Ziua Logo
  19:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Atentie, doamnelor!

Excesul de parfum, semn al depresiei

"Parfum de femeie" ne duce cu gandul la titlul unui lung-metraj de referinta in cinematografie, dar si la una din cele mai sigure arme de seductie a unui femei. Este emotionanta scena tangoului in care parfumul unei femei ii inspira pasii barbatului orb, interpretat de Al Pacino. Insa de la seductie la depresie nu e decat un pas. Asemenea filmului, viata ne-a demonstrat de atatea ori ca barbatii s-au indragostit fara sa clipeasca de parfumul unei femei. Nu si atunci cand este folosit in exces. Dara de parfum pe care o lasa in urma este asociata, fara drept de apel, cu lipsa de educatie, dar si cu o cauza medicala. Ne explica cercetatorii israelieni, care sunt de parere ca femeile care se dau cu prea mult parfum ar putea suferi de depresie, boala ce afecteaza simtul olfactiv. Oamenii de stiinta din Tel Aviv s-au gandit sa puna la punct chiar si un "test al mirosului", care sa ajute la diagnosticarea depresiei.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv au concluzionat ca femeile care utilizeaza prea mult parfum ar putea suferi de depresie, boala ce afecteaza simtul olfactiv, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii israelieni, publicat in revista medicala "Arthritis and Rheumatism". Doamnele si domnisoarele care folosesc prea mult parfum ar putea fi mai degraba bolnave decat antisociale. Mai exact, cercetatorii au descoperit o asociere intre depresie si scaderea simtului olfactiv. Persoanele care sunt deprimate sufera, in acelasi timp, de o scadere a sensibilitatii glandelor olfactive si compenseaza aceasta pierdere prin utilizarea unei cantitati mai mari de parfum. Cercetatorii spera sa puna la punct, cat mai curand, un "test al mirosului" care sa ajute la diagnosticarea depresiei.

Coordonatorul studiului, profesorul Yehuda Shoenfeld, a adaugat ca "se crede ca depresia are radacini biologice si ca ar putea constitui un raspuns al sistemului imunitar la anumiti stimuli fiziologici". Shoenfeld a analizat asocierile dintre depresie si bolile autoimune precum lupus, artrita si reumatismul si a descoperit ca, in cazurile de lupus, o particula numita "autoanticorp" ataca sistemul imunitar. In aceste conditii, pacientul se simte prost din punct de vedere psihic, stare care ii afecteaza si simtul olfactiv. Shoenfeld a explicat ca, in momentul in care aceasta particula este generata, apare starea de depresie.

Pierderea partiala a simtului olfactiv poate fi asociata cu aparitia maladiei Alzheimer. Pe baza unui "test olfactiv", medicii determina daca unii pacienti sufera de o boala cerebrala. Este, totusi, pentru prima data cand depresia este asociata cu simtul olfactiv la pacientii cu lupus. Cercetatorii au mai sugerat ca aromoterapia ar putea fi o arma puternica impotriva depresiei si ca poate, de fapt, sa ajute pacientii sa-si recastige capacitatera olfactiva. "Anumite arome ii pot ajuta sa treaca peste factorii biologici", a spus Shoenfeld, care a adaugat ca multi comercianti profita de unele arome pentru a determina clientii sa cumpere anumite produse.

Cristina STEFAN
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00474 sec.