Ziua Logo
  05:31, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romania, transformata de politicienii si presa de la Kiev in principalul vinovat de situatia interna din Ucraina

Ucraina este cea mai frumoasa tara din lume, politicienii ei sunt cei mai drepti intre drepti, iar politica ei externa este cea mai corecta. In timp ce Ucraina doreste sa aiba relatii dintre cele mai bune cu vecinii sai, acestia incearca mereu sa o atace pe ascuns si ii zambesc, in timp ce, la spate, pregatesc cate un pumnal. Mai mult chiar, Romania este unul dintre cei mai agresivi vecini, care, pe langa faptul ca are pretentii teritoriale, i-a "furat" o bucata din zona continentala a Marii Negre si incearca acum sa ii puna piedici in integrarea europeana si in dezvoltarea economica. Mai exact, se plange mereu forurilor internationale cand Kievul distruge Delta Dunarii. Canalul Bastroe nu afecteaza ecosistemul. Din contra, Romania estea cea care trebuie acuzata.

Aceasta este imaginea pe care o prezinta, in ultima vreme, presa de la Kiev si mai multi politicieni si oficiali. Statul vecin de la nord se confrunta de ceva vreme cu o criza politico-economica mult mai grava decat cea de la noi. In schimb, indiferent de partid, politicienii ucraineni au cautat vinovati numai in afara tarii. Si, bineinteles, Romania a devenit "vinovatul de serviciu". Probabil si din cauza faptului ca, recent, la Bucuresti, vicepresedintele american le-a sugerat sa ia exemplul Romaniei, daca doresc stabilitate si prosperitate.

De cateva luni, in tara vecina exista o opozitie activa in ceea ce priveste ridicarea unui bust al maresalului Alexandru Averescu, nascut in satul Babele, langa Ismail, tinut romanesc basarabean aflat acum in componenta Ucraieni. Iar formatiuni politice si organizatii neguvernamentale de la Kiev duc o lupta de denigrare a romanilor si Romaniei. Acuzand Bucurestii de pretentii teritoriale, personaje pitoresti de la Kiev ajung sa sustina chiar si faptul ca orasul Galati a fost infiintat de ucraineni.

Marti, pentru ca secretarul Consiliului pentru Aparare si Securitate Nationala a Ucrainei, Raisa Bogatariova, a mers in Republica Moldova, unii deputati din Rada Suprema au sustinut ca vizita acesteia este legata de examinarea posibilitatii unirii Republicii Moldova cu Romania in cadrul unui stat comun."Am vazut ca ne putem confrunta cu posibile socuri absolut serioase pe tronsonul transnistrean al granitei moldo-ucrainene. Se mai stie ca serviciile secrete romane duc negocieri neoficiale cu anumite servicii secrete din Transnistria pentru ca unirea Republicii Moldova cu Romania, despre care se vorbeste la modul serios in Romania si care este evocata de unii reprezentanti ai noii coalitii de guvernare de la Chisinau, sa se produca in fapt prin separarea Transnistriei", a declarat, pentru Novai Reghion, deputatul Taras Cernovol, din Comisia pentru Relatii Internationale a Radei Supreme.

Miercuri, presa de la Kiev aprecia ca "predecentul kosovar" a oferit o lectie Bucurestiului in privinta modului in care se pot emite pretentii asupra teritoriilor straine. Iar, pentru a vedea implinit visul Romaniei Mari, acesta ar putea recurge la intregul sau arsenal propagandistic si la "metode teroriste". Ziaristii sustin ca un razboi intre Romania si Ucraina este putin probabil, insa adauga ca o serie de experti de la Kiev nu exclud totusi trecerea raporturilor romano-ucrainene intr-o "faza fierbinte". Astfel, este creionat urmatorul scenariu: pe teritoriile disputate se initiaza un referendum privind revenirea populatiei locale la Patria-Mama. Dupa un rezultat pozitiv, "armata romana eliberatoare de sub jugul ucrainean" va incerca sa testeze capacitatea fortelor armatei Ucrainei de a reactiona adecvat.

Marius BATCA
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00427 sec.