Ziua Logo
  12:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Presa rusa: La Sevastopol ar putea sa curga sange

Un nou incident in care este implicata Flota Rusiei din Marea Neagra, cu baza la Sevastopol (Peninsula Crimeea - Ucraina), risca sa aprofundeze divergentele intre Moscova si Kiev. Joi, Ucraina a retinut, pentru a doua oara in ultimele doua saptamani, un convoi de tehnica militara rusa, relateaza Novai Reghion, citata de Agerpres. In timp ce unii analisti apreciaza ca este vorba de o tactica electorala a staff-ului presedintelui Viktor Iuscenko, amirali de la Moscova s-au grabit sa avertizeze ca la Sevastopol ar putea sa curga sange, noteaza agentia de presa citata.

Dupa o repetitie a parazii dedicate Zilei marinei militare a Rusiei (27 iulie), administratia ucraineana din Sevastopol a retinut un convoi de blindate apartinand bazei navale ruse dislocate in acest oras din Peninsula Crimeea.

Aleksandr Lasenko, consilierul ambasadorului rus din Ucraina pentru problemele Flotei Rusiei din Crimeea, spune ca un caz similar a avut loc si in 2008. Desi nu a fost declarat persona non-grata, autoritatile de la Kiev i-au cerut acestuia sa paraseasca teritoriul ucrainean in contextul ultimelor incidente in care a fost implicata baza navala rusa din Crimeea. Moscova sustine ca Lasenko oricum trebuia sa revina acasa, intrucat i se incheia mandatul.

In urma cu doua saptamani, autoritatile ucrainene au retinut la Sevastopol un transport cu rachete de croaziera, precum si un autobuz cu marinari rusi langa Feodosia.

Amiralul rus Igor Kasatonov, fostul comandant al Flotei Rusiei din Crimeea, considera ca, prin retinerea convoiului de blindate rusesti la Sevastopol, Ucraina incalca prevederile acordului bilateral din 1997 privind conditiile de dislocare a bazei navale din Crimeea.

"Ei incearca sa obstructioneze activitatea Flotei ruse din Marea Neagra, sa reduca factorul prezentei flotei ruse in regiune si importanta acestei prezente", a afirmat Kasatonov, in opinia caruia "faptul poate fi calificat si ca instigare la ura interetnica, pentru care ar trebui sa raspunda primarul orasului, sefului politiei si alte structuri".

"Despre ce este vorba pana la urma? Problema este ca rusi ucraineni, imbracati in uniforme ucrainene, incearca sa ceara socoteala tot unor rusi, doar ca imbracati in uniforme rusesti. Si aceasta se intampla in orasul rusesc Sevastopol, care se afla pe teritoriul Ucrainei. De aceea nu pot sa calific toate aceste actiuni decat ca incitare la vrajba interetnica", a subliniat amiralul Kasatonov, intr-o conferinta de presa sustinuta ad-hoc la Moscova. El a avertizat ca astfel de situatii ar putea avea un deznodamant tragic si a acuzat Ucraina de provocare la adresa Rusiei.

Un alt amiral rus, Vladimir Komoedov, si el fost comandant-sef al Flotei Rusiei din Crimeea, considera ca autoritatile ucrainene pur si simplu nu doresc relatii bune cu Rusia.

Politologul ucrainean prorus din Crimeea, Vladimir Kornilov, apreciaza, de asemenea, ca ar fi vorba de o provocare. "Toate acestea nu sunt decat tentative ale anturajului presedintelui Viktor Iuscenko de a suscita o reactie din partea Rusiei, iar apoi de a folosi cartea confruntarii ruso-ucrainene la apropiatele alegeri prezidentiale din Ucraina", opineaza el, apreciind ca, pe masura apropierii datei alegerilor (17 ianuarie 2010), se vor multiplica si provocarile la adresa Moscovei. "Cred ca tactica campaniei electorale a lui Iuscenko va avea la baza retorica antiruseasca", a spus Kornilov, care sustine ca Rusia ar trebui sa se astepte la provocari si mai grave.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00454 sec.