Ziua Logo
  11:22, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

NASA a detectat urme ale unor coliziuni planetare, ce ar putea duce la formarea unei noi luni

Un telescop spatial NASA a descoperit dovezi ale unei coliziuni de mare viteza intre doua planete in formare, care gravitau in jurul unei stele, scrie, miercuri, bbc.co.uk. Astronomii spun ca lovitura cosmica este asemanatoare celei care a dus la formarea Lunii, cu aproximativ patru miliarde de ani in urma, cand o planeta de marimea lui Marte s-a ciocnit cu Pamantul.

Impactul extrem de violent a distrus planeta mai mica si a raspandit in spatiu o cantitate uriasa de bucati din corpul cosmic si lava fierbinte. Detectoare cu infrarosu de la Telescopul Spatial Spitzer au putut sa identifice urmele rocilor aruncate in spatiu, alaturi de fragmente de lava solidificata.

"Coliziunea trebuie sa fi fost uriasa si la o viteza extrem de mare, pentru ca bucatile din cele doua corpuri sa se vaporizeze si sa se topeasca", a declarat Carey M. Lisse, de la University Applied Physics Laboratory din Maryland, SUA. "Este un eveniment rar si de scurta durata, de importanta critica in formarea unor planete precum Pamantul sau a lunilor. Suntem norocosi ca am fost martori, nu la mult timp dupa petrecerea sa", a mai spus Lisse.

Carey M. Lisse si echipa sa au identificat o stea numita HD 172555, de aproximativ 12 milioane de ani si situata la 100 de ani lumina departare in constelatia Pavo (sau Paunul). Astronomii au folosit spectrograful de pe telescopul Spitzer pentru a studia elementele chimice prezente in spectrul luminii emise de stea, identificand mari cantitati de siliciu amorf, care poate fi gasit si pe Pamant in anumite roci.

Cele doua corpuri trebuie sa fi calatorit cu o viteza de cel putin zece kilometri pe secunda una spre cealalta, inainte de coliziune, spun specialistii. Planetele se formeaza si cresc in marime ciocnindu-se intre ele si lipindu-se sau pastrand o mare parte din masa celeilalte. Desi se crede ca lucrurile s-au asezat in sistemul nostru solar, inca au loc astfel de ciocniri. Luna trecuta, specialistii au observat ca o cometa de mici dimensiuni sau un asteroid a lovit Jupiter.

"Coliziunea care a format Luna trebuie sa fi fost uriasa, atat de mare incat a topit suprafata Pamantului", a declarat Geoff Bryden, specialist al unui laborator NASA din California. El a mai spus ca este vorba de aceeasi scala a impactului pe care au observat-o specialistii cu Telescopul Spitzer. Bryden a mai spus ca este posibil ca, in timp, sa se mai creeze o luna.

R.P.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00419 sec.