniel Botanoiu.

In total sunt peste 30.000 de euro pe care fermierii ii pierd, adica o treime din totalul subventiei pe care urmeaza sa o primeasca.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00422 sec.