Ziua Logo
  11:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Iuscenko: Diferendul legat de Insula Serpilor ar putea fi rezolvat bilateral

Diferendul pe care Ucraina il are cu Romania in privinta Insulei Serpilor, judecat, in prezent, la Curtea Internationala de la Haga, ar putea fi solutionat in cadrul dialogului bilateral, a declarat, joi, intr-un interviu acordat in exclusivitate TVR1 si preluat de ziare.com, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko.

"Cand este vorba despre crearea unei pozitii comune in ceea ce priveste zona economica libera din jurul Insulei Serpilor, dupa parerea mea, este o chestiune care ar putea fi solutionata in cadrul dialogului bilateral", a afirmat presedintele ucrainean.

El a sugerat insa ca pentru aplicarea acestei solutii lipseste vointa politica: "Dar credeti-ma ca pana nu va fi expusa vointa politica si nu va fi ridicata aceasta problema la nivel politic, sa ne asezam la o masa rotunda si sa muncim din greu, un alt raspuns nici nu avem de cautat", a spus Iuscenko.

Seful statului ucrainean a declarat ca tara sa va respecta decizia pe care o va lua justitia internationala in cazul delimitarii platoului continental din jurul Insulei Serpilor, dar a dat de inteles ca Romania tergiverseaza lucrurile preferand acest mod de solutionare a conflictului.

"In principiu, exista varianta solutionarii problemelor prin Tribunalul International, lucru care este impartasit, dupa cate inteleg eu, de catre partea romana.

Este o varianta si noi vom recunoaste orice decizie a Curtii Internationale, insa sunt convins ca vom pierde foarte mult timp cautand astfel solutionarea acestei probleme. Noi pierdem posibilitatile de a examina aceasta problema la nivel bilateral", a aratat Iuscenko.

Presedintele ucrainean sustine ca a propus Romaniei un plan pe doi ani care sa inclusa cele mai delicate aspecte din relatia bilaterala. "Noi am propus partii romane de a elabora si de a desemna un plan de activitati pentru viitorii doi ani si de a include in acel plan cele mai delicate aspecte ce exista in relatiile noastre bilaterale.

Trebuie sa continuam dialogul. In cadrul dialogului vom solutiona toate problemele. Este primul lucru si cel mai important", a subliniat liderul de la Kiev.

Iuscenko a evitat initial sa dea un raspuns direct la o prima intrebare legata de afirmatiile de luni ale presedintelui Traian Basescu referitoare la Tratatul cu Ucraina semnat in 1997. Presedintele roman a spus ca politicienii de atunci, semnand Tratatul cu Ucraina, si-au vandut tara pe nerasuflate.

La insistenta reporterului, care l-a intrebat pe Iuscenko din nou cum vede actualul tratat, in conditiile in care omologul sau roman a dat de inteles ca mai multe parti ale documentului nu ar conveni Bucurestiului, Iuscenko a raspuns ca este un document perfect valabil si cu forta juridica.

In plus, liderul ucrainean a avertizat, in context, ca tentativele de revendicare teritoriala sunt periculoase.

"In mileniul trei, incercarea de a face revendicari teritoriale este o chestiune foarte periculoasa si cred ca discutia nu tine de aceasta problema", a punctat Viktor Iuscenko, potrivit ziare.com.

"Cred ca discutia trebuie sa tina de cum trebuie sa organizam viata economica in zona Insulei Serpilor. Expertii ambelor parti si-au spus punctele de vedere in aceasta chestiune. Cred ca in situatia in care ne aflam ar fi cel mai bine sa revenim la dialogul bilateral in aceasta problema. Acest dialog ne-ar da posibilitatea sa aducem la cunostinta ambelor parti pozitiile noastre si, in acelasi timp, sa discutam cum am putea imbunatati viata economica in zona", a insistat presedintele ucrainean.

Romania a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in legatura cu delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.

Procedura a ajuns in faza pledoariilor orale. Romania considera Insula Serpilor o stanca, pentru ca aceasta nu are surse de apa si o serie de alte trasaturi care demonstreaza capacitatea de asigurare a vietii, iar Ucraina sustine ca este o insula, cu drept mult mai mare la ape teritoriale in jurul sau.

In functie de rezolvarea acestei situatii depinde cum se delimiteaza platforma continentala intre Romania si Ucraina si mai ales ceea ce se cheama zona economica exclusiva, foarte importanta, pentru ca in subsolul acestei zone se afla, din cate se pare, bogate resurse de hidrocarburi.

Insula Serpilor are 80 de locuitori si o suprafata de 170.000 de metri patrati.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00473 sec.