Ziua Logo
  06:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Comisia Europeana a aprobat imprumutul de 5 miliarde de euro pentru Romania

Primii bani vor ajunge in tara in luna iulie.

Comisia Europeana (CE) a anuntat, marti, ca a propus Consiliului sa acorde Romaniei o asistenta financiara pe termen mediu de pana la 5 miliarde euro, iar propunerea ar urma sa fie pe agenda viitoarei intalniri a ministrilor de finante din UE, din 5 mai, scrie NewsIn. Imprumutul este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unor programe majore de ajustare fiscala, financiara si structurala.Termenul de rambursare va fi de cinci ani, dobanda depinzand de conditiile de pe piata si de marimea transei, iar primii bani vor ajunge in Romania in iulie. Modul in care va fi calculata dobanda pentru imprumut depinde de fiecare institutie creditoare in parte si de transa care este virata in tara.

Decizia Consiliului este programata spre adoptare pentru 5 mai, iar apoi trebuie specificate conditiile exacte si alcatuit memorandumul de intelegere, procedura care va mai lua inca trei saptamani.

Romania va primi un pachet total de finantare de 20 de miliarde de euro ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

Conditiile imprumutului

O conditie de baza a pachetului de politici economice este o consolidare rapida si sustenabila pentru a limita deficitul bugetar la 5,1% din PIB in 2009, care sa coboare ulterior la 3% din PIB in 2011, se arata in documentul CE. "Pentru a sustine aceste tinte, trebuie luate masuri care sa imbunatateasca predictibilitatea si credibilitatea politicii bugetare, asa cum Comisia Europeana a cerut si in iunie 2008", sustine Comisia.

Totodata, programul cerut de CE pentru asistenta financiara va include si masuri de reforme structurale, in linie cu recomandarile Consiliului specifice Romaniei din cadrul Tratatului de la Lisabona. "Reformele vor include politici indreptate spre imbunatatirea administratiei publice, sporind calitatea cheltuielilor publice, cresterea absorbtiei fondurilor europene, imbunatatirea mediului de afaceri si lupta impotriva muncii la negru", sustine comunicatul de presa transmis de CE.

Masurile si tintele stabilite vor fi reflectate totodata in urmatoarea actualizare a Programului de Convergenta si in Programul de Reforma Nationala, care va fi evaluat in contextul implementarii Procedurii de Deficit Excesiv si a Pactului de Stabilitate si Crestere Economica si a Strategiei de la Lisabona.

"Comisia va continua sa monitorizeze progresul in sectorul reformei judiciare si a luptei impotriva coruptiei sub Mecanismul de Verificare si Cooperare. Totodata, Comisia va continua monitorizarea folosirii corecte a fondurilor europene", au mai aratat reprezentantii CE.

A.E.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00386 sec.