Ziua Logo
  12:18, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Andronescu: Codul educatiei va cuprinde si prevederi referitoare la parinti

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a afirmat, vineri, cu prilejul unei dezbateri purtate cu sindicalisti din invatamant, ca in Codul educatiei va exista un capitol in care parintii si elevii vor fi cuprinsi ca parteneri in sistemul educational. 'Eu cred ca fara contributia parintelui, fara sa-l tinem pe acesta aproape de scoala, este foarte greu de imaginat succesul scolar al copilului, cu toata stradania scolii si a dascalilor ei. De aceea mi se pare ca este normal ca in acest capitol sa stabilim ce inseamna aceasta relatie de parteneriat, care sunt si drepturile, dar si obligatiile fiecareia dintre parti in aceasta relatie', a declarat Ecaterina Andronescu.

Ea a spus ca o parte din curriculum ramane la optiunea scolii, intelegand prin aceasta ca decizia scolii se formeaza pe baza optiunilor parintilor si ale elevilor.

'Imi doresc sa implicam Editura Didactica si Pedagogica in pregatirea si in sustinerea autorilor de manuale pana cand manualul este evaluat si rezultatul este favorabil, deci avizat, dupa aceea cine le editeaza e mai putin important', a afirmat, in alta ordine de idei, ministrul Educatiei. Conform acestuia, la restrangerea de activitate s-au identificat doua situatii. 'Cand norma unui cadru didactic nu mai poate fi integral acoperita cu orele din unitatea scolara si pierderea este de mai putin de o jumatate de norma, atunci ea se poate completa la o unitate scolara vecina', a precizat Andronescu. Ea a spus ca daca restrangerea de activitate este mai mare de o jumatate de norma, este vorba despre restrangere totala de activitate si profesorul respectiv, care pastreaza calitatea de titular, intra prin concurs sa ocupe o alta norma dintre cele disponibile.

'Detasarea a ramas in cele doua variante: in interesul invatamantului si atunci inspectoratul scolar este cel care decide unde este interesul invatamantului si cum rezolva detasarea pentru a acoperi respectiva problema a invatamantului sau detasarea la cerere a ramas numai pentru posturile rezervate, restul posturilor fiind toate scoase la concurs', a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei.

Andronescu este de parere ca s-a intarit notiunea de concurs. 'Posturile se ocupa prin concurs, chiar si cele care vizeaza detasarea. Pe de alta parte, ca sa participe la concurs, profesorii trebuie sa indeplineasca niste criterii profesionale si acest lucru mi se pare ca e in favoarea cresterii calitatii sistemului de invatamant', a mentionat ministrul. Ecaterina Andronescu a adaugat ca a vorbit cu sindicalisti din invatamant si despre functiile de conducere, indrumare si control, respectiv inspectoratele scolare, casele corpului didactic, directorii de scoli si la nivelul ministerului functiile de inspectori si directori de directii, despre cum se ocupa ele, concursul fiind baza, precum si criteriile profesionale.

'In momentul de fata, aceasta prevedere (posibilitatea ca elevul sa conteste nota obtinuta - n.r.) o avem in Regulamentul de organizare a invatamantului preunivestitar si normal ca o buna parte din prevederile legilor actuale se vor gasi in viitoarele legi din Codul educatiei, deci cu siguranta si aceasta formulare va fi acolo, depinde foarte mult de felul in care va fi pusa in acel statut al elevului, in functie de cum va arata acea carta a scolii in care si elevii, si parintii, si profesorii vor avea drepturi si obligatii', a declarat, la randul sau, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop.

El a spus ca si in prezent este obligatorie formarea continua pentru profesori, dar ca nu este prevazut in lege ce se intampla daca nu se efectueaza formarea continua. 'Am incercat sa introducem in proiectul de statut discutat astazi acest aspect, in sensul in care se pot da anumite sanctiuni colegilor nostri care nu fac aceasta formare, dar in acelasi timp am obligat ministerul ca inainte de a initia orice program de formare sa anunte si partenerii sociali, organizatiile sindicale, pentru a aduce la cunostinta colegilor nostri', a precizat Liviu Marian Pop.

El a spus ca in prezent sunt foarte multe programe care se desfasoara in sistemul de invatamant preuniversitar. 'Colegii nostri participa la o multitudine de programe si proiecte care nu au nici egida ministerului, nici pe cea a Consiliului National pentru Formarea in Invatamantul Preuniversitar', a afirmat Pop.

'Daca nu se va asigura 7% din PIB, tot ceea ce am discutat timp de doua saptamani este un draft frumos de hartie', este de parere secretarul general al FSLI. El a adaugat ca sindicalistii din invatamant si ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii mai au pe ordinea de zi a dezbaterii de vineri salarizarea profesorilor, precum si drepturile si obligatiile acestora

ZIUA Online
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00466 sec.