Ziua Logo
  12:18, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Fondul Monetar International recunoaste ca a esuat in rolul de principal supraveghetor al sistemului financiar

Fondul Monetar International (FMI) isi face mea culpa si recunoaste ca a esuat in rolul de principal supraveghetor al sistemului financiar, in urma examinarii foarte drastice a greselilor pe care le-a facut in identificarea factorilor ce au dus la criza financiara mondiala, scrie Reuters, citat de NewsIn. Intr-o serie de documente ce trateaza concluziile initiale ale crizei, FMI a precizat ca supravegherea necoordonata si comunicarea ineficienta au facut ca institutia sa nu identifice si sa nu atraga atentia asupra riscurilor pe care le prezenta boom-ul mondial al creditelor, ce a dus la cea mai mare criza economica din ultimele decenii.

Institutia a mai specificat ca avertizarile facute inainte de criza, inclusive cele emise de FMI, au fost prea dispersate pentru a determina autoritatile sa actioneze sau pentru a duce la masuri economice colective.

In lunga lista a propriilor esecuri, FMI recunoaste ca sistemul sau de supraveghere ori a ratat ori a subestimat riscurile, in timp ce starea de calm din piata a fost sustinuta de evaluarile optimiste.

"Criza a fost un semnal de alarma pentru reevaluarea eficientei arhitecturii financiare internationale si in special a mecanismelor ce identifica riscurile", a declarat Reza Moghadam, director al departamentului de strategie si evaluare din cadrul FMI.

Mai multe tari, inclusiv economii emergente, au cerut timp indelungat o revizuire a sistemului de supraveghere FMI, sustinand ca acesta poate fi eficient numai cand institutia este dispusa sa isi spuna punctul de vedere atat cu privire la probleme ce afecteaza economiile emergente, cat si pe cele industrializate.

Moghadam a spus ca actuala criza a dezvaluit lipsuri nu numai in cadrul sistemului mondial de supraveghere, ci si in ceea ce priveste coordonarea politicilor monetare si reglementarea financiara internationala.

"Cu siguranta ca existau ingrijorari in legatura cu acumularea de riscuri in sistemul bancar american si in piata ipotecara", a anuntat FMI. "Cu toate acestea, avertizarile oficiale atat din interiorul, cat si din exteriorul Statelor Unite nu au fost suficient de clare, de detaliate sau de sumbre pentru a determina autoritatile sa ia masuri".

Fondul a precizat ca, desi a identificat multe riscuri posibile in rapoartele despre starea economiei mondiale, mesajele au fost adesea codate si integrate in discutii ample sau in liste intregi de temeri.

De asemenea, FMI a subestimat legatura dintre riscurile macroeconomice si evolutia pietelor interne si financiare.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00418 sec.