Ziua Logo
  23:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Lumea s-a intors pe dos

Rusii renunta la votca

Au trecut pe whisky, rom si gin

In anul 2007, volumul pietei de alcool din Rusia a crescut cu 11,7 la suta, comparativ cu anul precedent, anunta Centrul de cercetare a pietelor de alcool federala si regionale (TIFRRA). Totodata, importul de votca s-a redus cu 2,6 la suta, in timp ce importul de bauturi exotice tari s-a majorat brusc: de whisky - cu 160 la suta, de gin - cu 132 la suta, de rom - cu 138 la suta. Chiar si coniac si tequilla a inceput sa se importe mai mult in Rusia: cu 22 si respectiv 18 la suta, noteaza publicatiile rusesti Novaie Izvestia si Utro citate de Rompres.

In raportul TIFRRA acest proces este prezentat in felul urmator. "In Rusia, tendinta este contrara celei pe plan mondial. In lume, votca incepe sa fie o bautura din ce in ce mai populara. Din contra, in Federatia Rusa, o tara bautoare de votca, aceasta bautura traditionala a inceput sa fie stramtorata de whisky-ul de import". Potrivit specialistilor, acest lucru s-ar produce si mai repede daca importatorii ar incepe sa aduca in tara whisky ieftin, care se vinde pe pietele occidentale cu 1-2 dolari litrul.

Inainte, marii comercianti de alcool incercasera sa-i atribuie statutul de lider tequillei, insa au suferit un mare esec. Pe plan mondial, vanzarile de tequilla sunt chiar de 4-5 ori mai mici decat cele de whisky sau votca. De altfel, chiar si in Rusia se comercializeaza whisky de peste 10 ori mai mult decat tequilla. In Federatia Rusa, aceasta bautura alcoolica fabricata din cactus a reusit sa ocupe pozitii serioase doar printre persoanele cu venituri substantiale si tineretul urban "luminat".

Intre timp, in Rusia continua sa existe cantitati impresionante de bauturi contrafacute. "In 2007, in tara noastra s-a produs circa 450 de milioane de litri de votca ilegala. Alaturi de falsurile evidente, aici intra si productia de calitate care se comercializeaza fara timbru de acciza. In acest fel, producatorii economisesc intre 30 si 40 de ruble pe sticla", a explicat directorul TIFRRA, Vadim Drobiz.

Circa 30 la suta din piata de coniacuri din Federatia Rusa este "la negru". In ceea ce priveste bauturile alcoolice exotice, Drobiz este linistit: controlul vamal al produselor alcoolice de elita este destul de eficient pentru a nu admite falsuri.

In cazul vinurilor, furtul de accize nici nu-si are rostul, deoarece profitul ar fi foarte mic. Falsificarea lor are loc prin intermediul utilizarii de produse viticole care nu exista in natura: adaosuri chimice, tot felul de prafuri. In prezent, cota parte a vinurilor falsificate este in Rusia de 30 la suta.

Robert MIRCEA
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00471 sec.