Ziua Logo
  01:22, luni, 8 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stancev acuza lipsa de implicare a Guvernului de la Sofia

Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR

ULTIMA ORA: Ministerul roman de Externe apreciaza ca remarcele transmise public de MAE ungar cu privire la anchetele penale impotriva unor membri UDMR, printre care si ministrul Zsolt Nagy sunt "neuzuale in practica diplomatica" si precizeaza ca cetatenii romani sunt egali in fata legii, indiferent de etnie. "Urmarirea penala nu vizeaza in niciun stat de drept cazuri bazate pe criteriul etnic", se mai arata in comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe isi reafirma "disponibilitatea de a aborda in cadrul bilateral oferit de mecanismele de cooperare si dialog orice teme care preocupa partea ungara, in spiritul relatiei speciale" dintre cele doua tari, "in conformitate cu principiile si angajamentele din cadrul parteneriatului strategic romano-ungar si cu rezultatele programelor de actiune convenite cu prilejul sedintelor comune ale guvernelor Romaniei si Republicii Ungare".

De asemenea, MAE roman subliniaza contributia pe care organizatia reprezentativa a maghiarilor din Romania a avut-o si o are la" reusitele guvernarii din ultimii ani precum si contributia reprezentantilor alesi ai minoritatii maghiare din Romania in organismele si institutiile de la nivel local, national sau in forurile europene".

Ungaria este ingrijorata ca ministri ai UDMR sunt anchetati in Romania, iar Bulgaria este interesata de cazul Stamen Stancev. Interventie neobisnuita a Ministerului de Externe de la Budapesta fata de politica interna a Romaniei. Intr-un comunicat oficial de presa al MAE ungar, postat pe site-ul institutiei si remis Ambasadei Romaniei la Budapesta, se exprima "ingrijoarea" fata de "procedurile penale care au fost incepute impotriva ministrului Zsolt Nagy si a altor patru membri ai UDMR". Mai mult, in document, secretarul de stat maghiar Laszlo Szoke arata ca "avand in vedere imprejurarile in care ele au fost initiate, nu poate fi exclus faptul ca acestea sunt menite sa serveasca unor interese politice anti-UDMR", informeaza BBC. Deocamdata, MAE roman nu a formulat un punct de vedere oficial fata de scrisoarea MAE ungar, iar reprezentantii Ambasadei Romaniei la Budapesta au confirmat, pentru HotNews, faptul ca in acest moment se lucreaza la o pozitie oficiala. Tot astazi, consultantul bulgar Stamen Stancev, cercetat pentru infractiuni de spionaj economic prin tradare de secrete, a acuzat Guvernul Bulgariei de pasivitate in cazul sau, facand comparatie cu atitudinea activa pe care Executivul din Romania a avut-o in cazul jurnalistilor rapiti in Irak. Consulul Sofiei la Bucuresti a explicat ca Bulgaria este interesata de caz dar ca solutia dosarului o vor da judecatorii.

BBC: MAE ungar, ingrijorat de anchetele penale impotriva unor membri UDMR

Ministerul ungar al Afacerilor Externe si-a exprimat ingrijorarea, printr-un comunicat, fata de anchetele penale din Romania impotriva unor membri UDMR, printre care ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, in ceea ce priveste motivatia politica a acestora, relateaza BBC.

Potrivit sursei citate, pozitia partii ungare a fost comunicata ambasadorului Romaniei la Budapesta de catre secretarul de stat Lazslo Szoke. BBC sustine ca ar fi vorba de ancheta penala impotriva ministrului Comunicatiilor Nagy Zsolt si despre cercetarea penala a patru membri UDMR de catre DNA.

"Ar fi in folosul ambelor tari daca implicarea politica a comunitatii maghiare la nivel national nu ar fi pusa in pericol de actiuni tactice pe termen scurt", se arata in comunicatul Ministerului de Externe de la Budapesta, apreciindu-se ca aceste actiuni ar fi in contrast cu apropierea dintre Romania si Ungaria dupa participarea UDMR la guvernari succesive.

La inceputul saptamanii, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, urmarit penal in dosarul privatizarilor in energie, in care este implicat si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, impreuna cu doi consultanti internationali.

Vicepremierul Marko Bela este cercetat intr-un dosar privind drepturile de autor pentru o carte, iar alti membri ai UDMR, printre care secretarul general adjunct al Guvernului, Attila Cseke, sunt cercetati pentru alocarea unor fonduri bugetare catre comunitatile locale maghiare din Romania.

