Ziua Logo
  15:18, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Liviu Negoita: "N-am stat cu mana-ntinsa la Guvern"

Marian Banu, inspector ISMB: "Ne confruntam cu un inceput de criza a educatoarelor in gradinite". Liviu Negoita: "Am construit 18 gradinite cu bani din bugetul local, n-am stat cu mana-ntinsa la Guvern".

De cativa ani, problema lipsei locurilor din gradinite din Bucuresti umple paginile ziarelor. Cu toate acestea, autoritatile centrale se multumesc sa faca promisiuni si sa vina cu noi strategii. Din pacate, lucrurile se schimba mult prea lent, iar criza se acutizeaza. Pentru a lamuri situatia, ZIUA a stat de vorba cu primarul sectorului 3, Liviu Negoita, si cu inspectorul scolar Marian Banu.

Ziua: Cand veti finaliza gradinitele pe care le aveti in constructie?

Liviu Negoita: Receptionam doua saptamana viitoare, iar celelalte sunt in diverse stadii de executie - oricum, peste 70% toate, de la 80-90 spre 100%. Pana la sfarsitul lunii aprilie vom avea 14 gradinite noi, iar cu cele 4 deja date in folosinta sunt exact cele 18 pe care le cunoasteti.

Ziua: Asta inseamna ca devansarea perioadei de inscriere la gradinita nu va va afecta in campania electorala.

L. N.: Din punctul nostru de vedere, ca administratie locala, ca si constructori ai acestor imobile - nu. Speram sa nu avem - de fapt copiii din Sectorul 3 - o problema cu personalul didactic ce va trebui sa populeze aceste gradinite, adica sa le preia in administrare, in sensul actului educativ.

Ziua: Practic, aceste noi constructii sunt extinderi de cladiri la scoli, la gradinite, sau au personalitate juridica?

L.N.: Nu. Sunt constructii noi. Sigur ca ele au putut fi construite, in marea lor majoritate, in curtile scolilor generale, a gradinitelor care ne-au permis (d.p.d.v. al terenului, n. red.) - mai putin la licee. In general, am mers pe construirea lor la scolile generale - cum este Scoala 112, unde avem acum o gradinita moderna si foarte, foarte buna. De aceea, unele dintre ele vor primi numarul gradinitei vechi, dar ele nu inseamna extindere de cladire. Extinderea inseamna ca te legi de corpul vechi de cladire cu inca doua anexe. Dar daca noua gradinita este mai mare, practic, decat cea veche, nu se mai poate vorbi despre o extindere, ci de un corp nou, care va avea 8 grupe, sau 6 grupe, ori 10 grupe, asa cum avem in interiorul celor 14 gradinite noi.

Ziua: Am intrebat la Inspectoratul scolar despre cine are responsabilitatea asigurarii locurilor la gradinita, si mi s-a raspuns ca primarii, iar Ministerul Educatiei se ocupa doar de procesul educativ.

L.N.: Eu am inteles ca si ministrul Educatiei si-a propus, la un moment dat, sa construiasca gradinite, cu fonduri guvernamentale.

Ziua: Ministrul Cristian Adomnitei spune ca v-a alocat deja fonduri guvernamentale, anul trecut, dar ca nu ati fost capabili - primarii de sector din Capitala - sa utilizati banii.

L.N.: Nu-nu. Noi cerem bani la minister pentru astfel de imobile de aproape patru ani - iata ca se incheie un ciclu electoral. Ca sa iasa bine in ochii electoratului, Guvernul, de fiecare data cand se apropie alegeri - cum au fost cele europarlamentare in toamna trecuta -, a alocat sume mari, care trebuia consumate intr-un timp foarte scurt, si avand controlul acestor sume prin Inspectoratul Scolar. Or, aici cred ca au alocat fonduri doar ca sa se afle in treaba, nu cu intentia de a construi ceva. Daca se dorea un program temeinic, cu finalizare, asa cum am facut noi la Primaria Sectorului 3, Guvernul trebuia se procedeze la fel. Noi am inceput acest program acum trei ani si iata ca putem vorbi acum despre 18 gradinite noi. Nu stiu Guvernul daca poate vorbi la fel despre ceva concret.

Ziua: Cele 18 gradinite sunt cu fonduri din bugetul local?

L.N.: Exclusiv din bugetul local.

Ziua: Pai, banii pe care vi i-a alocat Guvernul anul trecut...?

