Ziua Logo
  09:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Noua doctrina militara a Rusiei, care prevede posibilitatea unor atacuri nucleare preventive, a fost finalizata

Noua doctrina militara a Federatiei Ruse, care prevede, spre deosebire de cele precedente, posibilitatea unor atacuri nucleare de descurajare si preventive asupra potentialilor agresori, a fost finalizata. Afirmatia a fost facuta, in cadrul unui intreviu aparut vineri in oficiosul Rossiiskaia Gazeta, de catre secretarul Consiliului Securitatii Rusiei, Nikolai Patrusev, fost sef al FSB, relateaza Agerpres.

Dupa cum a explicat inaltul responsabil de la Moscova, proiectul cuprinde o parte introductiva, in care se explica toti termenii utilizati in document, si trei capitole, dintre care primul, intitulat "Pericole de razboi si amenintari militare", formuleaza si descrie amenintarile interne si externe, precum si natura unor potentiale conflicte in care ar putea fi implicata in viitor Rusia. Noua doctrina militara pune accentul pe utilizarea unor arme de noua generatie: de inalta precizie, pe baza principiilor biocibernetice si alte sisteme, drone si aparate maritime autonome, a mai precizat Patrusev, subliniind ca documentul enumara pericole precum lupta pentru resursele energetice si alte resurse prin implicarea fortelor armate, extinderea NATO, proliferarea armelor de distrugere in masa, inclusiv a armelor nucleare, si a terorismului international.

In cel de-al doilea capitol al doctrinei, intitulat "Politica militara a Federatiei Ruse", se subliniaza ca misiunea cea mai importanta a Rusiei este prevenirea si descurajarea oricaror conflicte militare si sunt identificate modalitatile de transpunere in practica a acestui deziderat. In acelasi timp, documentul stipuleaza ca Rusia isi rezerva dreptul de a utiliza forta armata pentru respingerea oricarei agresiuni impotriva sa sau a aliatilor sai, pentru mentinerea si reinstalarea pacii la decizia Consiliului de Securitate al ONU si a altor structuri de securitate.

In sfarsit, in capitolul al treilea, "Suportul militar-economic si militar-tehnic in asigurarea apararii", se vorbeste despre necesitatea perfectionarii complexului militar-industrial al Rusiei.

Potrivit lui Patrusev, noul noul proiect al doctrinei militare are in general o orientare defensiva. Pe de alta parte, a subliniat el, noua noua doctrina militara a Federatiei Ruse mentioneaza posibilitatea recurgerii la arme nucleare pentru decurajarea unei eventuale agresiuni cu arme conventionale, precum si in scopul unui atac preventiv.

Noul document este a treia varianta a doctrinei militare a Federatiei Ruse: prima a fost adoptata in 1993, iar a doua - in 2000. In mai 2009, Rusia a validat Strategia securitatii nationale pana in 2020, care presupune asigurarea securitatii nati onale prin realizarea unor obiective strategice precum asigurarea securitatii pe plan militar, de stat si social, aminteste Agrepres.

A. OLTEANU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00414 sec.