Ziua Logo
  10:31, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Lidia Barbulescu, noul presedinte al CSM

Judecatoarea Lidia Barbulescu este noul presedinte al Consiului Superior al Magistraturii. In acelasi timp, procurorul Gratiana Isac a fost aleasa in unanimitate in functia de vicepresedinte al Consiliului, in urma votului din sedinta de astazi a CSM. Pentru prima oara, candidatii au trebuit sa prezinte si un plan de activitate.

In sedinta CSM de astazi, la care a luat parte si presedintele Traian Basescu, urma sa se decida noua conducere pentru un mandat de un an. Pana marti dupa-amiaza nu se inscrisese niciun candidat in cursa.

Lidia Barbulescu, 15 voturi pentru, unul impotriva

Judecatorul Lidia Barbulescu a obtinut 15 voturi pentru si unul impotriva din partea plenului CSM pentru postul de presedinte al Consiliului, candidatura ei fiind singura pentru aceasta functie, potrivit Newsin. Potrivit Hotnews, Laura Codruta Kovesi a fost cea care a votat impotriva numirii lui Barbulescu in functia de presedinte. Initial, alegerea lui Barbulescu a fost anuntata drept unanima, insa procurorul-sef ar fi intrebat: "Ati numarat bine?", cerand repetarea numararii.

Conform celor mai recente reglementari, noul presedinte al CSM trebuie sa prezinte Consiliului intentiile sale in mandatul pentru care a fost ales.

Potrivit art. 24 din Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi dintre judecatorii si procurorii prevazuti la art. 3 lit. a), care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia. Presedintele si vicepresedintele CSM sunt desemnati dintre membrii alesi ai Consiliului, neavand drept sa candideze reprezentantii societatii civile in CSM, presedintele inaltei Curti de Casatie si procurorul general al Romaniei, acestia din urma fiind membri de drept. In functia de vicepresedinte al CSM a fost aleasa Gratiana Isac,procuror la Parchetul General, ea intrunind unanimitate de voturi

"Acceptati sa se incalce Constitutia, fara sa sesizati Curtea Constitutionala"

Presedintele Basescu le-a reprosat joi membrilor CSM ca nu isi apara independenta in raport cu Parlamentul sau Guvernul, explicand ca perceptia pe care o creeaza aceasta institutie e ca de fapt magistratii isi cauta stapani si a atentionat ca aceste cedari costa intregul sistem, informeaza Newsin.

Seful statului a criticat joi, la sedinta de bilant a CSM pe 2007, faptul ca institutia nu isi apara cu destula fermitate independenta in raport cu alte institutii, obiectiile lui Basescu plecand chiar de la o serie de plangeri ale presedintelui Anton Pandrea care spusese anterior ca institutia nu este consultata de Guvern in redactarea unor acte legislative. "Independenta justitiei v-o calcati singuri. Acceptati tacit sa se incalce Constitutia si sa nu treaca actele la dvs. sa le dati aviz. (...) Faptul ca ati tolerat acest lucru nu e cel mai bun semn de independenta si proba ca ca uneori doar vorbiti de independenta", a declarat presedintele. "Acceptati tacit sa se incalce Constitutia, fara sa sesizati Curtea Constitutionala", a explicat Basescu. El a mai spus ca CSM ar trebui sa sesizeze CCR atunci cand independenta sa este restransa prin actiunile altor institutii. Presedintele a aratat ca in aceeasi situatie se afla si CSAT, care nu a primit spre avizare ordonante de la Guvern, dar ca el nu acceptat acest lucru si a sesizat Curtea Constitutionala pentru medierea acestui conflict. "Eu am sesizat CCR fara sa-mi fac complexe daca a sesizat deja Guvernul sau nu", a declarat seful statului.

"Va cautati, de fapt, stapan"

