Ziua Logo
  06:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Religia ramane in scoli

Dupa varsta de 16 ani, scolarul decide singur daca vrea sau nu sa invete religia la liceu

Religia va ramane materie de studiu in scoli. Asa au stabilit reprezentantii ministerului Educatiei dupa discutiile cu membri ai cultelor religioase recunoscute in Romania. La discutiile de la Palatul Patriarhiei a participat si Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Romaniei. Reprezentantii cultelor religioase recunoscute in Romania s-au intalnit vineri la Palatul Patriarhiei pentru a analiza cele trei proiecte ale legilor educatiei: Legea invatamantului preuniversitar, Legea invatamantului superior si Statutul personalului didactic si au cateva propuneri de modificare. Ei doresc de comun acord, mentinerea religiei in licee. Proiectul, in actuala forma, exclude aceasta materie, care era pana acum facultativa. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Constantin Stoica a declarat ca dreptul la educatie religioasa trebuie respectat, acesta fiind un factor pozitiv in dezvoltarea spirituala a elevilor.

Oficialii prezenti la consfatuire precizeaza ca "dreptul de a studia Religia in scoala, castigat prin jertfa si rugaciune, in anul providential 1989, este garantat prin Constitutia Romaniei si prin Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, iar acest drept "trebuie respectat si pentru ca promoveaza identitatea culturala, morala si spirituala a cetatenilor tarii noastre. Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate, de dialog, de respect reciproc si de convietuire armonioasa in societatea romaneasca, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare si oferind modele viabile si sfinte pentru viata umana", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii MECT au anuntat, vineri, la intalnirea cu conducerea BOR mentinerea religiei in trunchiul comun al programei pentru liceu, dar parintii si elevii vor hotara daca vor sa invete aceasta materie si ce confesiune aleg, a declarat consilierul ministerial Mihaela Suciu.

"MECT isi asuma obligativitatea sa ofere elevilor posibilitatea de a studia religia in liceu, asa cum a fost si pana acum. Dar parintele va hotari, pana cand copilul lui implineste 16 ani, ce tip de confesiune alege, sau daca nu vrea sa-si lase copilul sa studieze singur religia. Dupa varsta de 16 ani, scolarul decide daca vrea sau nu sa invete religia la liceu", a mai spus Suciu. MECT atentioneaza ca nici un elev nu va fi sanctionat daca nu vrea sa studieze religia si nici nu ii va fi afectata media generala. Mai mult, pentru scolarii care nu vor sa invete religia, MECT va organiza ore de cultura generala sau alte discipline. Documentul retine ca orele de Religie "sunt necesare formarii tinerilor, oferindu-le - la o varsta a cautarilor si intrebarilor - valori permanente pentru formarea caracterului si personalitatii lor".

"Disciplina Religie trebuie pastrata in planurile cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, asa cum au solicitat foarte multi profesori, parinti, elevi sau parteneri sociali, in cadrul campaniei organizate de Patriarhia Romana, sub genericul: <<Nu vrem liceu fara Dumnezeu!>> Participantii la aceasta consfatuire au luat act cu bucurie ca reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sustin mentinerea disciplinei Religie ca parte a trunchiului comun si la nivel liceal. Speram ca aceasta atitudine pozitiva va fi reflectata in forma finala a proiectului Legii invatamantului preuniversitar", se arata in document.

In proiectul Legii invatamantului preuniversitar se stipuleaza ca Religia sa devina "disciplina obligatorie". Asta, in conditiile in care excluderea insemnelor religioase din scoli a provocat iritare intr-o tara eminamente ortodoxa si foarte sensibila la asemenea abordari. Articolul 10, aliniatul 1, din proiectul Legii invatamantului preuniversitar stipuleaza urmatoarele: planurile cadru ale invatamantului obligatoriu includ religia ca disciplina de trunchi comun". Mai exact, aceasta disciplina va deveni o materie de studiu obligatorie. Desigur, prin aceasta masura legislativa, Directia invatamantului preuniversitar doreste, printre altele, sa stopeze scandalurile privind prezenta insemnelor religioase din scoli si sa clarifice procesul de pregatire a elevilor in aceasta directie. Textul de lege ofera si alternative: "La solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal instituit al elevului de pana la 10 ani, respectiv la solicitarea scrisa a elevului de peste 10 ani, disciplina Religie poate fi inlocuita cu disciplina Educatie moral-religioasa", se precizeaza la aliniatul 2 al aceluiasi articol de lege.

De asemenea, "elevul, cu varsta de pana la 10 ani, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege confesiunea si religia pentru studiu; elevii, in varsta de peste 10 ani, aleg singuri confesiunea si religia pentru studiu". In consecinta, programa pentru aceasta disciplina va fi elaborata de catre Ministerul Educatiei in colaborare cu fiecare cult in parte. Totodata, potrivit viitoarei legi, cultele religioase recunoscute oficial de catre stat vor putea solicita autoritatilor locale organizarea unui invatamant teologic specific pregatirii personalului de cult, precum si activitati social-misionare a cultelor. Mai exact, "cultele religioase recunoscute oficial au dreptul de a infiinta si administra propriile unitati si institutii de invatamant, cu respectarea legislatiei in vigoare".

In urma cu cateva saptamani, la nesfarsitul sir de atacuri anti-crestine promovate de Liga Pro Europa, autoare a unui raport recent "Promovarea interesului superior al copilului in educatia religioasa. Monitorizarea educatiei religioase in scolile publice din Romania", prin care se incearca scoaterea icoanelor din scoli, contrar vointei majoritatii ortodoxe din Romania si a educatiei religioase, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a raspuns ca studierea religiei, cu respectarea prevederilor constitutionale, nu poate fi interpretata negativ de nimeni si ca ea nu contribuie la indoctrinare.

"Religia propune un set de valori acceptate atat de parintii elevilor, cat si la nivelul societatii. De asemenea, studierea religiei propune un model cultural tipic spatiului si mentalitatii in care ne manifestam, fara sa prejudicieze pe nimeni. Cu atat mai mult cu cat cei mai multi dintre parinti si-au manifestat optiunea ca elevii sa studieze aceasta materie. Respectand atat prevederile legale, cat si dorinta majoritar exprimata, chiar si in noul proiect de Legi ale Educatiei am inserat studierea religiei in trunchiul comun al materiilor studiate in scoala. Daca un parinte nu doreste ca elevul sa studieze religia, are aceasta optiune", sustine ministrul Educatiei.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00395 sec.