Ziua Logo
  02:17, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Primaria din Craiova sfideaza criza: imprumut de 8,9 milioane de euro pentru un Water Park

Complexul acvatic pe care Primaria Craiova spera sa-l construiasca in Parcul Tineretului a fost estimat la peste 18 milioane de euro, anunta Gazeta de Sud. Daca municipalitatea reuseste sa obtina fonduri prin Programul Operational Regional, craiovenii ar urma sa plateasca "numai" 8,9 milioane de euro pentru Water Park-ul la care putini dintre ei vor avea acces din cauza costurilor de intrare si nu numai.

Consilierii municipali craioveni au votat, joi, proiectul Water Park - complex de agrement in Parcul Tineretului, a carui amenajare este estimata la 72,8 milioane de lei (728 de miliarde de lei vechi). Jumatate din suma ar putea fi alocata prin Programul Operational Regional, Axa 5. Poiectul aprobat joi este mai scump decat cel initial, evaluat la 42 de milioane de lei, explicatia autoritatilor fiind ca au fost modificate solutiile tehnice. Proportional vor creste costurile de intretinere si tariful de intrare, calculat in cazul proiectului initial la 50 de lei de persoana, dar inca nestabilit in cazul actualei variante.

Deoarece pana acum s-au cheltuit de la bugetul local peste 15 milioane de euro pentru construirea acestui parc, multi consilieri locali considera ca aceasta investitie nu este oportuna. Primarul Antonie Solomon a trebuit sa le explice de cateva ori alesilor locali, ca sa- i convinga ca nu comit o eroare.

"Sa intelegeti de ce v-am chemat in sedinta: ca sa luam aproape 8 milioane de euro. Noi am stabilit sa facem parcul intr-un fel, iar acum a venit aceasta oportunitate de a mai lua inca 8 milioane de euro de la UE. A trebuit sa dimensionam proiectul pentru a fi eligibil, dar si sa mai suportam ceva in plus pentru ca, din pacate, pe aceasta axa finantarea este doar de 50 la suta. O sa fie cel mai frumos din toata zona. O sa fie un punct de atractie pentru tot ce inseamna Europa de Est", a spus Solomon, potrivit Agerpres.

La randul sau, consilierul liberal Emilian Stefarta, de profesie arhitect, a afirmat ca a analizat acest proiect de hotarare din punctul de vedere al eficientei economice, al duratei de functionare in timpul anului, al numarului de beneficiari si a ajuns la concluzia ca 'investitia este descurajanta', in conditiile in care au fost marite taxele pentru cetateni. "Am marit taxele la cetateni si acum venim cu o sarcina in plus pentru buget", a spus Stefarta.

Directorul economic al Primariei Craiova, Nicolae Pascu, a explicat ca, prin lege, gradul de indatorare al bugetului local este stabilit la nivelul de 30% din veniturile proprii, iar pana acum la nivelul Craiovei s-a ajuns la pragul de 7% ,iar in urmatorii ani nu o sa depaseasca 8%, ceea ce inseamna ca mai exista o rezerva de 20%.

Mai grav este ca imprumuturile externe si interne ale Primariei Craiova in 2009 sunt estimate la 35 de milioane de lei, mai scrie sursa citata. In acest caz, un nou imprumut nu este deloc binevenit.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00442 sec.