Presedintele Basescu le-a spus apoi celor din CSM fara ocolisuri ca uneori are impresia ca reprezentantii magistratilor nu-si doresc independenta si ca de fapt se ajunge la concluzia ca "acesti oameni isi cauta de fapt stapan". "Am sa va spun un moment, si v-o spun cu oarecare regret dar si cu martori. Adica am pe cineva care poate sa confirme acest lucru... Pentru mine a fost... si atunci am spus: oamenii astia nu-si doresc independenta. Chiar ajunsesem la concluzia ca de fapt vorbea de independenta, dar isi cauta de fapt stapani", a povestit seful statului. "CSM are toate parghiile legislative sa controleze sistemul de justitie din Romania. (...) Independenta dvs. e aproape zilnic incalcata de una dintre institutii, dar nu va manifestati", le-a mai spus presedintele reprezentantilor CSM. El a exemplificat aceasta permisivitate a CSM prin reactia institutiei la emiterea OUG 95/2007 referitoare la modificarea, la initiativa lui Tudor Chiuariu, a componentei comisiei de la Cotroceni. Presedintele a explicat ca, vazand reactia CSM care nu s-a opus desemnarii unor judecatori pentru aceasta comisie, l-a sunat pe presedintele Pandrea pentru a-si exprima obiectiile. Basescu a adaugat ca, din punctul sau de vedere, unuia care nu este de specialitate ci "inginer", dupa cum a recunoscut, nu poti "sa pui un judecator inaintea unui procuror sa analizeze un dosar la Cotroceni si pe urma sa vii iar la judecator". El s-a aratat nemultumit ca judecatorii au acceptat prea repede sa devina "niste avizatori consultativi ai unui dosar". Seful statului a spus ca in aceea situatie, si CSM, si cei cinci judecatori au avut o abordare eronata.

Din discutiile presedintelui cu sotia

La final, presedintele le-a mai transmis magistratilor ca ei sunt responsabili de aplicarea legilor si de situatia din justitie, nu ministrul. "Eu sunt un musafir constitutional, dvs. aveti problemle pe care le ridicati, nu eu. Nu va iarta nimeni de responsabilitatea pentru justitie! Nu ministrul Justitiei, ci dvs. sunteti responsabili pentru justitie", a mai aratat seful statului.

Traian Basescu le-a mai reprosat celor din CSM ca nu sunt indeajuns de solidari si ca nu vegheaza la aplicarea legilor. Intr-un ton glumet si aluziv, seful statului s-a plans si de tergiversarea unor procese si de favorizarea unor politicieni. Basescu a spus ca, daca discutiile sale cu sotia tot sunt considerate de interes public, vrea sa povesteasca ceva. "Ii spuneam sotiei: Uita-te si tu. Ai vazut, la Mona Musca, intr-o luna i s-a dat verdictul de politie politica in instanta, dar la domnul Voiculescu de doi ani nu-i da nimeni!". Asta discut eu cu sotia, nu ridic.... Doamne fereste"", a spus Basescu, dupa care a ras zgomotos. Tot la capitolul discutii cu sotia despre starea justitiei, Basescu s-a plans ca este intarziat procesul in care Corneliu Vadim Tudor a dat in judecata Presedintia pentru ca i-a retras o medalie. "Sau tot sotiei ii spuneam: <<Ma, am un decret de retragere a unei decoratii a unui om politic. Cum se face ca decret, act care vizeaza strict puterea executiva, presedintele cu dreptul lui de a da si de a retrage decoratii, in termenele legii, se tot tergiverseaza?", a mai spus razand Basescu, mai detensionand atmosfera dupa criticile aspre de la inceputul discursului.

Kovesi nu are incredere in Consiliu

Si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a lansat acuzatii, dar la adresa CSM, spunand ca nu are incredere in aceasta institutie. Procurorul general a declarat ca se asteapta ca CSM sa aiba reactii cand se dau legi care transforma tara intr-un "off shore" al infractorilor, sa apere reputatia magistratilor, sa aiba reactii ferme la orice fel de imixtiune si sa isi asume raspunderea unor sanctiuni. "Astept ca atunci cand procurorii sunt citati la comisii de ancheta si cand sunt facuti procurori comunisti, CSM sa ne apere reputatia. Reactia fata de orice fel de imixtiune trebuie sa fie ferma si imediata fara sa se gandeasca daca hotararile supara sau nu pe cineva", a spus Kovesi. Procurorul general a mai cerut CSM sa nu tolereze niciun fel de abatere a procurorilor si sa-si asume raspunderea aplicarii unor sanctiuni.

Procurorul general a adaugat, la sedinta bilant a CSM, ca doreste raspunsuri concrete si rapide de la Consiliu atat pentru problemele ridicate de Ministerul Public, cat si pentru cele ale cetatenilor.