L.N.: Au fost returnati la inspectorat, urmand ca de anul acesta, pentru cele doua obiective pe care le-au avut in intentie sa le construiasca in Sectorul 3, sa se reia procedura de alocare a fondurilor in acest an. Dar va spun sincer, comunitatea locala a Sectorului 3 si-a rezolvat problema fara sa mai stea cu mana-ntinsa la Guvern. Drept pentru care, din fonduri exclusiv de la bugetul local avem aceste 18 gradinite. Sigur ca noi, comunitatea locala a Sectorului 3, depindem de minister, de inspectorat, sa formeze acele echipe, corpuri de educatori care sa vina si sa inceapa cursul educational. Nu mai depinde de noi lucrul acesta. Sper sa nu stam cu gradinitele goale, din lipsa de personal.

Ziua: Fondurile alocate de minister au fost generoase?

L.N.: Din moment ce nu ni s-au dat de la ISMB, numai ei pot sa va precizeze cat aveau de gand sa cheltuiasca pentru acele doua obiective. In ceea ce ne priveste, pentru cele 14 gradinite pe care le vom receptiona in luna aprilie - inceputul lui mai, sunt circa 540 de miliarde de lei vechi.

Ziua: Anul acesta stiu ca ati alocat pentru investitii in invatamant o treime din bugetul local.

L.N.: Da. Daca anul trecut am alocat in jur de 40 de milioane de euro pentru cele 71 de unitati scolare - iar eu solicit si sindicatelor, ca impreuna cu o unitate independenta sa faca un audit in Bucuresti, in toate cele sase sectoare, sa stim exact cum stam, sa cunoastem clar cine a investit si pentru ce a investit. Practic, la noi, in Sectorul 3, vorbim despre sume alocate pentru laboratoare scolare supermoderne, asa cum gasim in Uniunea Europeana - fie ca vorbim de laboaratoare de chimie, de biologie, de fizica, de anatomie, cu aparatura ultramoderna.

Ziua: Deci laboratoarele cu care ati dotat scolile nu sunt din fondurile alocate de Ministerul Educatiei?

L.N.: Nici vorba, sunt exclusiv din bugetul local.

Ziua: Stati putin ca nu inteleg: ministrul Educatiei sustine ca Guvernul a alocat fonduri generoase pentru dotarea laboratoarelor, pentru reparatia si igienizarea scolilor...unde sunt banii?

L.N.: Sa va spuna cei de la inspectorat, sau din alta parte. Ok, nu s-au cheltuit banii pentru cele doua gradinite, dar pentru laboratoarele scolare - hai, nu in Sectorul 3, dar in Sectorul 5, sau in Sectorul 6, sa spuna cati bani au alocat, si sa indice scoala sau obiectivul pe care l-au finantat - pentru ca, altfel, vorbim doar ca sa ne aflam in treaba. E ca si cand as face eu o conferinta de presa si as anunta ca aloc fonduri pentru Autostrada Soarelui - dar ce treaba am eu cu Autostrada Soarelui?!. Sunt prostii...

Ziua: Credeti ca aceasta este o practica - alocarea de fonduri guvernamentale si blocarea lor la Ministerul Finantelor sau la Inspectoratele scolare, astfel incat banii sa fie returnati la bugetul de stat la sfarsit de an?

L.N.: Nu stiu daca neaparat asta e o practica, dar pana acum putem constata ca asa s-au intamplat lucrurile. Daca dam timpul inapoi, cei de la minister au avut solicitari imediat dupa venirea mea in Primaria Sectorului 3 - din a doua parte a anului 2004, din 2005, din 2006. "Va rugam sa alocati fonduri", "Va rugam sa alocati fonduri", le-am trensmis in adrese, pentru ca stiam ca trebuie sa faci un studiu de fezabilitate, sa proiectezi, sa faci licitatie, sa construiesti, nu? Ca, atfel, se termina ciclul electoral si nu vede omul nimic - o gradinita, ceva. Dar ei n-au raspuns. Au venit cu fondurile alea pentru doua obiective la noi. La altii (alte sectoare, n. red.) - nu stiu, probabil ca s-au alocat mai multi sau mai putini - treaba lor -, dar exact in precampania cu europarlamentarele au venit cu chestia asta, ca primarii nu pot cheltui fondurile. Dar a fost o declaratie a presedintelor Asociatiei Oraselor din Romania, dl Videanu, care a explicat foarte clar procedura alocarii fondurilor.

