Ziua Logo
  05:20, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Consiliul de Securitate a aprobat in unanimitate prelungirea cu patru luni a mandatului misiunii ONU in Georgia

Consiliul de Securitate a aprobat vineri in unanimitate prelungirea cu patru luni a mandatului misiunii ONU in Georgia (MONUG), pana la gasirea unui acord privind asigurarea securitatii in Abhazia, unde este desfasurata, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

Textul Rezolutiei 1866 nu face nici o mentiune explicita la Georgia sau la numele MONUG, din cauza opozitiei autoritatilor abhaze.

In aceasta rezolutie, Consiliul prelungeste mandatul "misiunii ONU", fara a preciza numele ei, pana in 15 iunie si isi exprima intentia de a trasa pana la aceasta data "marile linii ale unei viitoare prezente a ONU in regiune", tinand cont in special de "discutiile de la Geneva si de evolutia situatiei de pe teren".

Pe de alta parte, autoritatile separatiste abhaze au anuntat marti ca nu vor permite unei misiuni ONU de monitorizare sa isi continue activitatea pe teritoriul lor decat daca mandatul sau este modificat.

Mandatul misiunii ONU de observare expira la 15 februarie. Ministrul de externe al regiunii separatiste Serghei Samba a declarat ca noul mandat trebuie sa reflecte declaratia de independenta a tarii. "Daca nu corespunde cu propunerile noastre, nu le vom permite accesul. Nu vom permite misiunii ONU din Georgia sa intre in Abhazia", a declarat Samba pentru Reuters. Potrivit lui samba, una dintre conditiile Abhaziei este ca orice referire la Georgia sa fie eliminata din denumirea misiunii, pentru ca separatistii nu recunosc suveranitatea georgiana asupra lor.

Misiunea ONU de monitorizare din Georgia a fost creata in 1993, pentru a supraveghea un acord de incetare a focului incheiat dupa razboiul in urma caruia Abhazia si-a declarat independenta fata de Georgia. Observatorii patruleaza linia de demarcatie, unde sunt stationate forte separatiste de o parte, si trupe si politie georgiana de cealalta parte.

Administratia separatista afirma ca razboiul ruso-georgian de anul trecut si recunoasterea ulterioara a independentei sale si a Osetiei de Sud de catre Rusia fac ca mandatul misiunii ONU sa nu mai fie actual.

Joi, OSCE a decis sa prelungeasca pana la 30 iunie mandatul observatorilor sai militari in Georgia, care expira la 18 februarie. insa o misiune mai ampla sa lovit de opozitia Rusiei.

In luna august, Georgia a lansat o ofensiva militara pentru a prelua controlul asuprea regiunii sale separatiste Osetia de Sud. in replica, Rusia a trimis trupe si tancuri, care au intrat pe teritoriul georgian. Dupa conflictul de cinci zile, Moscova a recunoscut independenta Osetiei de Sud si unel alte regiuni rebele georgiene, Abhazia, o decizie condamnata de Occident.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00388 sec.