Ziua Logo
  12:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Moscova avertizeaza in legatura cu "o criza incontrolabila" in Kosovo

Situatia din Kosovo "ameninta sa duca la o criza incontrolabila", a declarat luni Ministerul de Externe de la Moscova, intr-un comunicat in care face din nou apel la "continuarea negocierilor" cu privire la viitorul statut al provinciei sarbe, transmit agentiile ruse de presa, citate de Rompres.

Potrivit diplomatiei ruse, "situatia din Kosovo a atins punctul critic si ameninta sa duca la o criza incontrolabila daca reglementarea situatiei nu se va mentine in cadrul dreptului international".

"Administratia din Kosovo isi declara fara echivoc intentia de a proclama unilateral independenta provinciei sarbe, in contradictie cu prevederile Rezolutiei 1244, si in loc ca o astfel de declaratie sa fie contracarata, asistam la incurajarea de catre un grup de tari a acestui pas ilegal, care risca sa duca la consecinte serioase atat in planul stabilitatii regionale, cat si in cel al securitatii internationale", se afirma in textul dat publicitatii de Ministerul rus de Externe.

"Situatia din acest moment reprezinta o consecinta directa a tuturor derapajelor grave in ceea ce priveste reglementarea situatiei din Kosovo si in legatura cu care partea rusa si-a avertizat tot timpul partenerii", se arata potrivit aceluiasi comunicat, in care se atrage atentia asupra faptului ca "populatia nealbaneza a provinciei, in special etnicii sarbi din Kosovo, nu dispun in continuare de garantii minime de securitate si pentru exercitarea drepturilor fundamentale". Nimeni nu spune nimic referitor la revenirea la casele lor a refugiatilor, iar lozinca declarata a edificarii unui stat multietnic nu este decat o vorba goala", semnaleaza diplomatia de la Moscova.

"Alimentand tendintele separatiste ale Pristinei, SUA si unele state ale UE ignora pe fata toate initiativele formulate in cadrul negocierilor directe intre parti, cu ajutorul troicii de mediatori" a Grupului de Contact, considera Ministerul rus de Externe, in opinia caruia faptul ca in 120 de zile de dialog nu s-a ajuns la un compromis este utilizat pentru a se sustine, in mod absurd, inutilitatea continuarii negocierilor.

"In realitate, ambele parti au reusit sa se implice in cel mai consistent dialog al lor de dupa 1999. Belgradul si Pristina au reusit sa depaseasca starea de animozitate, iar negocierile propriu-zise au devenit un factor serios, menit sa sprijine stabilitatea din regiune. Rezultatele ar fi fost si mai spectaculoase daca spre Pristina nu s-ar trimite, in permanenta, semnale distructive din unele capitale occidentale, in sprijinul ideii de independenta a provinciei", se arata in acelasi comunicat.

Serbia doreste continuarea negocierilor

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a declarat duminica, la postul de televiziune B92, ca Belgradul spera in continuarea negocierilor pe marginea viitorului statut al provinciei Kosovo, dupa dezbaterile din cadrul Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, prevazute pentru data de 19 decembrie.

"Sper la mai multe initiative si una dintre ele ar fi continuarea negocierilor, pe care noi le sprijinim si pe care sper sa le sustina si alte tari, in special Rusia si China", a declarat presedintele Tadic.

In data de 19 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa discute in mod oficial despre viitorul statut al Kosovo, pe baza raportului redactat de cei trei mediatori, UE, SUA si Serbia, raport in care se constata esecul negocierilor dintre sarbi si etnicii albanezi, majoritari in ansamblul populatiei provinciei din sudul Serbiei.

Presedintele Tadic, care ar putea fi reales pentru un nou mandat in cadrul alegerilor prezidentiale din 20 ianuarie 2008, a spus ca nu va accepta niciodata independenta Kosovo. "Atat timp cat eu voi fi presedintele Serbiei, nu voi accepta independenta Kosovo", declarase Tadic.

Misiune civila UE asteptata in Kosovo

Pe de alta parte, dupa cum relateaza in aceeasi zi agentia EFE, citata de Rompres, liderii etnicilor albanezi din Kosovo au salutat duminica decizia Uniunii Europene de a pregati o misiune civila care sa fie trimisa in Kosovo, considerand-o drept un semnal ca procesul de declarare a independentei provinciei se accelereaza.

"Guvernul Kosovo considera trimiterea unei misiuni a UE ca pe un semnal pozitiv si ca pe o decizie importanta, care presupune inceputul punerii in aplicare a pachetului lui Ahtisaari", a declarat in acest sens purtatorul de cuvant au autoritatilor de la Pristina, Avni Arifi, referindu-se la planul prezentat de fostul presedinte finlandez care a fost mandatat de ONU sa medieze negocierile dintre sarbi si etnici albanezi cu privire la viitorul statut al Kosovo si care a propus pentru acest teritoriu independenta sub supraveghere internationala.

Robert MIRCEA
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00456 sec.