Ziua Logo
  10:26, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Inventia unui student roman creste puterea masinii si scade consumul de carburant

Un student din Deva a inventat un filtru de aer special ce permite o reducere cu 20% a cantitatii de carburant folosita pentru deplasarile cu autoturismul in conditii de trafic urban, dispozitivul fiind testat deja pe zeci de masini, cu rezultate foarte bune. Calitatile filtrului de aer inventat de Corneliu Birtok-Baneasa au fost apreciate deja de mai multe jurii internationale, inventia tanarului fiind recompensata cu medaliile de aur la saloanele Inventika Bucuresti 2008 si Ezureka Bruxelles 2008, anunta Agerpres.

Anul acesta, filtrul aspirant inversat creat de studentul din Deva a fost premiat cu medalia de argint la Salonul international de inventica de la Geneva. "Este un filtru multifunctional, care are ca efecte scaderea consumului de combustibil intre 15 si 20%, reducerea noxelor poluante si un castig de putere al motorului pe sarcinile mici, tranzitorii si mijlocii, folosite in mediul urban. Filtrul lucreaza ca un compresor static si creaza conditiile pentru o ardere mai buna a amestecului carburant", a explicat Corneliu Birtok-Baneasa, mentionand ca ideea noului concept i-a venit in urma cu mai multi ani, cand a reusit sa-si cumpere o Dacie veche.

Prototipul filtrului a fost realizat de Corneliu in garajul din curtea casei, sprijinit de cativa prieteni care au executat partile ce necesitau operatiuni de strunjire sau frezare. Echipamentul a fost experimentat initial pe propria masina, timp de doi ani de zile. Apoi, testele au continuat pe autoturismele unor cunoscuti care auzisera de proprietatile filtrului de aer. "Acum sunt peste 40 de masini pe care filtrul creat de mine functioneaza cu rezultate foarte bune, in conditii de trafic urban si de canicula. Sunt autoturisme de la cele mai ieftine pana la cele de peste 20.000 de euro. Am montat filtrele pe masinile cunoscutilor abia dupa ce am fost sigur ca principiile mele au aplicabilitate si relevanta", a completat inventatorul.

Studentul ar dori sa isi lanseze inventia intr-o linie de fabricatie proprie, care sa produca filtrele de aer la preturi accesibile, de pana in 80 - 100 de lei. "Nu sunt interesat de vanzarea inventiei. In schimb, caut investitori pentru ca degeaba dovedesti ca principiile sunt bune, daca nu ai fondurile necesare ca sa pui o afacere pe picioare", a conchis studentul, care propune o reducere a consumului de carburant printr-un simplu filtru de aer.

Inventia tanarului roman va fi prezentata la Salonul de inventii si investitii de la Moscova, care are lor in perioada 26 - 29 august. Proiectul sau a fost selectat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, alaturi de alte noua inventii din tara. Corneliu Birtok-Baneasa si-a depus cererea de inregistrare a inventiei la OSIM, cu sprijinul Incubatorului tehnologic si de afaceri de pe langa Institutul National de Masini Agricole. Corneliu mai este ajutat si de profesorii sai de la Facultatea de Autovehicule Rutiere Hunedoara, in acest fel reusind sa participe la sesiuni de comunicari stiintifice sau expozitii internationale.

ZIUA Online
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00413 sec.