Ziua Logo
  06:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Raport FMI: Romania este una dintre cele mai riscante tari emergente din lume

Romania, Letonia si Bulgaria sunt cele mai riscante economii emergente din lume, arata ultimul raport al Fondului Monetar International (FMI) despre stabilitatea financiara globala. Cele trei tari bifeaza toti cei sase indicatori de risc macroeconomic si financiar, scrie The Money Channel. Pe de alta parte, estimarile FMI arata ca, pana in 2010, valoarea activelor toxice la nivel mondial ar putea ajunge la 4.100 de miliarde de dolari.

Cele sase posibile riscuri pentru Romania, Bulgaria si Letonia sunt: deficitul de cont curent, nevoia de finantare externa, expunerea bancilor straine, cresterea creditarii, raportul imprumuturi/depozite si creditele in valuta.

Potrivit studiului FMI, riscul tarilor emergente a avansat puternic in ultima perioada, cele mai lovite fiind statele din Europa centrala si de est. La alt nivel, pierderile cauzate de criza institutiilor financiare globale se vor ridica pana in 2010 la 4.100 de miliarde de dolari pe pietele mature. Din acestea, 2.800 de miliarde apartin bancilor.

In plus, iesirile capitalurilor de portofoliu din tarile emergente ar putea atinge anual 1% din produsul intern brut (PIB) al acestora in urmatorii ani, iar necesarul lor de refinantare s-ar putea ridica la 1.800 miliarde dolari in 2009, estimeaza Fondul. Bancile ce desfasoara operatiuni in pietele emergente s-ar putea confrunta cu o accelerare a deprecierii activelor si ar putea avea nevoie de recapitalizari, in conditiile in care companiile se confrunta cu mari nevoi de refinantare, majorand riscurile din aceste piete. Desi autoritatile au raspuns prompt la criza, masurile sunt ingreunate de amploarea resurselor necesare, se mai arata in raportul FMI.

La nivel regional, bancile europene, excluzand Marea Britanie, vor suferi cele mai mari pagube: 1.110 de miliarde de dolari, fata de 1.050 de miliarde in Statele Unite. Pierderile bancilor din Marea Britanie si din Asia sunt similare, 316, respectiv 336 de miliarde de dolari.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00470 sec.