Ziua Logo
  07:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cauza mortii face obiectul unor informatii contradictorii

Benazir Bhutto a fost ucisa intr-un atentat

Fostul premier pakistanez si liderul opozitiei, Benazir Bhutto, a fost ucisa, joi, intr-un atentat comis la finalul unui miting electoral de la Rawalpindi, oras mare de langa Islamabad, cu doua saptamani inainte de alegerile legislative. "A fost martirizata", a declarat un oficial al partidului condus de Bhotto, Rehman Malik. Cauza mortii lui Bhutto face obiectul unor informatii contradictorii. Ministerul de Interne pakistanez, partidul condus de Benazir Bhutto si sotul acesteia au confirmat decesul primei femei prim-ministru din Pakistan, in urma unui atac cu bomba si a unui atac armat, produse la incheierea unui miting electoral desfasurat la periferia Islamabadului. Unii martori afirma insa ca focurile de arma au fost auzite inaintea producerii unui atac sinucigas, in timp ce alte surse, citate de presa pakistaneza, sustin ca atacul armat a avut loc dupa atentat. Daca sotul lui Benazir Bhutto a afirmat ca aceasta a fost ranita in zona gatului, postul de televiziune Ary-One sustine ca liderul opozitiei a suferit o rana la cap.

Mai mult, nici natura ranii care a provocat moartea fostului premier pakistanez nu este clara - Ministerul de Interne pakistanez sustine ca rana a fost produsa, aparent, de un fragment de bomba, insa atat sotul fostului premier, cat si surse citate de presa afirma ca moartea a survenit in urma unei rani de glont. Surse citate de Sky News au afirmat chiar ca Bhutto a fost impuscata in piept si in cap, in momentul in care se urca in masina pentru a parasi zona de desfasurare a mitingului, iar atacatorul s-a aruncat in aer imediat dupa ce a tras focurile de arma. Conform CNN, dupa atac, Bhutto a fost transportata la spitalul general din Rawalpindi, aflat la 3 kilometri de locul producerii atacului, unde medicii au constatat decesul.

Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a convocat, joi seara, la Islamabad, o reuniune de urgenta a Guvernului.

Rusia avertizeaza ca asasinarea lui Bhutto poate declansa un val de teroare

Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto ar putea declansa un val de terorism in Pakistan, avertizeaza adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Losiukov, citat de Reuters. "Un act terorist este un semn rau. Transmitem condoleante. In mod sigur acest eveniment va declansa un val de terorism", a spus diplomatul rus. Si Statele Unite au condamnat atentatul care a vizat-o pe fostul premier pakistanez Benazir Bhutto, transmite AFP. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, nu a putut confirma pentru moment decesul lui Bhutto, dar a condamnat atentatul in care au murit cel putin 16 alte persoane. "Condamnam, in mod evident, acest atentat, care arata ca exista acolo oameni care incearca sa intrerupa constructia unei democratii in Pakistan", a declarat el pentru AFP.

Prima femeie prim-ministru din Pakistan

Liderul pakistanez de opozitie, Benazir Bhutto, a fost prima femeie prim-ministru din Pakistan, transmite Reuters. Benazir Bhutto s-a nascut in 21 iunie 1953, intr-o familie bogata. Tatal sau, Zulfikar Ali Bhutto, a fondat Partidul Poporului Pakistanez (PPP) si a fost presedinte si ulterior premier al Pakistanului din 1971 pana in 1977.

Dupa ce a urmat cursurile universitatilor Harvard si Oxford, Benazir s-a intors in Pakistan, in 1977, cu scurt timp inainte ca armata sa il rastoarne de la putere pe tatal sau. Ea a devenit presedinte al PPP dupa ce tatal sau a fost executat, in 1979, la ordinul liderului militar Mohammad Zia-ul-Haq.

Votata pentru prima data premier in 1988, Bhutto a fost demisa de presedintele din perioada respectiva pentru acuzatii de coruptie, in 1990. Ea a preluat din nou puterea in 1993, dupa ce Nawaz Sharif a fost obligat sa demisioneze in urma unor divergente cu presedintele. In 1996, Sharif a preluat din nou conducerea Executivului de la Bhutto.

In 1999, atat Bhutto, cat si sotul sau Asif Ali Zardari au fost condamnati la cinci ani de detentie si amendati cu 8,6 milioane de dolari pentru ca ar fi primit mita de la o companie elvetiana angajata sa lupte impotriva fraudelor vamale. O instanta superioara a respins ulterior acuzatiile. Bhutto, care l-a numit pe sotul sau ministru pentru investitii, in perioada 1993 - 1996, se afla in strainatate la momentul pronuntarii primei sentinte si a ales sa nu se mai intoarca in Pakistan.

In 2006, Bhutto a aderat la Alianta pentru Restaurarea Democratiei, impreuna cu rivalul sau Sharif, dar cei doi nu au ajuns la un acord in legatura cu strategia adoptata fata de presedintele Pervez Musharraf. Bhutto a decis ca ar fi mai bine sa negocieze cu Musharraf, in timp ce Sharif a refuzat sa discute cu generalul.

Bhutto s-a intors in Pakistan, in octombrie 2007, dupa opt ani de exil, dupa ce Musharraf, cu care a negociat pentru o tranzitie catre o democratie civila, i-a dat asigurari ca nu va fi cercetata penal in dosarele de coruptie in care fusese vizata. Pe drumul de la aeroport catre locuinta sa, convoiul care o insotea a fost vizat de un atentat sinucigas, in care si-au pierdut viata 139 de sustinatori si membri ai echipei sale de securitate.

Dana CONERTH
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00441 sec.