Ziua Logo
  06:30, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Marian Sarbu: Sporurile bugetarilor nu vor depasi 30% din salariul de baza

Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial al bugetarilor si va include unele sporuri cu caracter general ce nu vor depasi 30% din totalul acestuia, a anuntat marti ministrul Muncii, Marian Sarbu, cu ocazia intalnirii avute cu sindicatele si patronatele pe tema legii unice a salarizarii, conform Agerpres.

Ministrul a explicat ca multe dintre prevederile actualului proiect de lege unica a salarizarii au in vedere si elemente ale acordului pe care Guvernul l-a incheiat cu Fondul Monetar International, iar procentul de 30% care sa reprezinte suma sporurilor, fata de 51% cat este in prezent, reprezinta un element prevazut in acord.

"Pentru realizarea ponderii de 30% a sporurilor in total castig salarial pe total personal bugetar au fost incluse in salariul de baza, pe langa sporurile cu caracter general, adica sporul de vechime in munca, sporul de preventie specific sanatatii, spor de suprasolicitare neuropsihica specific invatamantului si altele similare acestora, si alte sporuri specifice unor domenii de activitate cum ar fi spor de confidentialitate, fidelitate, spor de stabilitate, spor pentru radiatii electromagnetice. Sporurile pentru conditiile de munca se vor acorda in continuare separat", a precizat ministrul Muncii.

Potrivit lui Marian Sarbu, in ceea ce priveste raportul intre salariul minim brut pe economie si castigul salarial mediu brut, acesta va creste astfel incat sa atinga 50% in 2015. "La realizarea acestui raport s-a avut in vedere atat acordul tripartit incheiat in anul 2008 cu partenerii sociali cu privire la evolutia salariului de baza minim brut pe tara in perioada 2009-2015, cat si concluziile Comitetului guvernamental al Cartei Social Europene revizuite, astfel incat, etapizat, raportul intre acesta si castigul salarial mediu brut sa atinga tinta de 50% in anul 2015", a prcizat Sarbu.

Implementarea noului sistem de salarizare se va realiza in etape

In noua lege se va urmari si simplificarea sistemului de salarizare prin reducerea numarului de grade si trepte profesionale la maximum trei pentru fiecare functie, fata de cinci cate sunt in prezent la majoritatea functiilor contractuale. Promovarea personalului se va realiza conform prevederilor din statutele specifice fiecarui domeniu de activitate sau, in cazul in care nu este reglementata, se va face in post vacant, a precizat Marian Sarbu.

El a mentionat ca implementarea noului sistem de salarizare se va realiza etapizat. Totodata, el a afirmat ca majorarile salariale din sistem vor fi stabilite in functie de resursele financiare, nu de aplicarea automata a coeficientilor de ierarhizare. "Incepand cu 2010 se va realiza reincadrarea intregului personal bugetar pe functii sau grade profesionale potrivit noii legi, introducandu-se in salariile de baza sporurile de care a beneficiat pana la aplicarea legii si, respectiv, dupa caz, a indemnizatiei care potrivit legii au facut parte din salariul de baza. Pentru personalul ce se va incadra dupa intrarea in vigoare a legii, salariile de baza se vor stabili prin corelare cu salariile de baza ale personalului angajat la acea data", a conchis Marian Sarbu.

Legea unica de salarizare se va aplica personalului incadrat in institutiile publice finantate integral din bugetele anuale, personalului din institutiile publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, personalului din institutiile publice de subordonare locala finantate integral din venituri proprii.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00479 sec.