Ziua Logo
  08:26, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Medicina "extraterestra" folosita in vindecarea paraliziilor usoare

Oamenii de stiinta rusi sustin ca o tehnica folosita in cazul cosmonautilor se poate aplica si in cazul unor pacienti care sufera de deficiente locomotorii provocate de atacuri cerebrale sau leziuni usoare ale creierului

Multe dintre experimentele realizate in Spatiu au dus, de-a lungul timpului, la descoperiri ce pot fi folosite pe Pamant. Iar unele dintre ele pot chiar sa vindece boli in fata carora medicina s-a aratat neputincioasa. Ce au in comun un astronaut care a petrecut sase luni pe orbita si un pacient care suferit leziuni usoare ale creierului? Ambii nu isi mai simt corpul, nu pot sa mai mearga si vorbesc cu dificultate. La astronaut, problemele apar din cauza atrofierii muschilor, in conditii de imponderabilitate. La pacient, din cauza hemoragiilor cerebrale, sunt afectati centrii nervosi ai vorbirii si mersului. Plecand de la cazul astronautului, cercetatorii rusi spun ca au gasit o metoda de a vindeca sau ameliora anumite efecte ale leziunilor cerebrale, scrie cotidianul Pravda.

"Anomaliile rezultate in urma unui atac cerebral sau a unei traume neurologice sunt asemanatoare celor provocate de microgravitatie", afirma Inessa Kozlovskaya, membru al Academiei Ruse de Stiinta si director al Centrului Stiintific din cadrul Institutului de Stat pentru Probleme Biomedicale. "Daca functia motorie si cea a vorbirii pot fi restabilite cu succes in cazul cosmonautilor, atunci putem aplica metoda si pentru a pune pe picioare pacientii", sustine cercetatoarea.

Inainte, cosmonautii rusi erau nevoiti sa foloseasca un echipament de fitness, cel putin doua ore, imediat dupa reintoarcerea pe Pamant. Ulteriror, oamenii de stiinta au venit cu o noua metoda. Un costum special care exercita o presiune mecanica prin intermediul unor dispozitive elastice. "Costumul functioneaza asemenea unui extensor. Pentru a se apleca, astronautul trebuie sa depaseasca tensiunea exercitata de acesta", spune directorul-adjunct al Institutului de Stat pentru Probleme Biomedicale, Irina Saenko.

Costumul a inceput sa fie folosit in spatiu acum 20 de ani. Timpul alocat recuperarii dupa revenirea din spatiu a fost redus considerabil. De asemenea, de aproape 15 ani, metoda a fost aplicata si in medicina rusa. Cele mai mari succese au fost obtinute in cazul paraliziei cerebrale infantile. "Pacientii din aceasta categorie nu se por misca, din cauza afectiunilor cerebrale, care duc la intreruperea fluxului de informatii de la receptori la sistemul nervos central. Costumul exercita presiune asupra muschilor, acestia incep sa lucreze iar fluxul nervos este restabilit, permitand din nou creierului sa preia controlul", afirma Saenko.

In prezent, scrie Pravda, costumul a trecut testele clinice din multe centre medicale de renume din Rusia. "Un pacient care a suferit un atac cerebral moderat poate fi pus pe picioare in aproximativ o saptamana", a declarat Serghei Sharkov, directorul Centrului Medical de Recuperare si Neurologie, din cadrul Agentiei Federale Biomedicale a ministerului rus al Sanatatii.

M.A.B.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00411 sec.