Ziua Logo
  08:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tradatorii celui de-al III-lea Reich, reabilitati dupa 64 de ani

Parlamentul german a aprobat, marti, o lege care ii reabiliteaza pe soldatii care au fost condamnati ca tradatori ai celui de-al III-lea Reich, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la 64 de ani dupa finalul confruntarilor, transmite, marti, agentia de presa Efe preluata de Rompres.

Parlamentarii au aprobat in unanimitate ridicarea simultana a tuturor sentintelor de tradare. Pana acum, revocarea unei sentinte date pentru tradare necesita revizuirea fiecarui caz in parte.

Ministrul Justitiei, social democrata Brigitte Zypries, a spus ca prin intermediul acestei legi se restabileste 'onoarea si demnitatea unui grup de victime ale national-socialismului, care au fost uitate o lunga perioada de timp'.

Potrivit lui Zypries, prin aceasta lege Bundestagul raspunde investigatiilor recente care au demonstrat ca soldati simpli, acuzati de tradare, au fost condamnati la moarte de al III-lea Reich. 'Desi nu toti au facut parte din miscarea de rezistenta, toti au fost victime ale national-socialismului', a conchis Zypries.

Tribunalele militare naziste au condamnat aproximativ 30.000 de oameni la moarte pentru dezertare sau tradare in timpul razboiului, 20.000 dintre acestia fiind executati, potrivit istoricilor Wolfram Wette si Detlev Vogel, a caror lucrare este citata in proiectul de lege adoptat marti. Aproximativ 100.000 de barbati au fost condamnati sa faca inchisoare. Victimele nu au fost doar germani, ci si austrieci, danezi, norvegieni, romani si luxemburghezi.

In 2002, Parlamentul a sters condamnarile celor care au refuzat sa ia parte la razboi sau ale celor care au dezertat, insa nu si pe cele ale 'tradatorilor de razboi', printre care figureaza soldati si ofiteri acuzati de infractiuni printre care rezistenta politica sau ajutarea evreilor persecutati. De atunci, au existat incercari repetate de a anula aceste condamnari, insa nu a existat o majoritate clara in Parlament. Conservatorii s-au opus o lunga perioada de timp unei reabilitari in corpore, cerand o evaluare a fiecarui caz in parte pentru a evalua daca a fost vorba de condamnari 'legitime'.

Cu toate acestea, o evaluare a Ministerului Justitiei, condusa de fostul judecator de la Curtea Constitutionala, Hans Hugo Klein, a ajuns la concluzia ca legea nazista privind tradarea, datand din 1934, a fost un instrument clar de represiune.

Istoricii si rudele celor condamnati au cerut de mult timp reabilitarea oficiala, insa putini dintre cei condamnati mai sunt azi in viata.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00442 sec.