Ziua Logo
  21:33, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cristian Diaconescu: Datele privind resursele din zona disputata la Haga sunt hazardate

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a afirmat, marti, la intalnirea cu membrii Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, ca nu are o evaluare privind cantitatea de resurse din zona platoului continental disputata cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie, apreciind ca datele prezentate sunt relative sau chiar "hazardate".

"In opinia noastra, cifrele avansate in diverse adresari publice sunt extrem de relative. Nu ma feresc sa spun ca sunt uneori chiar hazardate. Nu am niciun fel de evaluare. Nu am avut-o niciodata si vreau sa va spun ca nici nu ne intereseaza acest lucru. Ceea ce insa a fost important si argumenteaza ceea ce incerc sa va spun este ca, practic, din 1997, prin Tratatul politic de baza intre Romania si Ucraina si acordul conex, ambele parti au interzis executarea oricarui fel de activitate de exploatare in acea zona", a afirmat Cristian Diaconescu, transmite Agerpres.

El a argumentat ca datele sunt relative, avand in vedere ca prospectarea stiintifica a zonei, desi posibila, nu s-a facut de companii sau de una din parti.

"Aceste cantitati uriase de gaze, de petrol ar urma sa fie constatate daca exista sau nu abia dupa ce se intra in operatiuni petroliere serioase, care presupun nu doar o prospectare, ci si o activitate economica destul de laborioasa, pentru ca zona de exploatare este destul de dificila. Este necesara, din cate am inteles din discutiile inclusiv cu partea ucraineana, prezenta unor companii internationale cu experienta si foarte mari, pentru a putea pune in aplicare un bun proiect", a adaugat Diaconescu.

El a admis ca in zona exista rezerve de hidrocarburi, dar cantitatea si posibilitatea de exploatare ale acestora sunt deocamdata incerte.

Curtea Internationala de Justitie a recunoscut, pe 3 februarie, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 kmp, adica 79,34% din zona aflata in disputa cu Ucraina.

Ministrul Cristian Diaconescu si-a exprimat speranta ca, odata cu pronuntarea deciziei in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra, va fi scoasa de pe agenda bilaterala a raporturilor romano-ucrainene o tema care trena de foarte multa vreme.

Seful diplomatiei romane a subliniat recent ca aceasta decizie este definitiva si executorie si a precizat ca, potrivit normelor de drept international, supravegherea aplicarii hotararii respective revine Consiliului de Securitate al ONU.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00404 sec.