Ziua Logo
  05:23, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Mita este o problema de sanatate: tarifele variaza intre 100 si 5.000 de euro

Problema cruciala a sistemului sanitar romanesc, spaga, a ajuns si in presa internationala. Este vorba de publicatia "International Herald Tribune", care a publicat declaratiile unor medici si pacienti romani ce sustin ca sumele pe care trebuie sa le plateasca in cazul unei interventii medicale sunt exorbitante. Jurnalistii de la publicatia mai sus amintita dau si exemple in acest sens. De pilda, spaga variaza intre 100 de euro pentru o operatie de apendicita si poate ajunge la 5.000 de euro pentru una pe creier. Asta nu este tot, din pacate... Pacientul roman plateste si in momentul in care se interneaza in spital.

Mai mult, in majoritatea cazurilor, micile atentii acordate cadrelor medicale reprezinta echivalentul a 75% din venitul lunar al unei familii. In opinia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, medicii sunt oarecum obligati sa recurga la astfel de favoruri din cauza nivelului scazut al sistemului sanitar romanesc. Multi dintre doctori obtin, in medie, un salariu de 400 de euro, ceea ce ii indeamna sa primeasca bani din partea pacientilor.

Un studiu al Bancii Mondiale estimeaza ca aproximativ 280 de milioane de euro anual reprezinta valoarea totala "platilor informale" din Ministerul Sanatatii din Romania. Lucru confirmat oarecum de pacientii care s-au plans la publicatia "International Herald Tribune". Ei spun ca pentru a fi tratati bine in spitalele romanesti trebuie sa scoata bani frumosi din buzunar. Din nefericire, uneori nici banii nu-i determina pe medici sa fie mai atenti, iar de aici mai este doar un pas pana la tragedie. Este si povestea Alinei Lungu, in varsta de 30 de ani. Ea a marturist ca a facut tot ce i-a stat in putinta sa nasca in siguranta intr-un spital romanesc. A mancat sanatos, a inotat zilnic si i-a oferit medicului cel putin 200 de euro in plus fata de onorariul fiecarui consult, in transe lunare de circa 25 de euro invelite in plicul traditional. In ziua nasterii s-au impartit din nou mici atentii: 25 de euro pentru anestezist, 10 euro pentru infirmier. Fatalitate, titreaza International Herald Tribune, medicul ginecolog nu a ajuns niciodata la interventie, iar dupa 12 ore de travaliu, Alina Lungu a ramas timp de circa o ora nesupravegheata de vreun cadru medical. Cand in sfarsit a aparut un medic, cordonul ombilical aproape sufocase copilul, care s-a nascut orb, surd si cu multe alte probleme grave. In urma experientei, parintii se intreaba daca fiul lor ar fi fost un copil sanatos in cazul in care spaga pentru medic ar fi fost mai consistenta.

"Medicii romani sunt atat de obisnuiti sa primeasca spaga, incat acum esti nevoit sa platesti cat mai mult pentru a le mentine atentia treaza asupra ta". Publicatia aminteste si de cazul lui Mihai Constantinescu, care a murit pe holul Spitalului Judetean de Urgenta din Slatina, dupa ce medici din mai multe sectii au refuzat sa il trateze. Mihaela Ionita, asistent pe ambulanta, a marturist intr-un interviu ca, cel mai probabil, barbatul nu a fost tratat deoarece "parea sarac si nu-si putea permite sa le dea spaga medicilor".

De cealalta parte, medicii corecti spun ca mita este atat de impamantenita in mintea pacientului roman, incat acest devine foarte agitat si iritat ca un doctor refuza "sa primeasca plicul". O parte dintre pacienti ajung chiar sa creada ca boala este incurabila, iar, "atunci, medicii accepta spaga pentru a le atenua nelinistea".

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00457 sec.