Explicatiile tardive ale lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a explicat si gafa pe care a facut-o in urma cu un an, exprimandu-si sustinerea pentru Anton Pandrea, inainte ca acesta sa-si anunte public intentia de a candida la sefia institutiei. Subiectul a fost ridicat de Liviu Dascalescu care a spus ca urmare a acelui incident a concluzionat, in calitatea sa de "anchetator batran" ca Basescu a fost informat intentionat de cineva din interiorul CSM ca seful acestei institutii va fi un judecator, iar Pandrea unic candidat. Seful statului a intervenit, spunand ca "e bine sa fie corect spuse lucrurile". Presedintele a povestit ca in seara dinaintea sedintei CSM de anul trecut a discutat cu Iulian Galca care i-a spus ca nu exista niciun candidat pentru sefia CSM la acea ora. Seful statului a mai relatat ca la sosirea sa la CSM de dimineata acelasi Galca i-a spus ca exista un candidat, in persoana lui Pandrea. Basescu s-a bucurat la auzul acestei vesti pentru ca "intrevedea dezastrul de a nu exista niciun candidat pentru sefia CSM". "Nestiind procedura, ca se poate depune dosarul si inaintea sedintei, nici nu am realizat ca nici macar Pandrea nu isi depusese inca dosarul, asta e tot", a comentat presedintele.

Dan Lupascu, CSM si Animal Planet

Judecatorul Dan Lupascu, fost presedinte al CSM, a acuzat in sedinta de joi lipsa de responsabilitate a membrilor Consiliului chiar si atunci cand se iau decizii care au legatura cu activitatea institutiei si si-a aratat indoiala fata de capacitatea CSM de a fi garantul independentei justitiei.

Lupascu a avut unul dintre cele mai spumoase discursuri comparand activitatea institutiei cu o reclama de pe canalul de televiziune Animal Planet. "Eu de obicei ma uit la Animal Planet unde chiar azi dimineata am vazut o reclama cu o tigroiaca care a adoptat niste purcelusi, iar cei de acolo le-au pus purcelusilor veste in dungi pentru protectie. Tigroaica dadea din cand in cand cu gheara pe purcelusi pana ce, cel mai probabil, i-a mancat. Aceasta reclama ma ducea cu gandul la situatia noastra. Vorbim de CSM ca si cum ar fi o firma goala. Esecul CSM in diferite situatii este esecul nostru, al celor care suntem membri", a spus Lupascu. El si-a exprimat indoiala fata de capacitatea CSM de a fi garantul independentei justitiei si a spus ca are senzatia ca exista "jocuri" care se fac peste capetele magistratilor. "Citeam in Constitutie ca CSM este garantul independentei justitiei. O fraza superba, dar este oare asa? De exemplu vine un magistrat la noi sa ii aparam reputatia profesionala. Noi il batem pe umeri si ii spunem sa se duca acasa, ca dam noi peste cateva luni o hotarare in sensul acesta. Asta inseamna sa apar? Eu am sentimentul ca jocurile se fac peste captele noastre. Obisnuim sa ne lamentam ca nu ni se acorda rolul cuvenit. Eu cred ca noua ne place. Avem pregatita actiune judecatoreasca pentru neacordarea sediului inca din 2005. De ce nu am introdus-o", s-a intrebat retoric Dan Lupascu.

"Macovei ne ignora"

Fostul presedinte al CSM a vorbit si despre relatia pe care a avut-o institutia cu ministrii justitiei. "Doamna Macovei ne ignora. Domnul Chiuariu ne mintea frumos. Pe de alta parte ne miram ca zboara legile pe langa noi. A fost aprobat bugetul pe 2008 si scria acolo cu avizul conform al CSM. Eu stiu ca am participat la toate sedintele dar nu imi amintesc sa fi facut acel lucru", a mai spus Dan Lupascu. El s-a mai aratat nemultumit si de faptul ca institutia nu a avut nicio pozitie in cazurile in care Guvernul nu a cerut avizul CSM pentru mai multe legi. "Am avut o tentativa de a sesiza Curtea Constitutionala. Ne-am amintit insa ca noi nu am solicitat Guvernului sa respecte legea ci sa ceara asa cum era normal acest aviz", a spus Lupascu.

Reamintim ca presedintele CSM, Anton Pandrea, a declarat joi la sedinta de bilant a Consiliului ca exista peste 40 de acte normative in legatura cu care Guvernul nu a cerut un punct de vedere CSM-ului al carui aviz chiar daca este consultativ, este de specialitate. "Situatia cea mai dramatica este legata de Guvernul Romaniei. Am o lista cu peste 40 de acte normative cu privire la care nu ni s-a cerut punctul de vedere. Consecintele le constatam noi, dar constata mai ales colegii nostri judecatori in momentul in care sunt pusi sa aplice o lege. Chiar daca avizul nostru este consultativ, este un aviz de specialitate. La Parlament a fost prezentata o lista cu peste 100 de acte normative cu privire la care noi nu am fost consultati", a declarat Pandrea.

T.B.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00448 sec.