Ziua: ... extrem de greoaie. Anul trecut, chiar o comisie de inspectori guvernamentali a recunoscut acest lucru, in urma controlului in tara privind utilizarea banilor pentru investitiile din scoli. Concluziile au fost clare: banii nu au fost cheltuiti din cauza procedurilor greoaie de transmitere a fondurilor de la Ministerul Finantelor la Inspectoratele scolare - Consiliile locale - constructor.

L.N.: A confirmat si primul ministru lucrul acesta, cand a anuntat ca trebuie sa simplifice procedura de alocare a fondurilor, sa nu mai treaca neaparat prin inspectorat, prin minister si nu mai stiu ce institutie...

Ziua: ...si, totodata, reducerea procedurilor privind achizitiile publice.

L.N.: Exact.

Ziua: Si, le-a redus? Cat dureaza acum?

L.N.: Nu, iar a fost declaratie de intentie. Eu nu stiu sa se fi modificat Ordonanta nr. 34 pe achizitii publice, de reducere a perioadei de la 60 la 45 de zile, daca-mi aduc eu bine aminte cum promisese.

Ziua: Pana la urma, aceste intentii au ramas la nivel declarativ si atat?

L.N.: Puteti sa mai verificati si din alta parte, ca mie asa imi place, sa verificam din doua surse, ca sa nu parem ca detinem adevarul si sa nu omitem ceva, desi eu, pe ai mei (subalternii, n.red.), ii am destul de informati.

Marian Banu, : "Ne confruntam cu un inceput de criza a educatoarelor in gradinite"

Ziua: De ce ati mutat din iunie in aprilie perioada de inscriere la gradinita?

Marian Banu: Pentru ca, stiti foarte clar, putem devansa aceasta inscriere, conform precizarilor Ministerului Educatiei, deoarece avem in Bucuresti o situatie exceptionala: o populatie scolara foarte numeroasa.

Ziua: Cati prescolari?

M.B.: In momentul de fata sunt recenzati 57.000 de copii intre 3 si 7 ani.

Ziua: Exact ca anul trecut.

M.B.: Da. Capacitatea de scolarizare legala este de 25.000 de locuri, dar in momentul de fata, in gradinite se afla 36.000 de copii. Deci, am depasit nivelul cu circa 12.000 de copii, in sensul ca am marit numarul de copii in grupa. Normativele prevad ca trebuie sa avem 20 de copii in grupa, dar nu putem sa-i lasam in afara sistemului, sa nu urmeze invatamantul, si am marit grupele la 25-27-30 de copii. Intr-adevar, nu este in regula, dar ganditi-va: numai parinte sa nu fii cand nu poti sa-ti inscrii copilul la gradinita.

Ziua: Dar mai aveti si cererile de anul trecut - circa 13.000 - neonorate, pe care parintii considera ca le luati in considerare.

M.B.: Da, dar intai are loc reinscrierea din oficiu a copiilor care sunt acum la grupa mica si mijlocie. Ei vor fi automat reinscrisi - evident, pe cerere depusa de parinti. Problema se pune la nivelul varstei de 3 ani, pentru grupa mica, unde cererile sunt foarte numeroase.

Ziua: Credeti ca, daca vor fi inscrisi copiii in aprilie, se vor rezolva problema locurilor? Intreb acest lucru pentru ca perioada coincide cu cea a campaniei electorale pentru primarie.

M.B.: Nu, nu are nici o legatura. Sincer va spun. Puneti-va in locul nostru: la 1 mai, cand se termina miscarea personalului didactic, noi trebuie sa avem numarul cererilor in plus, pentru a asigura cel putin inca 100-120 de educatoare.

Ziua: De ce? Nu aveti date clare din cererile de anul trecut?

M.B.: Nu, stati sa va spun: unele cereri sunt actuale, altele nu. Este foarte greu sa faci rost de 100 de educatoare, la 1 septembrie, la aprobarile suplimentare de grupe. Or, noi stim foartre clar ca trebuie sa asiguram educatoarele respective, pentru ca intotdeauna am suplimentat cu circa 100 de grupe numarul locurilor la prescolari, acolo unde am avut spatii sa le cream. Repet, e foarte greu sa asiguram la inceputul lui septembrie 100 de educatoare. Asa, vom sti foarte clar ca, in mai, avem nevoie de 100-150 de cadre, care trebuie prinse in planul de finantare - pentru a le asigura salariile - iar lucrurile nu sunt atat de usoare. Ne confruntam deja cu un inceput de criza: problema educatoarelor in gradinite. Pentru ca este o munca foarte grea, sa stiti.

Ziua: In concluzie, aveti nevoie de minim 150 de educatoare in plus.

