Ziua Logo
  08:20, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Adomnitei revine la normal cu inscrierea la gradinita: 1-15 iunie

La inceputul anului, Ministrul Educatiei devansase perioada fix in campania electorala pentru primarie. Adomnitei pasa, astfel, edililor criza locurilor la gradinite

Cristian Adomnitei revine asupra deciziei luate la inceputul anului, prin care mutase perioada de inscriere la gradinita in asa fel incat sa pice exact in campania electorala pentru primarie. Prin Nota nr. 27716/4.03.2008 - transmisa presei abia ieri -, ministrul Educatiei a dispus, saptamana trecuta, inspectoratelor scolare sa organizeze inscrierile la fel ca in anii trecuti, adica intre 1-15 iunie. Conform Regulamentului de organizare si functionare a invatamantului prescolar, aprobat prin Ordinul Ministrului Nr. 4464/ 2000, "inscrierile copiilor in gradinite se fac, de regula, la inceputul anului scolar sau, in situatii deosebite, in timpul anului scolar, in limita locurilor disponibile". Cum criza actuala de locuri la gradinite - perpetuata, de altfel, de mai multi ani - nu poate fi incadrata la "situatii deosebite" - adica de inscriere a copiilor in timpul anului scolar -, din simplul motiv ca nu exista spatii -, devansarea perioadei nu se justifica. Singurul motiv, asa cum am explicat intr-un articol din Ziua, a fost generat de un calcul politic cinic, gandit de ministrul Adomnitei: transferul catre autoritatile locale a responsabilitatii deficitului de spatii in gradinite.

Precizari importante pentru parinti

Comunicatul remis redactiei din partea inspectorului scolar general Bucuresti, Stelian Fedorca, precizeaza ca in lunile aprilie-mai vor fi reinscrisi prescolarii care frecventeaza deja aceasta forma de invatamant, iar de la 1 iunie va incepe depunerea cererilor pentru cei nou-veniti. Argumentul invocat este "Tinand cont de calendarul miscarii personalului didactic, de existenta inca a zonelor cu o populatie scolara densa si de dreptul parintelui de a-si inscrie copilul la unitatea de invatamant pe care o considera cea mai potrivita, pentru anul scolar 2008 - 2009, facem urmatoarele precizari: Perioadele pentru reinscrieri sau inscrieri vor fi stabilite de catre conducerea unitatilor de invatamant, cu consultarea inspectorului de specialitate si vor fi afisate, la vedere pentru toti cei intreresati. Pentru asigurarea transparentei acestui proces, directorii unitatilor de invatamant prescolar sunt rugati sa afiseze, la vedere si sa informeze cu urmatoarele date: perioada in care gradinita este inchisa pentru igienizari si/sau reparatii; capacitatea gradinitei ( numarul de copii pentru care a fost proiectata, numarul de copii aprobat prin plan de scolarizare pentru anul scolar 2008 - 2009 ); numarul de copii reinscrisi/ inscrisi zilnic ( in perioada dedicata acestor operatii ). Fie ca este vorba de reinscriere sau de inscriere, aceleasi vor fi conditiile si termenele si pentru copiii de 6 ani ai caror parinti opteaza pentru inscrierea la gradinita in grupa pregatitoare.

Gradinita obligatorie la 3 ani, deficit de locuri: 300.000

Ministrul Educatiei a recunoscut ca deficitul de locuri la gradinite este de 300.000 in toata tara, potrivit datelor statistice privind numarul copiilor care vor implini 3 ani in acest an. Gradinita aparea ca forma de invatamant obligatorie pentru copiii care implinesc varsta de 3 ani, in pachetul de legi promovat de Adomnitei. "Norocul" ministrului este ca proiectul a cazut odata cu semnarea Pactului National pentru Educatie, de catre presedintele Traian Basescu si de conducerile partidelor parelamentare.

Jumatate din prescolari, refuzati anul trecut in Capitala

In Bucuresti sunt anul acesta 57.000 de copii de varsta prescolara, la fel c aanul trecut, cand au ramas neonorate 13.000 de cereri depuse de parinti. Insa atunci nu au depus cereri toti parintii. Potrivit datelor statistice, jumatate din copiii bucuresteni nu au avut loc la gradinita in anul scolar 2007-2008. "Capacitatea de scolarizare legala este de 25.000 de locuri, dar in momentul de fata se afla 36.000 de copii in gradinite. Deci, am depasit nivelul cu circa 12.000 de copii, in sensul ca am marit numarul de copii in grupa, pana la 30. Normativele prevad ca trebuie sa avem 20 de copii in grupa, dar nu puteam sa-i lasam in afara sistemului. Intr-adevar, nu este in regula, dar ganditi-va: numai parinte sa nu fii cand nu poti sa-ti inscrii copilul la gradinita", ne-a spus inspectorul scolar Marian Banu.

Magda SEVERIN
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00516 sec.