Ziua Logo
  10:34, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

La conferinta pentru securitate de la Munchen

Liderii NATO pledeaza pentru restructurarea Aliantei

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, spune ca summitul de la Bucuresti este o ocazie pentru a examina mai atent numeroasele aspecte ale Aliantei care au nevoie de modernizare

Reprezentantii comunitatii internationale, care au participat la conferinta anuala pentru securitate de la Munchen, au reiterat nevoia de a moderniza structurile politice si militare ale NATO, dificultatile intalnite in Afganistan nefiind singulare, scrie revista americana "Stars and Stripes". Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a vorbit despre nevoia unei noi viziuni strategice, remarcand ca a spus un lucru similar la conferinta de anul trecut, cand a subliniat ca NATO trebuie sa se modernizeze pentru a fi in pas cu secolului al XXI-lea. El a subliniat ca summitul NATO de la Bucuresti din aprilie ar trebui sa fie o ocazie pentru a examina mai atent numeroasele aspecte ale Aliantei care au nevoie de modernizare.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sprijinit sambata aspiratiile Croatiei, Macedoniei si Albaniei de a se alatura Aliantei Nord-Atlantice la summitul din aprilie de la Bucuresti, scrie Reuters. "Este important sa cream o noua dinamica in regiune, de aceea sper ca la summitul de la Bucuresti sa deschidem usa Aliantei noilor membri din aceasta zona", a spus oficialul NATO la o conferinta de la Munchen, referindu-se la Balcani. Membri Aliantei Nord-Atlantice analizeaza in prezent daca Albania, Croatia si Macedonia indeplinesc o serie de cerinte militare si democratice pentru a se alatura NATO. Surse diplomatice precizeaza ca autoritatile de la Zagreb sunt foarte aproape de a-si vedea tara intrata in Alianta, la summitul din aprilie, insa in privinta celorlalte doua cei 26 de membri ai organizatiei nu au luat inca nici o decizie.

Legat de acest subiect, ministrul german al Apararii, Franz Jozef Jung, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de la Munchen ca este "optimist in ceea ce priveste aderarea Croatiei, si poate a Albaniei si Macedoniei".

Cele trei tari balcanice nu au fost invitate in precedentul val al extinderii NATO din 2004, cand s-au alaturat Aliantei mai multe tari fost-comuniste precum Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia.

Franta doreste reintegrarea in structurile NATO

Ministrul francez al Apararii - a carui tara ia in considerare reintrarea in structurile militare ale NATO - a cerut sambata accelerarea reformelor bugetare in cadrul structurilor interne ale Aliantei Nord-Atlantice, scrie AP. Herve Morin a explicat participantilor la Conferinta anuala pentru politici de securitate de la Munchen ca NATO are un buget anual de 2 miliarde de euro si 22.000 de angajati, adica un angajat civil pentru fiecare trei soldati aflati in misiune.

"Are aproape 320 de comitete sau sub-comitete, unele avand nume precum Comitetul pentru provocarile din societatea moderna sau Comitetul pentru hrana si agricultura", a explicat oficialul de la Paris. El a reiterat ca Franta va propune anul acesta intarirea fortei de aparare a Uniunii Europene, preconditie impusa de presedintele Sarkozy pentru reintoarcerea soldatilor francezi in cadrul NATO. "Europa ar trebui sa faca mai mult pentru a imparti aceasta povara", a spus Morin referindu-se la problemele intampinate de UE cand vine vorba de trimiterea de soldati in misiuni internationale precum cele din Afganistan sau Chad. "Viziunea noastra este ca resursele NATO si UE nu rivalizeaza intre ele, ci sunt complementare", a conchis ministrul francez al apararii.

Presiunile americane, caracterizate drept "schizofrenice"

Ministrul francez al Apararii a acuzat Statele Unite ca abordeaza "schizofrenic" subiectul securitatii europene, criticand de asemenea si alti aliati europeni pentru o dependenta "infantila" de puterea Washingtonului, scrie sambata AP. Herve Morin i-a marturisit omologului sau american, Robert Gates, si altor delegati ce participau la o conferinta internationala de securitate de la Munchen ca SUA fac presiuni ca tarile europene sa isi asume o povara defensiva tot mai mare, insa se opun eforturilor Frantei care ar dori o forta de securitate a Uniunii Europene."Acesta este un tip de schizofrenie", a precizat oficialul francez.

Washingtonul a catalogat intentiile franceze legate de un sediu militar pentru UE ca fiind o amenintare la unitatea NATO si o impartire a resurselor tarilor membre.