M.B.: Daca stim ca anul trecut am infiintat aproximativ 90 de grupe, anul acesta estimam ca vom crea tot atatea. In plus, sunt in constructie gradinite la cateva sectoare - dar nu pot sa spun, ca le fac campanie electorala, insa cu certitudine ca in anul scolar nou vor fi construite si vor intra in functiune cel putin 15-20 de gradinite.

Ziua: Vor acoperi necesarul de locuri?

M.B.: Nu. Necesarul de locuri este de circa 100 de gradinite, socotind gradinita la nivelul standard de 150 de copii.

Ziua: Pentru cate gradinite noi au fost alocate fonduri anul trecut?

M.B.: Nu este problema banilor aici, ci problema spatiilor unde vor fi construite.

Ziua: Bine, dar spatiile acestea sunt amenajate si ele cu bani...

M.B.: Nu, dar fonduri sunt, pot sa va spun ca Ministerul Educatiei...

Ziua: Vreti sa spuneti ca Ministerul Educatiei a alocat fonduri pentru construirea a 100 de gradinite noi?

M.B.: Sunt fonduri. In momentul in care un primar, un consiliu local solicita fonduri, Ministerul Educatiei poate oferi acesti bani. Dar sa solicite. Sa gaseasca spatiu, sa faca un plan corect de constructie, iar ministerul o sa dea banii. Deci, nu este o problema.

Ziua: Stiu ca inspectoratele scolare au avut sarcina sa adune asemenea cereri de la primarii si sa le transmita ministerului.

M.B. Noi am prezentat ministerului un necesar de gradinite, un necesar de constructii...

Ziua: Care coincide cu cele 100 de gradinite despre care imi vorbeati, presupun...

M.B.: Nu, eu va spun de cate am avea nevoie in Bucuresti. Deocamdata, noi am identificat locurile unde ar putea fi construite gradinite, si evident, posibilitatea de a le construi. Dar credeti-ma, pana in toamna nu vor putea fi construite. In momentul de fata avem poate 15, poate 17 santiere de noi gradinite.

Ziua: Da, in sectoarele 3 si 2 sunt cele mai multe.

M.B.: Da, nu pot sa spun mai mult, dar nu are nici o legatura perioada de inscriere la gradinita cu campania electorala.

Ziua: Nu credeti ca va izbucni atunci un scandal din partea parintilor nemultumiti ca nu gasesc loc pentru copiii lor la gradinita? Sau luati in calcul ca ei sa depuna cererea, pur si simplu, si sa nu fie anuntati daca li se aproba sau nu, pana cand se incheie campania electorala - ori chiar pana la 1 septembrie, cand se termina noile gradinite si incepe scoala. In acest fel ati putea elimina din start suspiciunea ca ati devansat perioada de inscriere special pentru campanie.

M. B.: Nu, noi validam inscrierile in functie de niste criterii foarte clare. Criteriile sunt urmatoarele: sa aiba frati-surori in gradinite etc., nu are nici o legatura cu campania electorala...

Ziua: Eu gandesc asa: exista 57.000 de prescolari pe 25.000 de locuri.

M.B.: Dar nu toti 57.000 vor depune cereri.

Ziua: Bun, dar 32.000 nu vor avea loc asigurat, desi e dreptul lor la educatie.

M.B.: In mod normal da, dar nu toti vor solicita locuri.

Ziua: Bine, sa zicem ca ati devansat perioada de inscriele la gradinita nu pentru campanie, ci pentru a stabili necesarul de educatoare. Atunci spuneti-mi: cand vor fi aprobate cererile, avand in vedere ca prescolarii vor incepe cursurile in septembrie?

M.B.: In principal, dupa perioada aceasta de depunere a cererilor, 16 - 22 aprilie, urmeaza o perioada de validare, de catre Consiliul de Administratie a unitatii de invatamant, in perioada 23-30 aprilie, a cererilor respective. Atunci parintele poate vedea daca are loc la gradinita.

Ziua: Deci, la 30 aprilie, 32.000 dintre parintii care depun cerere vor afla ca nu exista locuri in gradinite pentru copiii lor. Iar la alegerile din 25 mai, primarii vor fi tinta protestelor.

M.B.: Nu, n-am treaba cu alegerile locale, eu nu fac politica.

Ziua: Stiu, dar fata de anul trecut, cand perioada de inscriere s-a desfasurat in iunie, acum s-a schimbat ceva S-a decalat cu doua luni. Eu doar intreb...

