Ziua Logo
  06:33, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Noi instantanee NASA prezinta detalii incredibile ale planetei Saturn (VEZI FOTO)

Sonda Cassini a reusit sa capteze imagini incredibil de detaliate ale planetei Saturn, ale inelelor din jurul acesteia, precum si ale satelitilor sai. NASA a trimis pentru prima data sonda in spatiu in urma cu un deceniu. In primii cinci ani ale calatoriei sale, ea a fotografiat Luna si planetele Marte si Jupiter, ajungand in apropierea lui Saturn abia in data de 30 iunie 2004. Primul studiu in prim-plan al celei de-a sasea planete de la Soare a oferit asemenea oportunitati de cercetare incat agentia spatiala l-a prelungit pentru inca doi ani, relateaza "Daily Mail" in editia electronica de marti.

"Privim un sir de descoperiri remarcabile - legat de magnificele inele ale lui Saturn, la uluitoarele sale luni, la dinamica sa magnetosfera si la suprafata si atmosfera lui Titan", a declarat cercetatoarea americana Linda Spilker. "Printre aspectele evidentiate de misiune se numara descoperirea faptului ca Titan (cea mai mare luna a lui Saturn) are procese asemanatoare cu cele ale Pamantului si ca mica luna Enceladus are un punct fierbite pe podul ei sudic - jeturi exterioare care improasca cristale de gheata si dovezi ale existentei apei lichide sub suprafata", a adaugat Spilker.

Ajunsa la Saturn in 2004, Cassini este prima sonda care a orbitat planeta si care le-a permis oamenilor de stiinta sa o studieze in detaliu. Misiunea, care s-a incheiat in luna iunie a anului trecut, s-a bucurat de un asemenea succes, incat agentia spatiala a decis sa o prelungeasca timp de inca doi ani.

Printre tintele noii expeditii, intitulate "Cassini Equinox", se numara doi dintre satelitii lui Saturn,Titan si Enceladus. In decursul acestei noi misiuni spatiale, vor fi monitorizate efectele si influentele lui Saturn asupra lui Titan, vor fi explorate noile suprafete din interiorul magnetosferei lui Saturn si, nu in ultimul rand, va fi observat cercul de asteroizi al planetei in timpul echinoxului din luna august a acestui an.

In timpul misunii, Cassini va orbita Saturn de 60 de ori, va trece pe langa Titan de 26 de ori, pe langa Eleceladus de sapte ori si pe langa lunile Dione, Rhea si Helene cate o singura data. Compexul sistem al lui Saturn cuprinde nu mai putin de 61 de luni cunoscute. Potrivit NASA, observatiile intreprinse asupra lui Titan, cea mai mare dintre aceste luni, au aruncat o noua lumina asupra felului in care ar fi putut arata Pamantul inainte de aparitia vietii.

Alina OLTEANU
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00479 sec.