Ziua Logo
  12:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cehii se tocmesc cu americanii pentru scut

Praga vrea ca, in schimbul acordului pentru construirea scutului antiracheta, sa aiba acces la rezultatele cercetarilor militare americane, informeaza "Gazeta Wyborcza". Declaratia a fost facuta de catre premierul Mirek Topolanek, in timpul intalnirii cu seful Agentiei pentru Apararea Antiracheta SUA, Henry Obering. Desi nu a comentat noua conditie a Cehiei, Obering a promis ca, potrivit sugestiei Guvernului de la Praga, radarul scutului va fi inclus in sistemul de aparare NATO. Inca din momentul inceperii negocierilor cu SUA, in aprilie 2007, membrii Guvernului lui Mirek Topolanek, declarau ca, in schimbul acordului pentru amplasarea radarului american asteapta de la Washington sporirea investitiilor si fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii tehnologiilor in Cehia. Praga doreste scutul, dar acordul in aceasta chestiune trebuie acceptat de parlament, iar acolo parerile sunt impartite. Pe de alta parte, 70% din populatia ceha este impotriva construirii radarului.

Premierul Mirek Topolanek a afirmat ca spera intr-o finalizare a negocierilor inainte de inceperea verii. In timpul unei intalniri recente cu premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ca ar fi ideal ca intelegerea in privinta scutului sa ajunga in parlamentul ceh dupa summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti.

In timpul vizitei de la Praga, generalul Obering a respins acuzatiile legate de ineficienta scutului, despre care a vorbit expertul american Philip Coyle, si el prezent in Cehia. " Sistemul functioneaza si este eficient. Din cele 42 de probe realizate in conditii reale incepand din 2001, 34 au fost reusite" a asigurat Obering. " Defectele nu tineau de constructie, ci de mici componente, si ele au fost deja reparate."

Cehia, noua casa a spionajului international

Serviciile straine de informatii, inclusiv cele ruse, si-au intensificat activitatile specifice in Cehia pe fondul negocierilor privind amplasarea pe teritoriul ceh a statiei radar in cadrul scutului american antiracheta, a declarat un oficial ceh de rang inalt, citat de agentia Czech News Agency.

Presedintele comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Jan Vidim, a declarat ca serviciile secrete cehe monitorizeaza indeaproape eforturile guvernelor straine.

Directorul serviciului militar de informatii, Ondrej Palenik, cel al serviciului de informatii interne UZSI, Ivo Schwarz, si cel al serviciului intern de contraspionaj, Jiri Lang, au participat joi la o sedinta cu usile inchise, in cursul careia i-au informat pe membrii comisiei de interesul manifestat de serviciile straine de spionaj fata de statia radar americana."Am primit informatii privind o serie de metode specifice de influentare aplicate de serviciile straine de informatii si, bineinteles, informatii despre contramasurile luate de serviciile noastre speciale", a declarat Vidim.

El a precizat ca, in anumite cazuri, aceste activitati nu reprezinta o amenintare pentru securitatea Cehiei."Nu este nimic suprinzator atat timp cat aceste servicii au fost infiintate pentru a obtine informatii", a declarat acesta, adaugand ca serviciile straine incearca sa obtina cat mai multe informatii din surse deschise.

Oficialul ceh a subliniat ca, anul trecut, numarul diplomatilor rusi a crescut in mod semnificativ. "Cresterea este enorma si nu corespunde pozitiei tarii noastre", a precizat el. Presa ceha a dezvaluit recent ca exista suspiciuni potrivit carora serviciile ruse de informatii fii inanteaza pe opozantii cehi ai statiei radar americane sau ii sprijina in mod diferit.

Robert MIRCEA
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00403 sec.