Ziua Logo
  23:28, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Au asteptat 20 de mii de ani viza de America

Un studiu realizat pe baza analizelor ADN revolutioneaza teoriile despre popularea celor doua Americi, aratand ca acest fenomen s-a produs progresiv, de-a lungul mai multor mii de ani si a implicat o populatie mai numeroasa decat s-a crezut initial. Trecerea migratorilor de pe continentul asiatic pe cel american se facea prin istmul Bering, care era insa supus capriciilor erei glaciare. Astfel, perioadele in care fasia de pamant era relativ usor de traversat alternau cu perioade in care devenea de netrecut, blocand timp de mii de ani populatia care apucase sa ajunga pana in asa numita Beringia, dar care nu mai putea sa inainteze catre Lumea Noua.

Prima migratie umana spre continentul american a fost impiedicata de ghetari, care au blocat populatiile la portile Noii lumi timp de 20.000 de ani, potrivit unui studiu publicat in "Public Library of Science", informeaza AFP. Studiul, care se bazeaza pe analizele de ADN, ce permit retrasarea modificarilor genetice pe mai multe generatii si pe compararea lor cu datele geologice, arheologice si paleoecologice schimba teoriile despre popularea Americilor, recunoscute pana de curand de specialisti.

Astfel, se credea ca un grup de maxim 100 de vanatori a migrat din Asia in America prin stramtoarea Bering. Noile date arata, insa, o extensie graduala a unui grup mult mai important, de 1.000 - 5.400 de persoane. Potrivit cercetatorilor, migratia a avut loc in trei etape distincte si s-a produs prin istmul Bering, numit si Beringia, care era in urma cu 60.000 de ani o masa de uscat ce lega Asia de America de Nord. Prima generatie a inceput sa se deplaseze, in urma cu aproximativ 40.000 de ani, din Siberia pana la istmul Bering. In decursul a 4.000 - 5.000 de ani, istmul a fost insa inghitit de ape, blocand orice alta expansiune din Asia. Insa, dat fiind ca ocupatia Beringiei a inceput inainte de ultima glaciatie, populatia de aici nu a putut ajunge in America, ramanand blocata in zona mai multe mii de ani. Analizand ADN-ul diverselor populatii repartizate pe tot continentul american, cercetatorii au ajuns la urmatoarea concluzie: s-au dezvoltat doua populatii distincte, in urma cu 40.000 de ani si, respectiv, in urma cu 15.000 de ani, cele doua epoci fiind separate de o lunga perioada marcata de o crestere mica sau inexistenta a populatiei. Cresterea primei colonii a avut loc gradual, in timp ce dezvoltarea celei de-a doua a fost rapida, ceea ce sprijina ideea ca a avut loc o expansiune progresiva a populatiei care a venit din Asia si una rapida, chiar in America.

A.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00440 sec.