Ziua Logo
  09:21, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Laureat Nobel: Reglementarile propuse de Administratia Obama sunt ineficiente. FED-ul nu poate impiedica pietele sa creasca pana la valori absurde

Propunerile Administratiei Obama cu privire la reglementarea sistemului financiar american par sa fie ineficiente, apreciaza economistul Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel in 2006, conform AFP, preluat de hotnews.

Potrivit AFP, opiniile lui Phelps urmau sa fie publicate, duminica, in Germania, iar printre criticile aduse Casei Albe se numara tentativa de a controla sistemul bancar cu ajutorul Federal Reserve (FED), demers pe care laureatul Nobel in considera "iluzoriu". "Faptul ca Guvernul vrea sa se ocupe de riscurile sistemice este rezonabil. Dar, chiar daca legam bancile in camasi de forta, acest lucru nu va impiedica pietele sa creasca pana la valori absurde", a explicat economistul, subliniind ca "asemenea valuri speculatorii au putin sau chiar deloc de-a face cu politica monetara", iar, din acet motiv, Phelps nu intelege "la ce serveste interventia bancii centrale".

Administratia Obama a propus ca puterile Trezoreriei sa sporeasca semnificativ prin crearea unor parghii care sa permita monitorizarea mult mai stricta a companiilor mari ce lucreaza cu produse financiare. De asemenea, FED-ul ar urma sa supravegheze si zonele "intunecate" ale pietelor financiare prin impunerea unor noi reglementari pentru tranzactionarea cu derivate complexe si actiuni constituite pe baza creditelor ipotecare.

Analistul a precizat ca, in detrimentul deciziei de a implica astfel FED-ul in sistemul bancar, ar trebui implementat un sistem care sa atace bonificatiile acordate conducatorlor sistemului financiar. "Problema nu este marimea acestor bonusuri. Bonusurile trebuie acordate in functie de performanta pe termen lung a societatilor, si nu de cresterea valorilor pe termen scurt", a adaugat economistul american.

La jumatatea lunii mai, Wall Street Journal scria ca oficialii americani incearca sa gaseasca solutii care sa reglementeze cat mai strict bonificatiile primite de executivii din sectorul financiar, printre optiunile discutate fiind interventia FED-ului si a Comisiei de Schimb, precum si folosirea persuasiunii si chiar legiferarea unor norme care stabileasca anumite limite. Sursele citate de WSJ au precizat ca masura redefinirii criteriilor de remuneratie se discuta pentru toate categoriile de companii din industria serviciilor financiare, indiferent daca au beneficiat sau nu ajutor de stat, un exemplu concret fiind ca bancile, de exemplu, sa nu isi mai plateasca angajatii in functie de volumul de munca, ci in functie de calitatea muncii astfel incat "securitatea si sanatatea" institutiei sa nu fie "amenintata".

Pentru a distorsiona mecanismele pietei "in directia potrivita", Phelps a mai propus si crearea unui fond de stat care sa investeasca in companii "tinere si inovatoare". "In Statele Unite, incurajam tot felul de lucruri din fonduri publice, cum este cazul proprietatilor imobiliare, spre exemplu. Acum, traim consecintele devastatoare (...). Ganditi-va la enormele ajutoare acordate agriculturii sau exporturilor. Doar inovatia nu este incurajata", a explicat laureatul premiului Nobel.

A.I.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00981 sec.