Ziua Logo
  10:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Comisia Europeana vrea sa aloce 3,5 miliarde de euro pentru proiectele energetice

Comisia Europeana a propus miercuri sa aloce 3,5 miliarde de euro din fondurile europene pentru finantarea unor proiecte energetice-cheie, informeaza AFP, preluata de NewsIn. Comisia a subliniat ca recenta criza a gazelor a dovedit ca aceste proiecte sunt de o importanta vitala. "Trebuie sa invatam de pe urma crizei recente a gazelor si sa investim mult in energie", a spus presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Pentru ca majoritatea statelor membre sunt ingrijorate din cauza crizei economice si privesc cu scepticism finantarea proiectelor pe termen lung, CE a decis sa repartizeze cele 3,5 miliarde de euro intre toate statele membre. Barroso a explicat ca de pe urma acestor proiecte nu vor beneficia numai tarile care contribuie la finantarea lor. "Daca vom avea o piata interna a energiei, va fi posibil ca, in cazul unor probleme intr-o tara, sa putem sa ii venim in ajutor", a spus el.

Un alt argument pentru a obtine aproparea tarilor europene pentru acest proiect este ca cele 3,5 miliarde - care se inscriu intr-un fond comunitar mai amplu, de 5 miliarde de euro, nefolositi din bugetul UE - urmeaza sa contribuie la planul de relansare economica europeana anuntat in noiembrie.

Din cei 3,5 miliarde de euro destinati energiei, 1,73 miliarde sunt destinati unui numar de proiecte importante pentru transportul gazului si electricitatii, pentru a interconecta mai bine tarile europene. Pentru construirea a cinci centre de exploatare si depozitare a carbunelui in Germania, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie, vor fi alocate 1,25 miliarde de euro, iar pentru proiectele eoliene off-shore, din nordul Europei vor fi alocate 520 de milioane.

Tarile baltice vor beneficia de investitii de 275 de milioane de euro pentru legarea retelelor lor energetice de cele ale Finlandei si Suediei.

Franta va primi 450 de milioane de euro pentru gazoductul cu Belgia, pentru consolidarea retelei sale de gaze pe axa Africa-Spania si pentru interconectarea celei electrice cu Spania.

Proiectului Nabucco ii vor fi repartizate 250 de milioane de euro. "Nu spunem ca este proiectul nostru preferat, dar dimensiunea sa europeana este clara", a subliniat Barroso. Spre deosebire de alte proiecte de pe lista, Nabucco nu va primi, insa, o subventie directa. Suma urmeaza sa fie acordata de Banca Europeana de Investitii (BEI), care va negocia imprumuturi cu societatile private implicate in proiect. CE vrea astfel sa dea un impuls acestui gazoduct, ce are o lungime de 3.300 de kilometri, care necesita investitii colosale (7,9 miliarde de euro) si a carui sursa de aprovizionare nu a fost stabilita inca.

Comisia Europeana vrea sa aloce pentru gazoductul turco-elen ITGI, care evita Rusia si care urmeaza sa fie prelungit pana in Italia 100 de milioane de dolari, iar pentru dezvoltarea internetului de mare viteza in zonele rurale inca un miliard. Ea spera sa obtina aprobarea finala a tarilor UE la summitul din 19-20 martie.

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00413 sec.