Stamen Stancev: Sunt nemultumit de pasivitatea Guvernului bulgar fata de cazul meu

Stamen Stancev s-a intalnit, azi, la Hotelul Mariott, cu sapte jurnalisti bulgari - doi de la televiziune, patru de la presa scrisa si unul de la radio - pentru a le da informatii legate de dosarul in care este cercetat in Romania, informeaza HotNews.

La intalnire au mai participat Todor Marinov, consul la Amabasada Bulgariei in Romania, si Sezgin Miumiun, presedintele Federatiei pentru Justitie si Drepturile Omului din Bulgaria.

Todor Marinov a sustinut ca solutia in cazul lui Stamen Stancev depinde de proces si de decizia pe care o vor da judecatorii si ca Amabasada poate oferi ajutor doar sub forma unui translator sau a unui avocat, in cazul in care consultantul bulgar nu ar fi avut deja unul angajat. In acest caz, Stamen Stancev este aparat de avocatul Ovidiu Budusan, care a fost prezent, de asemenea, la intalnire.

Consulul a declarat ca motivul pentru care a participat la intrunirea de azi este acela ca Bulgaria este interesata de acest caz in care a fost implicat si un cetaten bulgar. Totodata, Marinov a aratat ca nu a studiat dosarul si ca, in consecinta, nu poate spune care drepturi i-ar fi fost incalcate lui Stamen Stancev.

In replica, Stancev a declarat ca este nemultumit de atitudinea pasiva a Guvernului bulgar fata de cazul sau si "de ceea ce s-a facut pana acum". Dupa terminarea conferintei, consultantul bulgar a adaugat ca s-ar fi asteptat ca Guvernul bulgar sa reactioneze in cazul sau asa cum a reactionat Guvernul Romaniei in cazul jurnalistilor rapiti in Irak.

Totodata, presedintele Federatiei pentru Justitie si Drepturile Omului din Bulgaria a declarat ca organizatia il sustine pe Stancev in acest caz si ca, in acest sens, a trimis scrisori presedintelui si Ministerului Afacerilor Externe din Bulgaria, precum si comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini.

Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Donciu au fost trimisi in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete, prevazut de articolul 157 Cod penal.

In cazul celor trei, instanta a stabilit, la primul termen de judecata, schimbarea masurii preventive de a nu parasi Capitala cu interdictia a parasi tara.

Stamen Stancev (39 de ani), cetatean bulgar cu domiciliul in Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind in afara Romaniei.

Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului OPSPI, Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale. Turcul Oral Mustafa (38 de ani) este acuzat de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional.

In acelasi caz, Codrut Seres - pus si el sub acuzare - a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stancev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana.

In 11 ianuarie, procurorii au dispus extinderea cercetarilor fata de consultantul international Vadim Benyatov, in sarcina acestuia retinandu-se efectuarea de acte pregatitoare pentru folosirea MEC-OPSPI si SC Nuclearelectrica SA in favorizarea grupului multinational Marco si in dauna economiei nationale, a achizitionarii de energie electrica.

Totodata, dupa mai multe audieri, au fost extinse si cercetarile in dosarul privatizarilor fata de Stamen Stancev si Mihai Donciu, pentru fapte referitoare la transmiterea de date si documente confidentiale cu privire la industria nationala de aparare.

Ultimul implicat in acest caz este Zsolt Nagy, suspendat, luni, din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de presedintele Traian Basescu.

Pentru mai multe detalii despre cazul lui Stamen Stancev, accesati:

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-23&id=211666^

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-28&id=211926^

REACTII LA CALD

Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:

"Interventia Ungariei in favoarea unor potentiali membri ai unor retele de spionaj si crima organizata din Romania - doar pentru ca sunt etnici maghiari si membri ai UDMR - demonstreaza inca o data ca abernata formatiune a maghiarilor este doar un apendice al Budapestei si a pozitiei sale de forta in zona. Reactia de azi a Guvernului de la Budapesta este o continuare a acestei politici anti-Romania, o ingerenta incalificabila impotriva Justitiei si a statului de drept de la Bucuresti. Romania trebuie sa dea o replica pe masura, care sa puna la punct agresivitatea Ungariei. Este de urmarit ca, de la infiintarea sa, formatiunea UDMR - inregistrata drept ONG pentru a primi si fonduri din strainatate - s-a manifestat impotriva literei Constitutiei Romaniei, militand pentru autonomie. Aceeasi operatiune se desfasoara si in Serbia si in Slovacia, dovedind faptul ca telecomanda se afla la Budapesta. UDMR, organizatie exclusivista si discriminatorie la adresa romanilor, ar trebui desfiintata de urgenta, conform normelor europene in vigoare."

A.Gh.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00492 sec.