M.B.: Iar eu va spun ca am sincronizat-o cu perioada de miscare a personalului didactic. Dupa acest calendar am facut-o.

Ziua: Si ce, anul trecut nu a fost la fel, nu era aceeasi criza de locuri?

M.B.: Ba da, dar foarte greu am facut rost de educatoare, sa stiti. Foarte greu.

Ziua: Si sperati ca anul acesta sa faceti rost de ele mai usor?

M.B.; Da. Pentru ca anul acesta vom sti foarte clar, in luna mai, conform cererilor de suplimentare a locurilor la gradinita, de cate educatoare vom avea nevoie. Una este sa stim asta din mai, si alta este sa o stim din august.

Ziua: Bun, dar din luna mai pana in septembrie sunt cinci luni, timp in care se va termina construirea gradinitelor aflate deja in lucru. Daca aceastea nu sunt gata pana la 30 aprilie, parintii vor afla ca nu au cererile aprobate, dar si ca exista sansa ca pana la 15 septembrie gradinitele sa se finalize. In aceste conditii, nu ar fi mai logic sa aprobati cererile la 1 septembrie, pentru a elimina un posibil scandal pe care l-ar face parintii nemultumiti?

M.B.: Nu, pentru ca aceste noi gradinite le avem doar in anumite sectoare. Insa vom sti sigur, in luna mai, care dintre aceste gradinite isi vor incepe activitatea in luna septembrie.

Ziua: Totodata si parintii vor afla, tot in luna mai, ca nu au aprobate cererile pentru copiii lor.

M.B.: Nu, pentru ca, daca stau in apropierea gradinitei si au frati-surori acolo, vor afla cand se aproba.

Ziua: Dar de ce sa afle in acest mod, cand li s-ar putea spune clar, in septembrie. De ce sa stea sub presiune, cu cererea respinsa, timp de cinci luni?

M.B.: Dar aceasta presiune nu este creata de noi. Aceasta presiune este creata de lucrurile din teren. Spuneti-mi cum s-o evitam.

Ziua: Sa procedati la fel ca anul trecut, sau sa lasati inscrierile pana in septembrie.

M.B.: Pai aceeasi presiune a fost si anul trecut.

Ziua: Da, dar daca le spuneti parintilor ca exista 20 de gradinite in lucru, care vor fi gata pana la inceperea anului scolar, si ca le inscrieti copiii sub rezerva unei eventuale intarzieri a finalizarii constructiilor, este cu totul altceva decat sa nu le aprobati cererile de inscriere. De ce nu incercati sa evitati un conflict, care va exista cu siguranta.

M.B.: Dar nu este un conflict, noi am incercat sa avem o imagine, cu cateva luni mai devreme, asupra necesarului de locuri.

Ziua: Haideti sa incerc sa va explic altfel: presupunem ca depuneti dumneavoastra cerere pentru copilul dvs., si nu se aproba. Din mai si pana in septembrie traiti 5 luni cu gandul ca nu exista loc la gradinita pentru copilul dvs. - pe motiv ca nu locuiti aproape de gradinita, ori ca nu aveti inscrisi alti frati mai mari ai copilului ca sa obtineti punctajul acordat la prioritati. Apoi, in septembrie, aflati ca se termina constructia unei gradinite si s-a creat loc si pentru copilul dvs. De ce sa nu evitati acest lucru si sa primiti pur si simplu cererile, urmand sa le aprobati la inceputul noului an scolar.

M.B: Dar noi putem sa primim si in continuare copii, pe masura ce sunt create spatii suplimentare.

Ziua: Pai nu vorbim de suplimentare, ci de 20 de gradinite noi in septembrie.

M.B.: De unde stiti dvs. lucrul acesta?

Ziua: Dumneavoasta mi-ati spus, mai devreme.

M. B.: Nu, am zis ca sunt in lucru, nu ca se vor finaliza. Aveti certitudinea ca vor fi gata?

Ziua: Nu stiu, dvs. imi spuneti, eu doar intreb.

M.B.: Acest aspect tine de consiliile locale, discutati la primariile respective. Ma intelegeti? Eu, pe vorbe, nu pot face inscrieri, decat cand voi sti cu siguranta ca gradinita va fi inaugurata.

Ziua: Cine trebuie sa asigure locuri la gradinita, primarul sau Ministerul Educatiei?

M.B.: Conform legii, construirea gradinitelor si asigurarea conditiilor de scolarizare apartine primariilor. Inspectoratul scolar se ocupa doar de educatie.

Interviuri realizate de Magda SEVERIN
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00608 sec.