Ziua Logo
  17:32, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO)

Postul de televiziune Antena 3 din Bucuresti a difuzat vineri un film realizat in urma cu cateva zile la Chisinau de corespondentul sau, Iosif Buble, in care apare un responsabil moldovean care prezinta, sub protectia anonimatului, schema care ar fi fost folosita de puterea comunista pentru fraudarea alegerilor din 5 aprilie.

Potrivit sursei citate, una din metodele preferate a fost eliberarea intr-un numar considerabil a fiselor de insotire, o anexa propriu-zisa a buletinului de identitate, de catre Ministerul Dezvoltarii Informationale.

Persoana, care apare in filmul difuzat de Antena 3, sustine ca Ministerul Dezvoltarii Informationale a tiparit un numar mai mare de fise pentru unii cetateni, in conditiile in care acelasi minister a fost si cel care a tiparit listele de alegatori, astfel incat o persoana putea detine mai multe fise de insotire care indicau adrese diferite si pe baza carora se putea vota de nenumarate ori in tot atatea birouri de vot.

Oficialul moldovean spune ca este greu de estimat cate astfel de fise au fost facute si cate voturi au fost fraudate prin aceasta metoda, iar pentru descoperirea acestor fapte este nevoie de o verificare minutioasa a tuturor listelor electorale, dar pentru asta este nevoie de timp.

Aici apare problema, pentru ca puterea de la Chisinau blocheaza verificarea listelor de alegatori, aceasta in timp ce mass-media comunista din R. Moldova anunta ca Vladimir Voronin si-a dat acceptul pentru renumararea voturilor.

Serafim Urechean: Se tergiverseaza lucrurile pentru ca opozitia sa nu poata demonstra ilegalitatile

"Pana la moment nu am avut acces la nici o lista a alegatorilor si, in numele celor trei partide (AMN, PL si PLDM), vom depune o cerere la Comisia Electorala Centrala (CEC) pentru a cere prelungirea degrevarii din functie a presedintilor consiliilor electorale", a spus liderul Aliantei Moldova Noastra(AMN), Serafim Urechean, relateaza Agerpres.

Potrivit lui Urechean, la unele birouri li se spune ca nu poate veni judecatorul de instructie, fara de care nu poate fi efectuata verificarea, la altele nu este disponibil presedintele comisiilor electorale, iar in alte cazuri se motiveaza ca nu au primit o scrisoare de la CEC privind verificarea listelor.

''Este clar ca este o tentativa de tergiversare pentru ca opozitia sa nu poata demonstra ilegalitatile. Aceste actiuni pot crea si mai multe tensiuni in randul societatii moldovenesti'', a mai spus liderul AMN.

Insa, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat ca institutia pe care o conduce a decis degrevarea presedintilor comisiilor electorale pe un termen de trei zile, adica pana duminica. In acest timp, partidele care doresc verificarea listelor trebuie sa se adreseze in scris si sa indice la care birouri doresc sa o faca, dupa care se va dispune prelungirea degrevarii respectivilor functionari electorali.

Ciocan a respins acuzatiile privind blocarea accesului opozitiei la liste "Puteti sa mergeti sa vedeti ca lucrul este in toi. Pentru noi, cu cat mai multe verificari vor fi, cu atat mai bine, pentru ca si lumea va fi mai linistita", a mentionat el.

Secretarul CEC a precizat ca partidele pot efectua verificarea pana in momentul deciziei Curtii Constitutionale privind validarea alegerilor. CEC va depune actele la Curte duminica, iar aceasta are la dispozitie zece zile pentru a adopta o hotarare.

Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, Partidul Comunistilor(PCRM) a acumulat aproape 50% din voturi, PL - 13%, PLDM - 12,4% iar AMN aproape 10%. Cele trei formatiuni au contestat insa rezultatele si au cerut verificarea listelor cu alegatori. Ele sustin ca in ziua alegerilor au fost comise mai multe fraude, printre care votarea multipla, votarea de catre persoanele decedate si cele plecate peste hotare.

Ipocrizia lui Voronin: Cerem Curtii Constitutionale sa decida renumararea integrala a voturilor

Vineri, PCRM s-a adresat Curtii Constitutionale sa decida renumararea integrala a voturilor din 5 aprilie. Intr-un demers semnat de liderul PCRM, Vladimir Voronin, se mentioneaza ca, desi alegerile au fost corecte, fapt confirmat si de observatorii internationali, liderii PL, PLDM si AMN "au initiat un atac fara precedent asupra rezultatelor alegerii democratice a poporului".

In continuare, Voronin face referire la protestele stradale din 7 aprilie, despre care sustine ca au "capatat forma unei lovituri de stat, indreptate spre lichidarea suveranitatii si independentei statului nostru". In aceasta situatie, renumararea integrala, efectuata in conformitate cu legislatia si procedurile in vigoare, va deveni un argument important pentru instituirea stabilitatii politice, a pacii si a increderii reciproce in Republica Moldova, considera Vladimir Voronin.

Solicitat sa comenteze declaratiile sefului statului moldovean, Serafim Urechean a declarat ca, daca este vorba de o initiativa a lui Voronin, "este clar care va fi decizia Curtii Constitutionale". "Noi insa nu renuntam la verificarea listelor, pentru ca renumararea voturilor nu va duce la nimic. Daca au fost introduse ilegal spre exemplu 100.000 de buletine in favoarea comunistilor, ele oricum vor fi, noi insa vrem sa demonstram ca la votare a participat un numar mare de persoane care nu mai sunt, sunt plecate peste hotare, sau au votat de mai multe ori", a declarat liderul AMN.

Rezultatul alegerilor din Republica Moldova a provocat proteste masive timp de cateva zile la Chisinau. Marti, acestea s-au transformat in actiuni violente, iar guvernarea a invinuit opozitia si Romania de organizarea acestora si le-a calificat drept "tentativa de uzurpare a puterii in stat". In acelasi timp, opozitia sustine ca initiatorul acestora este chiar conducerea de la Chisinau, care a dorit astfel sa distraga atentia de la fraudarea alegerilor si situatia critica a tarii.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00383 sec.