Nevoia de restructurare a NATO in cadrul summitului din aprilie de la Bucuresti a fost impartasita si de alti aliati-cheie ai Aliantei. Printre acestia, s-a remarcat propunerea ministrului polonez al Apararii, Radoslaw Sikorski, care a precizat ca NATO trebuie sa raspunda la Bucuresti Ucrainei si Georgiei care au solicitat deschiderea negocierilor de aderare, unele tari temandu-se ca o decizie in acest sens ar tensiona si mai mult relatiile Aliantei Nord-Atlantice cu Rusia.

Germania are in vedere cresterea efectivelor militare din Afganistan

Guvernul german, sub presiunea SUA, intentioneaza sa sporeasca numarul trupelor din aceasta tara la 4.500 fata de 3.500 in prezent, scrie revista "Der Spiegel". Berlinul intentioneaza de asemenea, avand in vedere ca Parlamentului i se va cere in toamna sa reinnoiasca mandatul trupelor germane din Afganistan, sa extinda spre vestul acestei tari misiunea soldatilor sai, limitata in prezent la regiunile din nord.

Pe de alta parte, executivul intentioneaza sa prelungeasca durata mandatului trupelor de la 12 luni in prezent la 15 sau 18 in viitor. Cancelarul german, Angela Merkel, ar putea face un anunt in aceasta privinta la summitul NATO de la Bucuresti, din 2-4 aprilie, scrie "Der Spiegel", apreciind ca o astfel de initiativa va permite o calmare a tensiunilor actuale dintre Berlin si NATO, evitand totodata trimiterea de soldati germani in sudul afgan, unde se deruleaza cele mai violente lupte impotriva talibanilor.

Noua tactica militara pentru teatrele de operatiuni din Afganistan

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a invitat duminica tarile NATO sa isi uniformizeze antrenamentul in lupta antiinsurectionala pentru a avea o eficienta mai buna in fata talibanilor din Afganistan, transmite AFP. "Este clar ca avem nevoie de norme comune in ceea ce priveste antrenamentul pentru toti cei care merg in Afganistan", a declarat Gates intr-un discurs sustinut cu ocazia celei de a 44-a conferinte pentru securitate de la Munchen, in sudul Germaniei, unde a sublinat ca NATO nu isi poate permite un esec in Afganistan. Aceste norme trebuie sa se aplice atat in cazul "trupelor de lupta care desfasoara operatiuni antiinsurectionale", cat si al "civililor care lucreaza in echipe de reconstructie provinciala" in cadrul fortei internationale ISAF sau al instructorilor militari care antreneaza armata afgana si "echipelor de legatura si de formare operationala" in jargonul NATO. "Pentru ca efortul nostru global sa nu fie inferior sumei partilor, este indispensabil ca actiunea noastra sa fie unificata prin tactica, antrenament si obiective similare", a afirmat secretarul american al apararii.

Rusia infirma declansarea unei noi curse a inarmarilor

Rusia nu doreste sa devina puterea militara dominanta a lumii si nici sa intre intr-o "confruntare deschisa" cu Statele Unite, a afirmat duminica, la Munchen, vicepremierul rus Serghei Ivanov, transmit Reuters si France Presse.

Declaratia oficialului rus, facuta in cadrul Conferintei anuale privind politicile de securitate de la Munchen, intervine la doua zile dupa ce liderul rus Vladimir Putin anuntase ca Rusia, nevoita sa raspunda unor sfidari lansate de Washington, ar putea dezvolta noi arme.

"Noi nu intentionam sa agravam aceste provocari prin crearea de blocuri militare sau sa intram intr-o confruntare deschisa cu adversarii nostri", a declarat Serghei Ivanov, unul dintre principalii colaboratori ai presedintelui Putin.

In ce priveste dosarul Kosovo, Ivanov a avertizat ca Europa risca sa deschida o "cutie a Pandorei" daca va recunoaste o declarare unilaterala a independentei provinciei sarbe. "Vrem sa ramanem in cadrul normelor internationale si nu dorim sa se creeze un precedent. Daca se ajunge la o recunoastere unilaterala a provinciei Kosovo, s-ar crea un precedent, ceea ce ar depasi in mod absolut limitele dreptului international si ar fi aproape deschiderea unei cutii a Pandorei", a adaugat vicepremierul rus.

Pe de alta parte, Ivanov a tinut sa dea noi garantii ca disputa pe teme energetice dintre Moscova si Kiev nu va afecta livrarile de gaz rusesc catre Europa Occidentala. "Partenerii europeni pot fi siguri ca Rusia si-a indeplinit si isi va indeplini in continuare obligatiile sale", a incheiat oficialul rus.

Madalin NECSUTU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00501 sec.